Bu e-eğitimde; Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) görevlerinden, suç gelirleri ile mücadele, kara paranın aklanması ve terör finansmanının önlenmesi konularından bahsedilmektedir. MASAK eğitimi içerisinde, çalışanların kalıcı öğrenmesine destek olacak, keyifli etkileşimler bulunur.
MASAK'ın başlıca görevleri para aklama suçunu, terörün finansmanı ve kitle imha silahları yayılımının finansmanını önlemek, bunlar hakkında araştırma yapmak, önlemler geliştirmek ve toplanan bilgileri işleyerek gerekli makamlara sunmaktır.
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu (“MASAK”) bankacılık işlemlerinin de dahil olduğu finansal işlemlerin hukuka uygunluğunun denetlenmesi amacıyla kurulmuş bir teşkilattır.
Sürekli iş ilişkisi tesisinde, başkası hesabına hareket edilip edilmediğine ilişkin müşterinin yazılı beyanı alınır. Bu beyan, müşteri sözleşmesinde belirtilebileceği gibi, uygun formlar kullanılarak da alınabilir.
Suç gelirlerinin aklanması ve terör finansmanının önlenmesi kapsamında yükümlü kılınan kurum ve kuruluşların işlemlerinde, kimlikle ilgili bilgileri alma ve doğruluğunu teyit konularında sorumlu tutulacak parasal alt sınır 185 bin liraya çıkarıldı.
İlgili 22 soru bulundu
Kanun'un 5. Maddesinde yazılan yükümlülüklere aykırı hareket edildiğinin tespiti halinde yükümlülere yazılı ihtar yapılacağı ve otuz günden az olmamak üzere süre verileceği belirtilmiştir. Bu sürenin sonunda eksikliklerin tamamlanmaması halinde beş yüz bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır.
MASAK:Yükümlüler
Sermaye piyasası aracı kurumları ve portföy yönetim şirketleri. Yatırım ortaklıkları, • Sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri ile sigorta ve reasürans brokerleri. Finansal kiralama şirketleri.
6. 4208 sayılı Kanunda; kimlik tespitine ilişkin belgelerin 5 yıl saklanması, 5549 sayılı Kanunda ise yükümlülüklere ve işlemlere ilişkin bütün belge ve kayıtların 8 yıl sak- lanması öngörülmüştür. 7. 5549 sayılı Kanunda MASAK'a 4208 sayılı Kanunda bulunmayan yeni yetkiler veril- miştir.
Cevap: Ankete MASAK internet sitesinde (https://masak. hmb.gov.tr/) yer alan “MASAK ANKET” sekmesi tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu sekmeye ya da doğrudan https://online.masak.gov.tr/survey/SURVEYClient.html linkine tıklanınca, sistem sizi aşağıda ekran görüntüsü verilen sayfaya yönlendirecektir.
adli makamlarca oluşturulan belgeler, ifade içeren adli tutanaklar, olay yeri tespit tutanağı ▪ Trafik kazası için Ehliyet, alkol raporu, adli hekim raporu, trafik kazası tespit tutanağı, savcılık mütalaası, ▪ İş yeri kazaları için iş yeri kazası tespit tutanağı.
Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür. Hatta banka bazı durumlarda, sözleşme, fiş ,fatura yada açıklamanızı destekleyecek yazılı belge isteyebilmektedir.
Banka, kaynağı belli olmayan para trafiği esnasında şüpheli bir durum ile karşılaşması halinde banka hesaplarınıza bloke koyar. Kişinin ödenmemiş vergi borcu olması ya da vergi kaçakçılığı yapmış olması halinde banka blokesi konulduğu görülmektedir.
Kısacası hesaplarınızdaki detayları göremeyeceksiniz. Paylaşılan bilgilere göre bu hizmet Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu iş birliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden kullanıcılara sunuluyor.
– Yurt içi ve yurt dışı elektronik transfer mesajlarında, gönderene ve alıcıya ilişkin olarak yer verilmesi gereken bilgilere dair sınır; 15.000 TL olarak belirlenmiştir. Önceki sınır 7.500 TL'dir.
Ülkemizde bu mücadele esas itibariyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde ana hizmet birimi statüsünde ve doğrudan Hazine ve Maliye Bakanına bağlı olarak görev yapan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı'nca yürütülmektedir.
Ceza Muhakemesi Kanunu m.128/1'e göre; taşınmaz, hak ve alacaklara elkoyma tedbirinin uygulanabilmesi için rapor alınması gereken kurumlardan birisi MASAK'tır.
Maliye Bakanlığı bünyesinde ana hizmet birimi statüsünde ve doğrudan Maliye Bakanına bağlı olarak görev yapan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı'nca yürütülmektedir.
MADDE 5 – (1) Şüpheli işlemler yükümlüler tarafından; işleme ilişkin şüphenin oluştuğu tarihten itibaren en geç on iş günü içinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise derhal Başkanlığa bildirilir.
Ronald Alan Masak (d. 1 Temmuz 1936 – ö. 20 Ekim 2022), Amerikalı aktör. Chicago, ABD. Thousand Oaks, Kaliforniya, ABD.
Şüpheli işlem, yukarıda sayılan yükümlüler nezdinde veya bunlar aracılığı ile yapılan veya yapılmaya teşebbüs edilen işlemlere konu para ve para ile temsil edilebilen değerlerin yasadışı yollardan elde edildiğine dair herhangi bir bilgi, şüphe veya şüpheyi gerektirecek bir hususun olması halidir.
Şirinler yöntemi, suç gelirlerinin veya yaygın adı ile kara paranın dikkat çekmemek için küçük parçalara bölünerek farklı kişiler tarafından finans sistemine sokulmasıdır. Kara para aklamanın yerleştirme aşamasına ilişkin bir yöntemdir.
MASAK, yükümlüler nezdinde yürütülecek denetim faaliyetlerini, bazı düzenleme ve denetleme kurumlarındaki denetim elemanları vasıtasıyla yerine getirebilmektedir. [17] Bu kapsamda denetim standartları da önem taşıyabilmektedir.
Öncül suç, alt sınırı 6 ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçlardan olmalıdır. Örneğin, resmi veya özel evrakta sahtecilik suçu, dolandrıcılık, hırsızlık, yağma, güveni kötüye kullanma suçları gibi alt sınırı 6 ayı geçen tüm suçlar öncül suç olarak kabul edilir.
MASAK suç sonucu ortaya çıkan gelirlerin aklanması çalışmaları ile mücadele etmek, aklama suçlarının ortaya çıkmaması için gerekli çalışmalar ve araştırmalar yapmak, ilgili alan da veri toplamak, toplanan tüm verileri bir araya getirerek analiz etmek, gerektiğinde inceleme yaptırmak için kurulmuş bir kuruluştur.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığına atanan Kurt, 2022/627 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu II. Başkanlığına atanmıştır. Adres :Söğütözü Mahallesi 2177 Sokak. No: 4 Çankaya / ANKARA Bilgi Edinme Başvurusu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri