Plan, Avrupa ülkelerinin kendi aralarında bir ekonomik işbirliğine girişerek birbirlerinin eksiklerini tamamlamalarına, işbirliğinin yetersiz geldiği durumlarda ise ABD'nin yardım etmesine dayanmaktadır, temelde Avrupa'yı ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durabilir hale getirmek için düşünülmüştür.
Sovyet Rusya'nın Almanya konusunda da uyuşmaz bir politika izlemesi sonucunda ilan edilen, Marshall Planı'yla, Amerika Avrupa'daki üstünlüğünü, Sovyet Rusya'nın elinden almıştır.
Doğu Avrupa ülkelerinin siyasi nedenlerle Sovyet etki alanını terk etmeden katılamayacakları Marshall Planı'nın Sovyetler Birliği versiyonu olarak görülebilir. Sovyet dışişleri bakanı Vyaçeslav Molotov, Marshall Planını (1947) reddetti ve bunun yerine Molotof Planı'nı önerdi.
Truman, bu tehlikenin önüne geçmek için 12 Mart 1947 tarihinde ABD Kongresi'nden Türkiye ve Yunanistan'a askerî yardım yapılması için kendisine yetki verilmesini istedi. Kongre, bu talebi kabul etti.
ABD Başkanı Harry Truman'ın (ö. 1972) 2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupalı müttefiklerin savaş yaralarını sardığı bir dönemde Sovyetlerin jeopolitik etki alanını sınırlandırmak için 12 Mart 1947'de Kongre'de açıkladığı dış politika doktrinidir.
İlgili 41 soru bulundu
Marshall Planı, II. Dünya Savaşı sonrasında 1947 yılında önerilen ve 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe konmuş ABD kaynaklı, antikomünist hedefleri olan bir ekonomik yardım paketidir. 16 ülke, bu plan uyarınca ABD'den ekonomik kalkınma yardımı almıştır.
Dünya Savaşı'na katılmadığı için savaştan diğer Avrupa ülkeleri kadar zarar görmemiş olan Türkiye'nin, Marshall Planı kapsamına Avrupa'nın yeniden inşası ve kalkınması için tarım ve maden ürünleri sağlamak üzere alındığı ifade edilebilir.
Truman Doktrini, Amerika Birleşik Devletleri'nin uluslararası politikasının değiştiğini ve Sovyet karşıtlığının bu yeni politikada temel esas olduğunu ilan etmiştir. Bu doktrin ile Amerika Birleşik Devletleri "komünizm tehdidi" altındaki devletlere mali ve askeri yardım yapacağını açıklamıştır.
1940'ta İtalyan ve 1941 yılında Alman işgalini yaşayan Yunanistan'da gıda sıkıntısına bağlı açlık yaşanmıştır. Bu açlığın önüne geçebilmek için İngiltere tarafından Türk Yardım Planı hazırlanmış ve 1941–1942 yıllarında Kurtuluş ve Dumlupınar Vapurları ile Yunanistan'a gıda ve ecza malzemeleri ulaştırılmıştır.
Türkiye'nin bugün içerisinde bulunduğu siyasi, askerî ve ekonomik tablonun çizilmesi İkinci Dünya Savaşı sonrasında Truman doktrini ile başlamıştır.
MARSHALL PLANINDAN HANGİ ÜLKELER YARARLANDI? Amerika'nın 16 farklı ülkeye yaptığı ekonomik yardım paketinde Türkiye de bulunuyor. Diğer, 15 ülke ise şöyle; İngiltere, Fransa, Belçika, İtalya, Portekiz, İrlanda, Yunanistan, Hollanda, Lüksemburg, İsviçre, İzlanda, Avusturya, Norveç, Danimarka ve İsveç.
Kominform, Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin ve Doğu Avrupa ülkelerinin, 5 Ekim 1947'de "Amerikan emperyalizminin bir aleti" olarak tanımladığı Marshall Planı'na karşıt bir girişim olarak; SSCB, Polonya, Bulgaristan, Çekoslovakya, Romanya, Macaristan, Yugoslavya, Fransa, İtalya komünist partileri liderlerini bir ...
12 Temmuz Beyannamesi veya 12 Temmuz Çok Partili Beyanname Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından 12 Temmuz 1947'de verilen ve Türkiye'de normal bir çok partili sistemin temellerini atan bildirgedir.
ABD ekonomisinde üretim ve hizmetlerin büyük bir bölümü özel sektör tarafından sağlanmaktadır. Sanayi sektöründe en büyük teknoloji üretim yapısına sahip olan ABD, sivil ve askeri teknolojide lider konumundadır.
Amerika'nın İkinci Dünya Savaşı'nın ardından başta Türkiye olmak üzere Avrupa ülkelerine yaptığı Marshall Yardımları ile ülkemize gönderilen ürünlerden biri de süt tozu oldu.
1917 yılında çıkan büyük bir yangın şehrin Türk bölgesini neredeyse tamamen yok etti. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonunda şehirde geride kalan bütün Türkler Türkiye'ye göç etmek zorunda bırakıldı ve Anadolu'dan gelen Rum göçmenler giden Türklerin yerini aldı.
Antlaşma ve protokoller
Girdiği savaşlarda ağır kayıplar veren Osmanlı Devleti, 1829 yılında Edirne Antlaşmasını imzalayarak Yunanistan'ın bağımsızlığını tanıdı (Ayrıca Sırplar da bu antlaşmayla özerklik kazanmışlardır). Bu sayede Yunanistan fiilen ve hukuken bağımsız olmuştur.
Mihver kuvvetlerinin (Almanya, İtalya, Japonya) karşısında Müttefik kuvvetler (Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği önderliğinde) yer almıştır. II. Dünya Savaşı sırasında beş ülke daha Mihver kuvvetlerine katılmıştır: Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Slovakya ve Hırvatistan.
ABD Başkanı Truman'a göre bu harekât Sovyetler Birliği tarafından yönetilmekteydi ve geniş ölçekli bir Çin-Sovyet ortak saldırısının ilk adımıydı. Truman Japonya'daki Amerikan birlikleri komutanı 5-yıldızlı General (Mareşal) Douglas MacArthur'a Güney Kore'ye malzeme yardımı yapılması için emir verdi.
1947 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Harry Truman tarafından Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) tehdidine karşı hazırlanmış ve 22 Mayıs 1947'de ABD Kongresi'nde kabul edilerek doktrin hâline getirilmiş plandır.
yardımlarının büyük çoğunluğu tarım sektörünün ihtiyacı olan tarımsal alet, ekipman ve makinelerin alımında kullandırılarak tarımsal üretimin arttırılması hedeflenmiştir. Böylece Avrupa ülkelerinin gıda ihtiyaçlarının Türkiye'den karşılanması planlanmıştır.
George Catlett Marshall (31 Aralık 1880 - 16 Ekim 1959), II. Dünya Savaşı sırasında ABD Genelkurmay Başkanı (1939-1945). Daha sonra dışişleri (1947-1949) ve savunma bakanı (1950-1951) olarak hükûmette görev almıştır.
Bu çalışmada Amerika tarafından kullandırılan Marshall yardımlarının balıkçılık sektörünün yapısal ve ekonomik gelişmesine etkisi ele alınmış, yardımların uygulandığı dönemin öncesi ve sonrası karşılaştırılmalı olarak analiz edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri