Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde... Pire berber iken,deve tellal iken,ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken.Tıngır elek, tıngır felek demişler,bu masalı şöyle anlatmışlar.Bir varmış, bir yokmuş, evvel zamanda bir padişah ile bunun üç kızı varmış.
Bir varmış bir yokmuş, evvel zaman içinde kalbur saman içinde, o zaman idi ki bitten binek, pireden yedek, çavdardan kalkan, çöpten kargı olurmuş. Masal anlatımında kullanılan, masalın özünü ve yapısnı belirleyen, anlatımı zenginleştiren özel cümlelere verilen isimdir.
Masala başlarken “bir varmış bir yokmuş” ya da “evvel zaman içinde..” diye tekerlemeler ile başlayın. Daha sonra masaldaki iyi ve kötü kahramanları belirleyin. Diğer yan kahramanları da belirlemeyi unutmayın.
Masala Çayına Konabilecek Farklı Malzemeler
Siz arzunuza göre baharat karışımının içine kişniş, yenibahar, meyan kökü, vanilya, safran ya da çörek otu koyabilirsiniz. Bazı tariflerinde ise kakao, limon, Hindistan cevizi, yeşil çay, kimyon ve badem gibi malzemeler de kullanılır.
Uyaklarla elde edilen ses ve söz oyunlarıyla ve çeşitli çağrışımlarla birbirine bağlanmış, çoğunlukla, iç ahenk olarak şiir, şekil olarak düzyazı görünümlü, birbirini tutmaz gerçek dışı düşüncelerin sıralanmasıyla meydana getirilmiş halk edebiyatı ürünleridir. Tekerlemelerin belirli bir ana konusu yoktur.
İlgili 43 soru bulundu
Ses taklidine dayalı, kafiyeli ve eş sesli kelimelerden oluşan söz dizilerine tekerleme denir. Sözlü Türk edebiyatında, tekerlemeler masalların girişinde yer alır. Birçok tekerleme, tamamen anlamsız söz gruplarından ve ikilemelerden oluşur.
Hindistan / “Masala” Çeşnili Çay
Çay içerisine süt ve şeker gibi geleneksel yöntemlerin yanında “masala” adı verilen bir çeşni de karıştırılıyor.Bu çeşniyle yapılan çaya ise Masala çayı deniyor.
Garam masala, Hindistan ve çevresindeki bölgelerde kullanılan şifası oldukça fazla olan bir baharat karışımıdır.
Bir varmış bir yokmuş, Develer tellal, Pireler berber iken, Ben dedemin beşiğini Tıngır mıngır sallar iken Hop dedim Dedemi uçurdum, Kafdağı'ndan aşırdım.
Masallar genellikle iyilerin kazandığı, kötülerin kaybettiği ve ders veren sonuçlarla biter.
klasik masal bitiriş cümlesi. her masalın sonunda gökten üç elma düşer. biri anlatanın, diğeri dinleyenin başına; üçüncü elma kemal derviş'in önerisiyle ecevit hükümeti tarafından hazineye aktarılır.
Tekerleme, genellikle ölçülü ve kafiyeli, basmakalıp sözdür. Masal, hikâye, bilmece, halk tiyatrosu gibi bazı edebi türler içinde ve çocuk oyunlarında tekerlemelere rastlanır.
Yardımcı (2004:75) tekerlemeyi “Ses ve sözcük benzerliğinden yararlanılarak oluşturulan yarı anlamlı, yarı anlamsız hoş söyleyişli cümlecikler ya da sözler” şeklinde tanımlamıştır. Diğer bir ifadeyle tekerlemeler; şekil, konu, içerik ve işlevleri bakımından sınırları tam ve kesin olarak çizilememiş dilsel ürünlerdir.
Masala'lar Hindistan'da kullanılan karışım baharatlara verilen isimdir. Hatta masala kelime anlamı itibarıyla da baharat karışımı demektir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi garam masala bir çeşit acı baharat karışımıdır. Bölgeden bölgeye, hatta, mutfaktan mutfağa bile tarifler çeşitlilik gösteriyor olsa da içinde genellikle, kimyon, kişniş, kakule, karabiber, tarçın, karanfil ve muskat bulunmaktadır.
Açıklama. Ürün Özellikleri : Tikka masala, Hindistan dışında, İngiltere'de ilk defa uygulanan bir hint yemeğinin ismidir. Tavuk parçalarının domates, soğan ve tikka masala karışımıyla hazırlanmış bir sosun içinde ve tandır fırınlarında pişirilmesi ile elde edilen bir Hint Sosudur.
Garam masala kelime olarak “Acı baharat karışımı” demektir. Özellikle Hindistan ve Güney Asya mutfaklarında oldukça popülerdir.
Kajun Baharatı ürünü içerisinde; Soğan, Sarımsak, Kereviz Toz, Karabiber, Tatlı Toz Biber, Kekik, Zerdeçal, Kişniş, Kimyon, Zahter, Yenibahar, Tuz bulunmaktadır.
"ben bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğum" demiş. Öteki tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsukta; ben de; "bu tarlaya ekilen bir şinik kekere mekereye dadanan boz ala boz başlıklı pis porsuğum" demiş.
Ay Dede Ay Dede Evin Nerde? İnce suyun neresinde? İki dağın arasında. Tavuk gelir, ala batır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri