Marul antioksidan etki sağlayan C vitamini ve klorofil açısından zengin bir sebzedir. C vitamini, bir antioksidandır, kolajen üretiminde ve serbest radikallere karşı faydalıdır. Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Marulun yeşil yaprakları klorofil açısından zengindir.
Marul, içerdiği lif (posa), antioksidan ve fitokimyasallar nedeniyle kalp ve damar sağlığı üzerinde bir dizi olumlu etkiye sahiptir. Marul lifi, kolesterolü düşürme etkisi ile bağdaştırılır. İnsan vücudunda çözünür bir lif olan pektin lipid metabolizmasını etkiler ve kolesterol emilimini azaltmaya yardımcıdır.
Kıvırcık marul, folat ve K vitamini bakımından zengindir. Gevrek marul aynı zamanda vücudunuzdaki oksidatif stres ve iltihaplanma ile savaşmaya yardımcı olan antioksidanlar olan orta düzeyde bir fenolik bileşik kaynağıdır.
Marul, lipoksigenaz ve karagenan enzimleri sayesinde anti-inflamatuar bir özellik gösterir ve vücutta iltihabı kontrol altına almaya yardımcıdır. Yine A, K ve E vitaminleri inflamasyonu azaltmada destekçidir. Marulun koyu yeşil yaprakları daha fazla antioksidan içerir ve daha anti-inflamatuar etkiye sahiptir.
Bağışıklık sistemi desteği: Marul, C vitamini açısından zengindir. C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve enfeksiyonlara karşı korunmaya yardımcı olur.
İlgili 15 soru bulundu
Rengi solmuş marul genellikle yapışkan bir his verir ve aynı zamanda kötü kokar. Küçük kahverengi lekeler, onları yerseniz genellikle zararlı değildir. Marul yaprağının geri kalanı hala sağlıklıysa, etraflarını da kesebilirsiniz. Keskin kokuya sahip marulları atın.
Marulun faydaları şu şekilde sıralanabilir: İçerdiği demir miktarı yüksek olduğu için kansızlığı önler. Vücuttaki enfeksiyonları yok eder, içerdiği lateks sayesinde antimikrobiyal özellik gösterir.
C ve E vitamini açısından zengin olan kıvırcık marul, cilt hücrelerini yenilemektedir. Böylece cildin uzun seneler daha parlak ve canlı olmasını sağlamaktadır. Kan dolaşımını hızlandırarak akne ve sivilce oluşumunu engellemektedir. Anti-kanser potansiyeli bulunmaktadır.
Zengin lifli yapısı sayesinde kolaylıkla öğütülüp vücuda hızla enerji sağlar. Göz sağlığına iyi gelen marul, kolesterolü düşürmeye de yardımcı etkenlerden biridir. Sindirim bozuklukları, reflü, ülser, diyabet gibi birçok fiziksel rahatsızlığa karşı önleyici etkileri vardır.
Marulun Zararları
Yabani marul türü cilde temas etmesi halinde tahrişe sebep olabilir. Aşırı miktarda tüketildiğinde nefes darlığı gibi problemlere neden olduğu gözlenmiştir. Kimi marul çeşitleri vücutta alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Kıvırcık, göbek, yedikule gibi tüm bitkiler de bir marul.
KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR
Diyet listelerinin vazgeçilmez maddesi bol yeşilliktir. Marul da sindirim üzerinde yaptığı etkiler ve midede büyük bir hacme sahip olarak kilo vermeye yardımcı olur. Çok düşük kaloriye sahip olan marul, ideal diyet yiyeceklerindendir.
Marul Ekim-Kasım aylarından Şubat ayına kadar taze tüketilmesi mümkün olan bir sebzedir. En taze olduğu ay ise Kasım ayıdır. Özellikle salataların vazgeçilmezi olan Marul lifli olması sayesinde zayıflamaya da yardımcı olmaktadır. Marulun içerisinde en çok A B, C, D ve E vitaminleri bulunmaktadır.
Marul, bir kış mevsimi sebzesidir. Sonbahar mevsiminin kasım ayında ilk hasat başlar ve kış mevsiminin şubat ayının sonlarına doğru marul hasadı biter.
Marul yetiştiriciliğinde en çok dikkat edilmesi gereken sulamadır. Az sulama marulun acı olmasına neden olurken çok sulamada çürümeye sebep olur. Ayrıca verimli ve lezzetli marul elde etmek için seyrek ekim ve sulamanın da düzgün olması önemlidir.
Aç Karnına Salatalık Yemek Neye İyi Gelir? Özellikle vücuttaki toksinleri atması ile beraber aç karnına salatalık yemek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Ayrıca kilo verme konusunda yardımcıdır ve vücudun değişik bölgelerinde meydana gelen ağrılar için iyi gelir.
Salatalığın içeriğinde bulunan vitaminler ve antioksidanlar ciltteki şişlikleri indirir, iltihap ve tahrişi gidermeye yardımcı olur.
Düşük kalorili bir besin olmasından ve çoğunun da su olmasından dolayı salatalık diyette olan herkese verilmektedir. Acıkılması durumunda gece yatmadan önce masum bir besin olan salatalığın tüketilmesinde bir sorun bulunmaz. Salatalığı tek başına ya da yoğurtla ara öğünlerde de tüketmek mümkündür.
Marul antioksidan etki sağlayan C vitamini ve klorofil açısından zengin bir sebzedir. C vitamini, bir antioksidandır, kolajen üretiminde ve serbest radikallere karşı faydalıdır. Kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Marulun yeşil yaprakları klorofil açısından zengindir.
Bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı vücudu korur. Sonuç olarak, domates suyu antioksidanlarla dolu, kalp sağlığını destekleyen, sindirimi düzenleyen, cilt ve göz sağlığını koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren ve birçok önemli besin içeren bir içecektir.
Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir. Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Kahvaltıda marul harika oluyor. Mutlaka marulu her şeyin yanına yiyin. Marulu küçük olmayacak şekilde doğrayın. Salatalığı alacalı soyup doğrayın.
Marul şeker hastaları için birebirdir. Özellikle vücuttaki insülin direncini belirli bir seviyede tutmak açısından marul tüketimi önem teşkil eder. Marul tüketerek vücutta yer alan şeker belirtilerini en az seviyeye indirebilirsiniz. Marul aynı zamanda kan şekerini de düzenler ve kanın en iyi seviyede olmasını sağlar.
Havucun Besin Değeri
İçeriğinde A vitamini öncülü karotenoidler, B3, B6, C ve K vitaminleri ve folik asit bulunur. Havucun rengi içinde bulunan karotenoidin türüyle ilgilidir. Genellikle bilinen turuncu havuçta ß-karoten (beta karoten) bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri