Etno-kültürel ve dinsel açılardan farklı grupların bir arada yaşadığı toplumlarda bütünleşme sürecini ifade eder. Göç çalışmalarında ise göçmenlerin hem birey hem grup olarak toplumun bir parçası olarak kabul edildiği süreci karşılamaktadır.
Mübadele usulü etkileşimde, bir beklenti veya karşılık alma amacıyla davranışta bulunulur. Mesela; bireylerin yardım ettikleri kişiden bir teşekkür beklemeleri, işçilerin ve memurların haklarının korunması beklentisiyle sendikalara üye olması, bireylerin hoşça vakit geçirmek için arkadaşlıklar kurması gibi…
Uyarlama, yabancı bir dilde yazılmış bir eseri, çevrildiği dilin konuşulduğu toplumun yaşayışına, inançlarına duyuş ve düşünüşüne uygun duruma getirildiği serbest çeviridir. Uyarlamalarda genellikle yer ve kişi adlarını değiştirilir.
Rekabet, üstünlük sağlama amacı ile rakiplere karşı yürütülen yarışma etkinliklerinin bütünüdür. Bu terim işletmecilik, iktisat, çevrebilim, spor ve sanat dallarını da içeren alanlarda sıkça kullanılır. Rekabet iki ya da daha çok güç, kuruluş, işletme, sistem, birey, ya da grup arasında yeralabilir.
Toplumsal etkileşim; birey ya da grupların birbirlerini anlamak amacıyla gerçekleştirdikleri toplumsal davranışlardır. Toplumsal etkileşim biçimlerinin incelenmesi, sosyolojide büyük önem taşır.
İlgili 20 soru bulundu
İnsanların, toplumların birbirlerinden etkilenmesi, birbirlerine bilgi, kültür, vs. aktarması. Sosyal etkileşim genellikle iletişim yoluyla insanların ve grupların hareketlerinin karşılıklı etkileşimini de ifade eder. Bu tanım kişinin kendisiyle etkileşimini İçine alır.
Bireyler, gayriresmî organize olmuş gruplar ve -devlet dâhil- resmî olarak organize olmuş gruplar arasındaki kalıplaşmış insan etkileşimleri sosyal ilişki ifadesinin karşılığını teşkil eder.
Çatışma teorileri, toplumu içindeki farklı gruplar arasındaki eşitsizliklere odaklanarak inceler. Toplumu oluşturan gruplar arasındaki rekabetten kaynaklanan çıkar çelişkisini ele alan, çatışmanın toplumun gelişimi açısından önemli bir yeri olduğunu dile getiren teori.
Sosyoloji veya toplumbilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır.
Eksik (Aksak) Rekabet Piyasaları: Birden fazla firmanın bulunmasına rağmen tam rekabetin bulunmadığı piyasalardır.
Özetle dışsallaştırma bireylerin toplumu yaratmasıdır (Wallace ve Wolf, 2004). hayatın gerçekliği, biz sahneye çıkmadan önce, nesneler tarafından belirlenmiş olan bir nesneler düzeninden oluşmuştur. Nesneleri belirleyen vasıta ise dildir.
gibi manâlara gelen ve Batı dillerinde- ki «İntegration» un karşılığı olan «bütünleşme» sosyolojide, top- lumdaki küçük ya da alt gruplar, cemaatlar, menfaat birlikleri, müesseseler gibi sosyal yapının çeşitli unsurları arasındaki ta- mamlanma ve kaynaşma durumunu ifade etmektedir.
Özetle; sosyal değerler, bir gruba ya da topluma üye olan bireylerin ortak duygu ve düşüncelerini yansıtan genelleşmiş ahlaki inançlardır. Değerler bireylerin düşünce, tutum ve davranışlarında bir ölçüt olarak ortaya çıkar.
Mübadil, başkasının yerine getirilmiş olan demektir. Göçe tabi tutulan kimselere da mübadil denir. Bu kişiler göç etmeye mahkum bırakılır ve göç etmek zorunda kalırlar. Bu nedenle mübadil mübadele etmek zorunda kalan ya da göç etmek zorunda bırakılmış demektir.
Sosyal mübadele kuramı, bireylerin gerçekleştirdiği kaynak değiş tokuşu sonucunda ortaya çıkan etkileşimleri açıklayan en eski kuramlardan biridir. Kuram, toplumda yerleşik olan ilişkilerin dinamiklerini ve doğasını oldukça geniş bir perspektiften köklü bir şekilde açıklayabilme mekanizmasına sahiptir.
Karşılıklı olarak iki ya da daha fazla ülkenin anlaşması kapsamında, ülke nüfusları azınlıkta olan kısımların yer değiştirmesine mübadele göçü denir. Özellikle Osmanlı Devleti'nin ardından Kurtuluş mücadelesi ile beraber mübadele göçü yaşanmıştır.
Sosyoloji Nedir? Sosyoloji insanların birbiriyle ilişkilerinin bilimsel açıdan incelenmesidir. İnsanlar her zaman başka insanlarla ilgilenmişlerdir. Gazeteciler, yorumcular toplumun günlük yaşamındaki dikkati çeken olayları sürekli olarak toplayıp yayarlar.
Isidore Marie Auguste François Xavier Comte, kısaca Auguste Comte (19 Ocak 1798 - 5 Eylül 1857), Fransız sosyolog, matematikçi ve filozof. Sosyolojinin babası olarak tanımlanmaktadır. Fransa'nın Montpellier kentinde doğdu.
Toplumsal gerçeği anlamlandırmak, toplumdaki grup dinamiklerini irdelemek, insanlar arasındaki ilişki ve etkileşimlerin yapısı ve işleyişi ile ilgili kural ve ilkeleri ortaya koymak, sosyal davranışı toplumsal bağlam içerisinde açıklamak sosyolojinin en temel amaçları arasında yer almaktadır.
Bu bakımdan, eserde çağdaş sosyoloji kuramları öncelikle ve önsel olarak üç değişik tipte kategorize ediliyor ki bunlar; “Natüralistik” ya da “Pozitivistik” sosyoloji kuramı, • “Hümanistik” ya da “Yorumlayıcı” sosyoloji kuramı, • “Değerlendirici” (evaluative) sosyoloji kuramıdır.
Mikrososyoloji, toplumu incelerken bireyler arası etkileşimleri, günlük yaşam deneyimlerini, yüz yüze ilişkileri, bireyler ya da küçük gruplar arasındaki küçük çaplı iletişimleri ele alan bir yaklaşımdır.
İşlevselcilik, yapı ve toplumun işleyişi ile ilgilenir. İşlevselciler toplumu, varlığını devam ettirebilmesi için gereklilikleri yerine getirirken beraber işleyen, birbirine bağımlı birimlerin bütünlüğü olarak görürler. İnsanlar toplumun ihtiyaçlarını yerine getiren davranışlar ve roller içerisinde sosyalleşirler.
Cevap: İçinde sosyal ilişkilerin sosyal olayların meydana geldiği, sosyal grupların ve kurumların yer aldığı, nüfus ve yerleşim tarzının şekillendirdiği, toplumun şekil ve çevresi ile ilgili dış görünüşe sahip olan bir sosyal varlık.
Modernite, Avrupa'da yaklaşık olarak 17. yüzyıl civarında ortaya çıkan, zamanla tüm dünyaya yayılan toplumsal değerler sistemine ve organizasyonuna verilen isimdir. Genel anlamda gelenek ile karşıtlık ve ondan kopuşun; bireysel, toplumsal ve politik yaşam alanlarının tamamındaki dönüşümü ya da değişimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri