Mehsa Emini, ya da bilinen diğer ismiyle Jina Emini, 22 yaşındaki İranlı bir kadın 16 Eylül 2022 tarihinde, İran'ın Tahran şehrinde gözaltında bulunduğu sırada şüpheli bir şekilde öldü. Emini'nin polis şiddeti sebebiyle öldüğü iddia edildi. Tahran'da Mehsa Emini'nin ölümünü protesto eden insanlar.
Görüntülerde, diğer kadınlarla karakola getirilen Amini'nin, görevli bir kadınla konuştuktan sonra aniden fenalaşarak yere yığıldığı görüldü. Adli Tıp Kurumu da genç kadının darp nedeniyle değil, altta yatan hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Başörtüsü kurallarına uymadan Masha Amani, gözaltında fenalaşarak hayatını kaybeti... İran karıştı! Mahsa Amani kimdir? İran'da ahlak polisinin başörtü kurallarına uymadığı için gözaltına aldığı 22 yaşındaki Mahsa Amini hayatını kaybetti.
Amini'nin 16 Eylül 2022'deki ölümünün ardından ülke genelinde “Kadın, Yaşam, Özgürlük” sloganıyla kitlesel protestolar düzenlenirken, aradan geçen bir yılda birçok kişi ya gözaltına alındı, ya tutuklandı ya da idam edildi.
İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin "ahlak polisleri" tarafından katledilmesinin ardından başlayan protestolar devam ederken, 20 yaşındaki Hadis Najafi'nin İran rejim güçleri tarafından öldürüldüğü duyuruldu.
İlgili 17 soru bulundu
Kıyafet kuralı ihlali nedeniyle Ahlak Polisi tarafından öldürüldü. Emini, İran İslam Cumhuriyeti Kolluk Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı olan ve kamuda örtünme kurallarının uygulanmasını denetleyen Ahlak Polisi tarafından, örtüsünün hükûmet standartlarına uygun olmadığı gerekçesiyle tutuklandı.
1979 devriminden sonra İran devlet memurları için başörtüsü zorunlu hale getirildi; bunu 1983'te tüm kamusal alanlarda başörtüsü takılmasını zorunlu hale getiren bir yasa izledi.
Amini'nin babası, görüntülerin düzenlendiğini ve kızının önceden bir sağlık sorunu olmadığını dile getirdi. İranlı bir sağlık yetkilisi de ailenin ifadelerini destekledi ve Amini'nin büyük olasılıkla kafasına aldığı bir darbe sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi.
İran Adli Tıp Kurumu, gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Emini ile ilgili raporunda, genç kadının ölümünün, "darp sonucu değil, beyin hipoksisinin neden olduğu çoklu organ yetmezliğinden" kaynaklandığını açıkladı.
Eskişehir'de DİSK, KESK, EBTO ve TMMOB, İran'da gözaltında uğradığı şiddet sonucu hayatını kaybeden Masha Amini'nin ölümünü protesto etti.
"İran tarihi boyunca kadınlar ayağa kalkmak için yeterli güce sahip olmadıklarında saçlarını keserlerdi. Bu her zaman bir isyan ve mücadele başlatma sembolü olmuştur." Saç kesmek bir protesto ve yas sembolü olarak kabul ediliyor.
İran'da sokağa taşan protestolar baskıcı rejime karşı devam ediyor. Protestoları başlatan bir kadının eziyetle ölümü oldu. Ahlak polisinin gözaltına aldığı 22 yaşındaki Mahsa Amini, iki gün sonra, 16 Eylül'de hayatını kaybetti. Amini başörtüsü kuralına uymaması, saçının görünmesi nedeniyle gözaltına alınmıştı.
İran'da Mahsa Amini'nin zorunlu başörtüsü yasalarını uygulayan ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından ölmesiyle ilgili protestolar 80'den fazla kent ve kasabaya yayıldı. Protestolarda en az 17 kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı.
Ülkede tüm bunlar yaşanırken 13 Eylül günü 22 yaşındaki Mahsa Amini, Tahran'daki metro istasyonunda, kadınların saçlarını ve kollarını tamamen örtmesini gerektiren ahlak yasalarını çiğnemekle suçlanarak tutuklandı. Amini, gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırıldı ve 16 Eylül'de hayatını kaybetti.
İran'da geçen yıl başörtüsünü uygun takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve ardından gözaltı sürecinde hayatını kaybetmesi ülke genelinde protestolara neden olan Mahsa Amini ölüm yıldönümünde anıldı.
Mehsa Emini protestoları, 16 Eylül 2022'de İran'da başlayan ve hâlâ devam eden hükûmet karşıtı eylemlerdir. Protestolar, 22 yaşındaki Mehsa Emini adlı kadının polis tarafından gözaltındayken öldürülmesine tepki olarak başladı.
Mahsa Emini, (22 Temmuz 2000 Saggız - 16 Eylül 2022 Tahran), 16 Eylül 2022'de İran'ın başkenti Tahran'daki rehberlik devriyesi tarafından giysisi ve hicabı İslam'a aykırı olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve dövülerek öldürülen İranlı bir kadın.
İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül 2022'de "ahlak polisi" olarak bilinen irşat devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini 16 Eylül'de yaşamını yitirmişti.
Mehsa Emini, (22 Temmuz 2000 Saggız - 16 Eylül 2022 Tahran), 16 Eylül 2022'de İran'ın başkenti Tahran'daki rehberlik devriyesi tarafından giysisi ve hicabı İslam'a aykırı olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve dövülerek öldürülen İranlı bir kadın.
İran'da İslam Devrimi'nden bu yana bir haliyle “ahlak polisi” bulunuyor. Rehberlik Devriyesi adı verilen son versiyonu, devriyelere 2006'da başlamıştı.
İran İnsan Hakları Eylemcileri Haber Ajansı'na (HRANA) göre protestolar sırasında 69'u çocuk olmak üzere en az 500 kişi öldürüldü.
Turistler için de, üzerine uzun bol bir uzun kollu ve kalçayı örten bir üst giydiği sürece, dar bir kot kabul edilebilir sayılıyor. Bu saydıklarımız daha çok Tahran için geçerli. Bununla birlikte Meşhed, Yezd gibi muhafazakar yerlerde, daha kapalı kıyafetler içinde daha rahat hissedersiniz.
İran'da kadınların araba kullanmasına izin veriliyor. Kadın sürücüler, aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte araba kullanmayı sevdikleri için erkek sürücülere göre daha fazladır. Ayrıca birçok kadın taksi şoförü var ve yolcuları kesinlikle sadece kadınlara ait olacak.
1989 - Özal hükûmetinin çıkardığı yasa zamanın cumhurbaşkanı Kenan Evren'in başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. 1990 - Başörtüsüne izin veren üçüncü kanun çıktı. Mecliste grubu bulunan Sosyaldemokrat Halkçı Parti Anayasa Mahkemesine götürdü ve kanun reddedilerek yürürlükten kaldırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri