Mars'ta yaşam bulmak Bir teoriye göre dünyadaki hayat Dünya'daki çamurdan değil Mars'taki su kanyonlarından gelmektedir. Mikroorganizmalar taşıyan kayalar güçlü bir çarpışmayla dünyaya düşüp buradaki hayatı sağlamışlardır. Bu nedenle Mars'a gitmek orada bir hayatın varlığının araştırılması için de son derece önemlidir.
Yeni meslekler ortaya çıkacak ve bu mesleklere talep artacak. Daha da önemli olan Mars'a gitmek, dünyanın ne kadar önemli olduğunu da anlamamıza vesile olacak. Çünkü kıyasladığınızda Mars kuru bir çölden ibaret bir gezegen. Dünya ise yaşamımız için gerekli olan her şeye sahip.
Bunun için gönderdiğimiz uzay aracına bolca su ve yemek koymamız gerek ( bu da fazladan ağırlık, dolayısıyla fazladan yakıt demek). Ayrıca astronotlar bu süre boyunca (Mars yolculuğu yaklaşık altı ay sürer) dümdüz oturamazlar. İkincisi, Mars'ın atmosferi bizim rahat solunum yapmamız için uygun değil.
Fotoğraf altı yazısı, Perseverance uzay aracı, Şubat 2021'de yedi aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars'a başarılı iniş yapmıştı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde insan çöpleri tespit etti.
İlk Merkür uçuşumuzu 1970'lerde yaptık ve oraya varmak yaklaşık 147 gün sürdü. Şurada Paylaş! Mars'a yolculuk yaklaşık yedi ay ve yaklaşık 300 milyon mil (480 milyon kilometre) sürüyor.
İlgili 34 soru bulundu
NASA'nın son uzay aracı Insight, dün Türkiye saatiyle 22.55 civarında Mars'a iniş yaptı. Insight, NASA'nın kızıl gezegene son 6 yılda indirdiği ilk araç olma özelliği taşıyor. Daha önce Curiosity ve Opportunity dışında bu kadar büyük aracın Mars'a inmediğini de belirtelim.
NASA Mühendisi Oğuz,"Mars'a ilk insan 2030'da ayak basacak. Gidiş dönüş yolculuğu toplam bir yıl sürecek" dedi. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Piroteknik Sistemler Mühendisi Sırrı Oğuz, "Mars'a ilk insan 2030'da ayak basacak. Gidiş dönüş yolculuğu toplam bir yıl sürecek." dedi.
NASA'nın 2033 yılında için hazırladığı Mars projesi için eğitimlerini bir bir tamamlayan Alyssa Carson, marsa ilk ayak basan insan unvanını elde etmiş olacak. Ayıca Alyssa Carson, eğitimi için İzmir'de ki uzay kamplarında da bulundu.
Mars'a ilk başarılı iniş, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından NASA'nın Mariner 4 adlı uzay mekiğiyle 14-15 Temmuz 1965'te gerçekleştirildi. Rusya'nın ilk başarılı Mars inişi 1988'de Phobos 1 ve 2 adlı uzay mekikleriyle sağlandı.
NASA'nın bir keşif aracı, Mars'ta çeşitli türlerde organik moleküller buldu. Bilim insanları maddeyi, Perseverance keşif aracının Mars'taki Jezero Krateri'nde tespit ettiğini söyledi.
Yörünge ve kendi çevresinde dönüş
Mars'ın Güneş'ten ortalama uzaklığı yaklaşık 230.000.000 km (1,5 AU), yörünge süresi ise 687 Dünya günüdür. Mars günü Dünya gününden biraz daha uzun olup, tam olarak 24 saat, 39 dakika ve 35,244 saniyedir.
Mars'ın yörünge ve dönüş süreleri ne kadar? Mars'ta 1 gün 24.6 saat sürer ve bu süre Dünya ile benzerdir. Mars, Güneş etrafında bir tam turunu yaklaşık 687 Dünya gününde tamamlar.
Mars'taki yerçekimi Dünyamızın yüzde 38'i kadar. Bilim insanlarına göre bu oran insan vücudunun uyum sağlaması için yeterli. İnce de olsa kozmik ışınlardan ve Güneş radyasyonundan koruma sağlayan bir atmosfere sahip. Gündüz ve gece ritmi, Dünya'dakine çok benziyor: Mars günü 24 saat, 39 dakika ve 35 saniye.
İki gezegen arasındaki yolculuğun en kısa olduğu yakın zaman aralıkları 2024 sonu, 2026 sonu ve 2029 başı olarak belirlenmişti. Mevcut teknolojiyle Mars'a insansız uzay yolculuğu en az 7 ay sürüyor.
Bu kadar ağır yükü Dünya'nın yerçekiminden koparmak, uzaya göndermek ve Mars'a indirmek fiziksel olarak çok çok zor. Bu arada roketimiz hareket ederken radyasyon yakmayacak, yani yakıta da ihtiyacımız olacak hem de çok fazla yakıta.
Mars'ın kendi etrafında dönüşünü tamamlaması yaklaşık olarak bir Dünya gününe eşittir. Mars'ta bir gün 24,6 saat sürmektedir. Buna karşılık bir Mars yılı 687 Dünya gününe karşılık gelir.
Mars'a yolculuk, yaklaşık yedi ay ve 480 milyon kilometre sürdü. Keşif aracı inişe geçtiğinde, saatte yaklaşık 20 bin kilometrelik bir hızla Mars'ın ince atmosferine daldı. Yaklaşık 11 km yükseklikteyken, paraşüt açıldı ve Perseverance ısı kalkanından ayrıldı.
İki gezegen arasındaki mesafenin ortalama 225 milyon km olduğunu söyleyebiliriz; ancak bu mesafe değişkendir. Çünkü Dünya'nın ve Mars'ın yörüngeleri dairesel değil, eliptiktir ve aralarındaki uzaklık, iki gezegenin Güneş etrafındaki tam bir turunu tamamlama süreleri farklı olduğu için sürekli değişmektedir.
Ama uzun zaman alır. Gidiş-geliş en az üç yıl sürer. NASA, Mars'a daha hızlı gitmek, ekibin dış uzayda geçirdiği süreyi asgariye indirmek istiyor" diyor. Yolculuk süresinin kısalmasıyla astronotların uzay radyasyonuna daha az maruz kalacakları belirtiliyor.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
Astronotların Ay ortamında hayatlarını devam ettirebilmesi için gerekli şeylerin yanı sıra itki sistemleri ve yakıt tankları içeriyordu. Kütlece komuta modülünün yarısı kadar olan bu modül, astronotların Ay'ın yüzeyinden komuta modülüne geri dönmesini sağladıktan sonra Ay'ın yörüngesinde bırakıldı.
Ancak özellikle Soğuk Savaş döneminden sonra durumlar değişti. NASA'nın 2011 bütçesi toplam bütçenin sadece %0.5'i kadardı, yani yaklaşık 18 milyar dolar. Kısaca, diğer uzay görevlerine kıyasla Ay'a gitmek artık çok pahalı bir hedef halini almıştı. İşte bu nedenlerden dolayı Ay cazibesini kaybetti.
Bu açıklamanın iki ay sonrasında Musk, Vox Media'nın Code Conference adlı etkinliğinde konuşan Elon Musk, 2024'te Mars'a insanlı roketi ateşlemeyi ve 2025'te Mars'a iniş yapmayı planladıklarını açıkladı.
Ay üzerinde yaptığı yürüyüşte söylediği ve tarihe geçen sözü şudur: ''Bir insan için küçük, insanlık için büyük bir adım." Bu cümlede "bir" (İngilizce: "a") sözcüğü duyulmaz, Armstrong konuşurken unutmuş veya parazit nedeniyle silinmiş olabilir.
Kendi eksenindeki turunu 24,6 saatte, yörüngedeki turunu 687 günde tamamlar. Yüzey sıcaklığı ise -143 °C ile 35 °C arasında değişir. Mars, Güneş'e yakınlıkta 4. sırada yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri