Mars'ın Güneş çevresindeki bir turu, bizde olduğunun aksine 365 gün değil, 687 “Dünya günü” sürer. Yani, Bir Mars yılı neredeyse iki Dünya yılına denktir. “Mars günü” açısından ise, bir Mars yılı yani Mars'ın Güneş'in çevresinde dönüşü 668 gündür.
Yörünge ve kendi çevresinde dönüş
Mars'ın Güneş'ten ortalama uzaklığı yaklaşık 230.000.000 km (1,5 AU), yörünge süresi ise 687 Dünya günüdür. Mars günü Dünya gününden biraz daha uzun olup, tam olarak 24 saat, 39 dakika ve 35,244 saniyedir.
Mars'ta henüz sıvı hâlde su bulunamadı. Yüzeyde sıvı suyun olmadığından neredeyse eminiz.
Mars'a yolculuk yaklaşık yedi ay ve yaklaşık 300 milyon mil (480 milyon kilometre) sürüyor. Şurada Paylaş! Hem Dünya hem de Jüpiter, ne kadar yakın olduklarını değiştiren eliptik bir yönde hareket eder. Zamanın belirli noktalarında, gezegenler birbirinden 365 mil uzaktadır; bazen bu mesafe 600 mil de olabilir.
Mars'ın kendi etrafında dönüşünü tamamlaması yaklaşık olarak bir Dünya gününe eşittir. Mars'ta bir gün 24,6 saat sürmektedir. Buna karşılık bir Mars yılı 687 Dünya gününe karşılık gelir.
İlgili 15 soru bulundu
NASA'nın son uzay aracı Insight, dün Türkiye saatiyle 22.55 civarında Mars'a iniş yaptı. Insight, NASA'nın kızıl gezegene son 6 yılda indirdiği ilk araç olma özelliği taşıyor. Daha önce Curiosity ve Opportunity dışında bu kadar büyük aracın Mars'a inmediğini de belirtelim.
Dahası Dünya deniz seviyesinin binde 6'sı kadar basınca sahip olan Mars atmosferinde nefes almak da imkansız (pratikte uzay boşluğu sayılır) ve atmosferde oksijen yerine yüzde 95 oranında zehirli karbondioksit gazı bulunuyor. Ayrıca Mars yüzeyinde sıvı su, akarsular, göller, denizler ve içme suyu da bulunmuyor.
Dünya'da bir gün 24 saat iken, Mars'ta bir gün 24 saat 39 dakika. Bu iki gezegen arasındaki en benzer noktalardan biri. Dünya'da en düşük sıcaklık eksi 88 derece en yüksek sıcaklık 58 derece. Mars'ta en düşük sıcaklık eksi 140, en yüksek sıcaklık ise 30 derece.
Mayıs 2022'de Kızıl Gezegen'de şiddetli bir deprem meydana geldi. 4,7 büyüklüğündeki bu deprem Dünya'da olsa, çok da büyük bir olay sayılmazdı. Ancak jeolojik açıdan çok daha sakin bir gezegen olan Mars'taki bu deprem, gezegen bilimcilerin görmeyi beklediklerinden çok daha büyüktü.
Mars'ın atmosferi, Mars'ı çevreleyen gaz tabakasıdır. Mars'ın atmosferini yaklaşık %96 karbondioksit, %1.9 argon ve %1.9 oranında azot ve serbest oksijen, karbonmonoksit, su ve metan içermektedir. Atmosfer basıncı 600 pa (0.087 psi; 6.0 mbar) olup Dünya'nın ortalama deniz seviyesi basıncının yaklaşık %0.6'sı kadardır.
Hem de onca farklılığa rağmen. Dünya'nın ortalama sıcaklığı 20 dereceyken Marsın ortalama sıcaklığı -60 derecedir.
Mars'da saat 11:00 22 Kasım Çarşamba iken Türkiye'de 19:00 dur. Mars Türkiye'nin 8 saat gerisindedir.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Mars'ta da dört mevsim yaşanmakta. Fakat Mars'ta mevsimler daha uzun. Mars'ın güneşin çevresindeki bir turu, bizde olduğunun aksine 365 gün değil, 687 gün sürer. Yani 1 Mars yılı neredeyse 2 dünya yılına yakındır.
Fakat Curiosity 7 Mars Rover aracının Mars'ta da tıpkı Dünya'daki gibi kar yağdığını tespit ettiğini ve 2017'de yapılan bir araştırmada da Mars üzerinde gerçekleşen fırtınalar süresince tipi şeklinde yağışların görüldüğünü söylesek bu sizi son derece şaşırtabilir.
Hakemli bilimsel dergi Science Advances'ta yayımlanan araştırma, yaklaşık 400 bin yıl öncesine kadar Mars'ta kar yağdığını veya don olduğunu ortaya koydu. Bulgulara göre, 1,4 milyon ila 400 bin yıl önce kum tepelerindeki tuzlar, düşük sıcaklıklarda karın erimesine neden oldu.
Bunun için gönderdiğimiz uzay aracına bolca su ve yemek koymamız gerek ( bu da fazladan ağırlık, dolayısıyla fazladan yakıt demek). Ayrıca astronotlar bu süre boyunca (Mars yolculuğu yaklaşık altı ay sürer) dümdüz oturamazlar. İkincisi, Mars'ın atmosferi bizim rahat solunum yapmamız için uygun değil.
Dolayısıyla her ne kadar O2 bulunuyor olsa da karbondioksit halinde bulunduğundan dolayı, orada havadan direkt nefes almak diye bir şey olmayacak ve Mars'ta yaşayanlar dışarı çıkarken sürekli oksijen maskesi takmak zorunda kalacaklar.
Şu an için hayatın olduğu bilinen tek gezegen Dünya.
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, Mars'ta hayat olup olmadığı sorusuna cevap verdi. Bilim insanları, dayanıklılığı ile Guinness Rekorlar Kitabına gören Deinococcus radiodurans adlı bakterinin, Mars yüzeyinin 10 metre altında yaklaşık 280 milyon yıl boyunca yaşayabileceğini hesapladı.
İki gezegen arasındaki yolculuğun en kısa olduğu yakın zaman aralıkları 2024 sonu, 2026 sonu ve 2029 başı olarak belirlenmişti. Mevcut teknolojiyle Mars'a insansız uzay yolculuğu en az 7 ay sürüyor. İnsanlı yolculukta bu süre en az 9 aya çıkıyor.
Peki Mars'a bugüne kadar hangi uzay araçları gönderildi? Bilim insanları gezegen araştırmalarında elektronik, haberleşme ve bilgisayar teknolojilerini yoğun olarak kullanıyor. Bu teknolojilerin gelişmesiyle birlikte 1971 yılında Mariner 9, Mars'ın yörüngesine girmeyi başaran ilk uzay aracı oldu.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Perseverance adlı keşif aracı 7 ay süren 480 milyon kilometrelik yolculuğun ardından Mars'a indi. NASA'nın sosyal medya hesabından canlı yayınladığı tarihi inişte saatte 21 bin kilometre hızla kızıl gezegene yaklaşan araç, dev bir paraşüt sayesinde yavaşlatıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri