Marka yaratma stratejisinin genel hedefi, tüketicinin marka hakkında bilgilendirilmesini sağlamaktır. Odak noktaya müşteri alınarak müşterinin marka hakkında bilmesi gereken her şeyin ona ulaştırılması sağlanmalıdır. Bu süreç aynı zamanda, marka bilinirliği ya da marka konumlandırma çalışmalarını da içerir.
Bir marka stratejisi oluşturmanın beş temel adımı şunlardır: 1)Markanızı tanımlamak, 2) kitlenizi anlamak, 3) markanızın görsel stilini geliştirmek, 4) marka hikayenizi anlatmak ve 5) çevik ve değişime hazır olmak.
-İlk aşama, marka stratejinizi doğru ve iş hedeflerinizle uyumlu hale getirmek aşaması. -İkincisi, markanız için, slogan ve web siteniz gibi iletişim kurmak için ihtiyaç duyacağınız tüm araçları geliştirme aşaması. -Son olarak, yeni geliştirilmiş ve ya güncellenmiş markanızı güçlendirme aşaması.
Marka konumlandırma, markanın müşterisine sunduğu benzersiz değeri ifade eder. Bu, markaların değer tekliflerini (müşterinin diğerleri yerine söz konusu markayı tercih etmesine neden olan unsur) açıklarken marka kimliklerini oluşturmak amacıyla geliştirdiği bir pazarlama stratejisidir.
İlgili 40 soru bulundu
Bu kapsamda, marka yöneticilerin ürünleri için seçeceği dört temel strateji bulunmaktadır. Bunlar; kişisel marka adı, bütünleştirici ürün grubu adı, ayrı ürün grubu ve kişisel ürün adı stratejisidir.
Marka stratejisi, işletmenizin değerini yükseltmek ve sizi rakiplerinizden farklılaştırmak üzere tasarlanmış uzun vadeli plandır. Her markanın bir stratejiye ihtiyacı vardır. Stratejisi olmayan bir marka kayda değer bir miktarda para kazanamaz, hedeflerini gerçekleştiremez ve önüne çıkacak engellerde kolayca sarsılır.
Bir marka oluşturulurken “marka adı, URL, logo ve sembol, karakterler, slogan, jingle ve ambalaj” olmak üzere altı önemli unsur vardır ve bu unsurların uygun seçimi yapılarak sağlam marka varlıkları oluşturulur (Keller, 2012).
Marka konumlandırma, bir markanın pazarlamasında, müşterilerin beyninde o markayla ilgili belirli bir imaj ve anlam oluşturmak için yapılan çalışmadır. Bu imaj ve anlam, markanın ürün ve hizmetlerini satın almayı düşünen müşterilerin beyninde oluşur ve markanın pazarlamasında önemli bir rol oynar.
KONUMLANDIRMA SÜRECİ
Konumlandırma ürünü, markayı ya da kurumu seçilen pazar bölümleri, rekabet koşulları ve şirket olanakları bakımından en iyi yere konumlayarak tüketicinin algılarını, tutumlarını ve ürün kullanma alışkanlıklarını belirlemeye çalışan bir süreç olarak da ifade edilebilmektedir.
Yeni marka stratejisini pazara sunula- cak yeni bir ürüne yeni geliştirilen marka isminin verilmesi olarak tanımlayabiliriz. Yeni marka stratejisinin tercih edilmesi- nin en önemli nedeni marka isminin hedef kitleye ve ürüne olan uygunluğudur.
İşletme temel stratejileri; durağan, içsel büyüme, dışsal büyüme ve revizyon stratejileridir (Robbins vd., 2012:230).
Marka imajı yaratma ve güçlendirmeye yönelik iletişim stratejilerinin temelinde, tüketicilerin zihninde olumlu çağrışımlar demeti yaratmak ve bu çağrışımları kullanarak tüketicilerin markayı tercih etmesini sağlamaktır.
Markalama âletleri çeşitlilik göstermekle birlikte en çok kullanılanlar şunlardır: Çelik cetvel, 'V' yatağı, çizecek, şapkalı gönye, mihengir, pleyt, pergel, markalama boyası, çekiç, nokta. Markalama kalıpları da bu süreçte önemli bir yer tutar.
Bunlar: Fiber lazerler, CO2 lazerler ve UV lazerlerdir.
Çok Markalı Strateji
Çoklu marka stratejisi, pazarın daha ince ayrıştırılmasına izin verir, her marka adı farklı müşteri segmentlerinin farklı satın alma motiflerine hitap eden farklı işlevler veya faydalar önerir.
İlk safhada marka mevcut bilgi kullanılarak analiz edilir; geçmişte yapılan müşteri araştırması, pazar, marka satış bilgileri ve modelleri, markanın tarihteki konumu ve bilinen rakip kimlik stratejileri. Bu safhada kimlik seçenekleri, konumlandırma veya uygulama yöntemleri tanımlanabilir.
Marka planlaması, markanın başka markalardan farklılığını ayırt, başka deyişle, markanın sahip olduğu ayrıcalığı ortaya çıkarıp marka yönetme faaliyetlerini bu doğrultuda yönlendirme sürecidir [3]. Marka planlama sürecinin ilk aşaması marka vizyonunun ve ve misyonunun belirlenmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri