Bu durumda bu tür ürünler marka hukukunun yanında, telif hukukunun, tasarım hukukunun da korumasından yararlanır. Telif hukuku kapsamına giren bir “Eser”in sahibi onu meydana getirendir. Bu ilke uyarınca, bir logoyu, markayı tasarlayan, yaratan; “Eser”in kendi hususiyetini taşıması şartıyla o “Eser”in sahibidir.
Eser kavramı, FSEK'da (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu) sahibinin özelliklerini taşıyan; edebiyat ve ilim, güzel sanatlar, musiki ve sinema eseri olarak sayılan her türlü fikir ve sanat ürününe eser denir şeklinde tanımlanmıştır.
5846 sayılı FSEK madde 1/B hükmünde eserin tanımı yapılmıştır. Buna göre eser; sahibinin kişisel özelliklerini taşıyan, ilmi, edebi, musiki alanlarda yahut güzel sanatlar ve sinema alanlarında bulunan her türlü fikri ve sanatsal ürünlere denir.
Fotoğrafın eser niteliğinde olmaması halinde, FSEK.m.84/3 kapsamında fotoğraflar korunmaya devam etmektedir. Dolayısıyla, müvekkile ait site ve broşülerde kullanılan ürün fotoğrafları FSEK bakımından "eser" kabul edilip, bu çerçevede korunmaya tabiidir.
Eseri meydana getiren kişidir. (Romanı, şiiri, senaryoyu, bilgisayar programının/veritabanının kaynak kodlarını yazan; fotoğrafı çeken; resmi, heykeli yapan; mimari eserin çizimini gerçekleştiren, v.b. kişi ya da kişilerdir.)
İlgili 18 soru bulundu
Eser kelimesinin sözlük anlamı, yapıttır.
Sahibinin özelliklerini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan fikir ve sanat ürünleri eserdir.
Fikri Mülkiyet Hukuku Bakımından Reklamın Niteliği
Hiç şüphesiz bu kişilerin ortaya çıkardıkları reklamın da Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) kapsamında eser olarak nitelendirilmesi mümkündür. Mesela, reklam için yapılan bir karikatür pekâlâ FSEK madde 4 kapsamında güzel sanat eseri sayılabilir.
Bunlar metin, resim, ses gibi çeşitli unsurlardır. Kısacası bir web sitesi, oluşturulduğu programlama dilinden, içinde yer alan öğelere kadar bir bütün olarak eser niteliğindedir. Web sitelerinin eser niteliğinde olduğunu tespit ettikten sonra eser sahipliğini belirlememiz daha kolay hale gelecektir.
Telif hakkı (İngilizce: copyright), bir kişi ya da kişilerin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır. Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur.
Elyazması yazarına müellif denir. Kopya edene hattat, müstensih denir. Yazarın el yazısıyla olanına müellif hattı denir, yazarın söyleyerek yazdırdığına müellif diktesi denilmektedir.
2.1.
Bir bilim veya edebiyat eserin sahibi, onu meydana getirendir. Dil ve yazı ile ifade edilen eserler arasında roman, hikâye, şiir, makale, dergi, kitap, biyografi, hatıra, deneme, senaryo, tiyatro oyunu gibi edebi yön taşıyan eserler sayılabilir.
İşleme hakkı: Eseri işlemek suretiyle eserden faydalanma hakkı sadece eser sahibine aittir. Çoğaltma hakkı: Eser sahipleri eserin aslını veya kopyalarını herhangi bir yöntemle doğrudan veya dolaylı olarak, tamamen veya kısmen, geçici veya sürekli olarak çoğaltma hakkına sahiptir.
Anlatımı güçlendirmek için belli başlı söz sanatlarının kullanıldığı yazılı eserler ''edebi'' olarak nitelendirilir. Edebi eserler anlatım tekniğine ve içeriğine göre birçok türe ayrılır. Genellikle beyit ve kıtalarla kaleme alınan eserlere şiir ya da manzum denir.
Bilgisayar programları eser olarak kabul edildiğine, 1995 yılında ilim ve edebiyat eserleri altında bir eser türü olarak da sayıldığına göre, bilgisayar programlarının eser olup olmadığı tartışması artık anlamsızdır. Ve bilgisayar programları Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunması gereken bir eser türüdür.
Multimedya ürünleri, esasen birbirinden farklı eser kategorilerinin, yeni teknoloji kullanılarak bütünleşmiş hâle getirilmesidir. Multimedya, sinema filmi, müzik ve resim verilerini içeren değişik medya ürünleridir.
farklı işlevlerdedir ve kullanım alanları farklıdır. Bir internet sayfası tek bir belge iken, bir web sitesi birçok web sayfalarından oluşan bir kombinasyonudur.
Reklam mesajının hazırlandığı ve sunulduğu hedef kitleye göre reklamlar, tüketicilere yönelik reklamlar, aracılara yönelik reklamlar ve endüstriyel reklamlar olmak üzere üç ana başlık altında ele alınır.
Yukarıda açıkladığımız eser tanımına göre bir dergide ya da gazetede yayımlanmış olan haberin, köşe yazılarının ve diğer yazıların eser niteliğine haiz olabilmesi için öncelikle sahibinin hususiyetini taşıması gerekmekte ve FSEK'te belirtilen kategorilerden birine girmesi gerekmektedir.
Dolayısıyla ticaret helal kazanç yollarından birisidir, sanayi de bir tür ticaret olarak böyledir. Müslümanın ürettiği veya sattığı bir malı pazarlayabilmek için reklam yapmasında hiçbir sakınca yoktur.
Hadis anlamında kullanılan bir terim. Sözlükte “bir şeyin artığı; kılıç darbesi” gibi anlamlara gelen eser kelimesinin çoğulu âsâr ve usûrdur. Aynı kökten türeyen Kur'an'daki esâre kelimesi de (el-Ahkāf 46/4) “bilgi artığı” demektir.
Eser miktar, miktarı önemsenmeye kayda değer olmayacak kadar az miktarda bulunan malzeme ya da madde için kullanılır. Yani o maddenin miktarı hakkında net bir ifade kullanılamamaktadır.
üstün ve kalıcı nitelikte olan eser, başyapıt.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri