Sınai Mülkiyet Kanunu madde 26/1-a bendi uyarınca bir marka, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil edildiği mal veya hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye'de ciddi biçimde kullanılmaz ya da kullanımına beş yıl kesintisiz ara verilirse iptal edilebilir.
Örneğin, tescilli marka sahibinin markasının kullanması gerekir. Aksi durumda, markasının iptal edilebilmesi söz konusu olabilir. Aynı şekilde, tescilli markanın tescilli olduğu mal veya hizmetler için jenerik isme dönüşmesi veya bazı özellikleri bakımdan halkı yanıltıcı olması durumunda da iptal edilmesi mümkündür.
556 sayılı KHK'nın “Markanın Kullanılması” başlıklı 14. maddesi uyarınca markanın, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde, haklı bir neden olmadan kullanılmaması veya bu kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilmesi halinde, marka iptal edilir.
Bu düzenlemeye göre, tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir sebep olmaksızın marka kullanılmazsa veya kullanıma beş yıllık bir süre için kesintisiz ara verilirse marka iptal edilir.
KHK m. 14 fıkra 1'e göre markanın tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir neden olmadan kullanılmaması halinde marka iptal edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Sicile tescil ettirildiği tarihten itibaren beş sene içerisinde sahibi tarafından kullanılmayan veya kullanımına haklı bir sebep olmaksızın beş sene ara verilen markaların, ilgili kişilerine talebi üzerine TÜRKPATENT tarafından iptaline karar verilebilecektir. markanın iptaline karar verilir”.
Madde 28- (1) Aşağıdaki hâllerde marka hakkı sona erer: a) Koruma süresinin dolması ve markanın süresi içinde yenilenmemesi. b) Marka sahibinin marka hakkından vazgeçmesi. (2) Marka hakkının sona ermesi, sona erme sebebinin gerçekleşmiş olduğu andan itibaren hüküm ifade eder.
Marka sahibi, tescilden itibaren 5 yıl içinde markayı haklı neden olmaksızın kullanmazsa veya markanın kullanımına kesintisizce 5 yıl ara verirse markanın iptal edilmesi gündeme gelir. Ayrıca marka hakkında iptal veyahut hükümsüzlük kararı verilmesi halinde de marka hakkı sona erer.
Eğer marka sahibi tarafından ülke dışında piyasaya arz edilen mal, o ülkede ilk kez piyasaya sunulmamış ve fakat daha önce kaynak ülkede piyasaya sunulduktan sonra ihraç edilmiş mal ise; bunun ülkeye tekrar ithali paralel ithalat değil geri ithalat olduğundan marka hakkı tükenmiştir.
On yıllık süre sonunda eğer yenilenmezse marka hakkı sona erer. Fakat iki yıl süre ile marka sahibinin öncelikli başvuru hakkı devam edecektir. Böyle bir durumda eğer başka biri tarafından aynı marka için tescil başvurusu yapılmış ise markanın eski sahibi itiraz ederek bu başvurunun reddini talep edebilir.
Bu kapsamda 10 Ocak 2024'e kadar kullanmamaya dayalı iptal taleplerine Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri bakacaktır. Bu mahkemelerin bulunmadığı yerlerde de Asliye Hukuk Mahkemeleri bakmakla görevlidir.
-Marka sahibi tarafından veya marka sahibinin izniyle gerçekleştirilen kullanım sonucunda markanın, tescilli olduğu mal veya hizmetlerin özellikle niteliği, kalitesi veya coğrafi kaynağı konusunda halkı yanıltması nedeniyle ilgililer markanın iptalini isteyebilir.
Bu düzenlemenin incelenmesinden sonra akıllara gelen ilk soru şöyledir: Daha önce tescil edilmiş bir markanın birebir aynısını farklı bir sınıfta tescil edip kullanabilir miyim? Bu sorunun cevabı Yargıtay'a göre evettir. Yargıtay, birebir aynı iki markanın farklı sınıflarda tesciline izin vermektedir.
MARKANIN İPTALİ DAVASI
Markanın iptali, markanın hükümsüzlüğü kavramından farklı olup, tescilden sonra marka sahibinin nezdinde ortaya çıkan sebeplerle marka hakkının sona ermesidir. Hükümsüzlük hali tescil sırasında var olan ve tescile engel haldir.
Tescil süresi dolduktan sonra belirtilen yasal süreler içerisinde marka tescili yenilenmezse markanın tescilinden doğan haklar kaybedilmiş olur. Bu yasal süre tescilin bitmesine 6 ay kala ya da bittikten 6 ay sonrasına kadar olan süredir. Bu süreler içerisinde marka tescili yenilenmezse marka hakkı sonlanmaktadır.
Marka hakkı, hukuki açıdan sahibinin izni olmadan markanın kullanılmasının önlenmesine yarayan ve ayni etkileri olan mutlak bir haktır.
Marka kullanım ispatı için markaya ait faturalar, fiyat listeleri, ürün katalogları, reklam için hazırlanan tanıtım videoları, promosyonlar, yapılan ticari faaliyetlere ait bilgiler, müşteri ya da tedarikçi gibi marka ile ilgili olanların beyanları delil olarak kullanılabilecek dokümanlardandır.
Marka hakkı sahibi, marka hakkına tecavüz fiilinin tespiti için dava açabileceği gibi, tecavüz fiilinin önlenmesini, durulmasını yahut tecavüz fiilinin kaldırılmasını da mahkemeden talep edebilir. Aynı şekilde, hakkı ihlal edilen marka sahibinin maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.
Şikayet hakkı, bir suçun savcılık tarafından soruşturulması veya mahkeme tarafından kovuşturulması için suçtan zarar gören veya mağdura tanınan kişiye sıkı surette bağlı bir kamu hukuku hakkıdır. Marka hakkına karşı işlenen tüm suçların soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabidir.
On yıllık koruma süresinin dolması ve süresi içinde yenileme talebinde bulunulmaması halinde marka hakkı kendiliğinden son bulur. Koruma süresinin dolması halinde, yenileme talebinin koruma süresinin sona erdiği tarihten önceki altı ay içinde yapılması ve yenileme ücretinin ödenmesi gerekir.
KHK/556.m.15‟ göre, tescilli bir marka, baĢkasına devredilebilir, miras yolu ile intikal edebilir, kullanma hakkı lisans konusu olabilir, rehin edilebilir.
Marka Devir Hizmet İçeriği
Ülkemizde ''KHK'nin 16/1. maddesi gereğince marka, temsil ettiği mal veya hizmetlerin tümü veya bir kısmı için devredilebilir.'' şeklinde bir hüküm geçmektedir. Yani sahip olduğunuz markayı birine devredebilir ya da birinden marka devir alabilirsiniz.
Marka hukuku anlamında hükümsüzlük ise: “Tescil edilmiş bir mar- kanın, gerekli koşullara sahip olmaması nedeniyle dava yoluyla iptali ve böylece evvelce elde edilmiş marka hakkının son bulması demektir.”
Marka hakkı sahibinin izni olmaksızın, markayı kullanmak, taklit etmek, markanın taklit edildiği ürünleri satmak, ticari alanda kullanmak gibi marka hakkına tecavüz oluşturacak fiillerin gerçekleştirilmesine marka hakkının ihlali denir.
Marka itibarının kaybı, hukuka aykırı bir fiil ile kusurlu şekilde bir başka kişinin mal varlığı değerine tecavüz sonucu oluşan zarar olduğundan burada esas itibarıyla haksız fiil sorumluluğunun ve kusur sorumluluğunun ortaya çıktığı ifade edilmelidir25.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri