Dört yılda bir kez 20 Haziran'da gerçekleşir. EN UZUN GECE VE GÜNDÜZ NEREDE YAŞANIR? Türkiye'de 21 Haziran tarihinde en uzun gündüz Sinop'ta yaşanır, en uzun gece ise Hatay'da yaşanır. 21 Aralık'ta ise Sinop en uzun geceyi yaşar ve bu defa Hatay'da en uzun gündüz yaşanır.
Gündüz süresi kuzeye gidildikçe uzar. Bu nedenle, ülkemizde en uzun gündüz Sinop'ta, en kısa gündüz Hatay'da yaşanır. Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Yengeç Dönencesi'dir.
21 Aralık'ta en uzun gece yaşanacak ve bu tarihten itibaren gündüzler uzamaya, geceler ise kısalmaya başlayacak. Türkiye'deki en uzun gece Sinop ilinde yaşanacak.
Yaz Gündönümü'nde saat 12 olduğunda güneş dik bir açıyla gelir ve yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran'da en uzun gece Sinop'ta yaşanırken, 21 Aralık'ta Hatay'da en uzun gündüz yaşanır.
Yaz gündönümünde; Kuzey yarımkürede en uzun gündüz yaşanır ve günler kısalmaya, güney yarımkürede en kısa gündüz yaşanır ve günler uzamaya başlar. Türkiye'nin de yer aldığı Kuzey Yarım Küre'de 21 Haziran'da en uzun gündüz yaşanacak.
İlgili 36 soru bulundu
Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor. Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçer. Güney Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içinde iken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir.
21 Aralık kış gündönümü, güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği andır. Kuzey Yarım Küre'de günler uzamaya, Güney Yarım Küre'de kısalmaya başlar.
Gece Yarısı Güneşi Ülkesi olarak da bilinen Norveç, 76 gün boyunca hiç gün batımı görmez. Parlak güneş ışığı tüm bölgeyi günde yaklaşık 20 saat boyunca sarar. Avrupa'nın en kuzeyinde kalan yerleşim yeri olan Norveç'in Svalbard şehrinde 10 Nisan'dan, 23 Ağustos'a kadar güneş kesintisiz olarak parlar. Şurada Paylaş!
Sadece 3000 kişilik bir şehir olan Nunavut, Kuzey Kutup dairesinin 2 derece üzerinde yer alıyor. Burası bir yılda yaklaşık iki ay gün batımını göremiyor. Ayrıca burası kış aylarında 30 gün sürekli karanlıkta kalıyor.
Svalbard'da üç adet mevsim yaşanıyor. 1 Ekim-28 Şubat arası kuzey ışıkları kışı (karanlık), 1 Mart-16 Mayıs arası güneşli kış (alacakaranlık) ve 17 Mayıs-30 Eylül arası polar yaz (aydınlık). Biz 24 saat karanlık dönemdeyiz. Sabahı olmayan bir gece gibi geliyor en başında ama saatimiz bunu sürekli yalanlıyor.
21 Aralık, tüm dünyada kışın başlangıcı olarak kabul edilir. Dünya, Güneş etrafındaki turunu 365 gün 6 saatte tamamladığı için kış gündönümü bazı yıllar 21 Aralık'a, bazen de 22 Aralık'a denk gelir ama çoğunlukla bu ekinoks tarihi 21 Aralık olarak kabul edilir.
Bazı zamanlarda Kuzey Kutup bölgesinde sürekli gündüz yaşanırken bazı zamanlarda ise sürekli bir gece durumu görülebilir. Bu yüzdendir ki, kutuplara doğru gidildikçe gece ve gündüz süreleri değişim gösterir. Bu değişim de en fazla kutup noktalarında görülür.
21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece 15 saat 6 dakika ile Kuzey'deki Sinop'ta yaşanıyor. En kısa gece ise 14 saat ile Güney'deki Hatay'da olacak.
Güney Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içinde iken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir. Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bu gün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır.
Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
Kış gündönümü (21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.
Gece ormanda veya kentin sokaklarında suni ışığa ihtiyaç duymadan yürümek veya bisiklete binmek isteyenler güneş batmayan ülkelere; Norveç'e, İsveç'e, Finlandiya'ya, Danimarka'ya, İzlanda'ya akın ediyor. Bu ülkelerde güneş haftalarca gece gündüz demeden gökyüzünde kalıyor.
Norveç'in Tromsø şehrinde yaşayan Arıkan ailesi, sadece 2 saat sürecek iftar ve sahur için hazırlık yapıyor. 6 ay gündüz ve 6 ay boyunca gece yaşanan bölgede 22 saat oruç tutuluyor...
Bu doğrultuda 19.yüzyıl sonunda Güney Afrika'dan Hindistan'a, Mısır'dan Seylan'a uzanan geniş bir coğrafya üzerinde egemenliği tek başına ele geçiren İngiltere popüler deyişle “üzerinde güneş batmayan imparatorluk” haline gelmiştir.
Midnight Sun olarak bilinen geceyarısı güneşi, Finlandiya hakkında bilgi listemizin birinci sırasında yer alıyor. Midnight Sun, dünyada sadece kuzey ve güney kutup dairelerinde rastlanan bir doğa olayıdır. Finlandiya, yaz mevsiminde güneşin 24 saat boyunca gözlemlenebildiği birkaç ülkeden biridir.
Güneşin Batmadığı Yer Var mı? Yaz aylarında Kuzey Kutbu Dairesi'nin kuzeyinde veya Güney Kutbu Dairesi'nin güneyinde olan kısımlarda güneş yılın belli zaman aralıklarında batmıyor. Buna 'gece yarısı güneşi' (midnight sun) adı veriliyor. Bunun nedeni ise Dünya'nın eksen eğikliği.
Sene boyunca bütün ibadet vakitlerinin normal olarak oluştuğu yerlerin kutuplara en yakın olanı 45. paraleldir. Bir beldede vakit oluşmuyor ise o beldenin boylamı üzerindeki (yani hizasındaki) 45. Paralelde bulunan beldede imsak ve akşam vaktine bakılarak oruç ibadeti ifa edilebilir.
En uzun gece 21 Aralık kış dönümü bugün gerçekleşiyor. Ülkemizde en uzun gece Kuzey'deki Sinop'ta, en kısa gece ise Güney'deki Hatay'da yaşanacak. 21 Aralık günü güneş ışınları Güney Yarımküre'ye gelebileceği en dik, Kuzey Yarımküre'ye en eğik açılarla gelir.
Kuzey yarım kürede gölgelerin en uzun olduğu gündür. 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Kuzey'deki Sinop'ta yaşanıyor. En kısa gece ise 14 saat ile Güney'deki Hatay'da olacak. En uzun gecenin yaşandığı gün, gündönümü olarak adlandırılır.
Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bugün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesi'nde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanır. En uzun gece ise Sinop'ta yaşanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri