Masrafsız Tapu Devri Nasıl Olur? Masrafsız tapu devri yapmak için de tapu dairesine başvurmak gereklidir. Tapu dairesi tarafından yapılan devir işlemleri, iki taraf arasındaki satışların dışında gerçekleştirilir. Satış olmadan tamamlanan tapu devrine “Tabu Hibesi” denir.
sorusuna yanıt arar. Özellikle belirtmek gerekir ki, tapu devri yaparken herhangi bir ücret ödememek yani masrafsız bir şekilde tapu devrini yapmak mümkün değildir. Tapuda taşınmaz devri için iki farklı yola başvurulabilir: satış ya da bağış.
Genel olarak tapu devrini masrafsız yapmak mümkün değildir. Yalnızca satış olmadan tapu devri yapıldığında, yani mal hibe edildiğinde veya diğer bir deyişle bağışlandığında masrafsız tapu devri yapılabilir. Tapu devri masrafları ödendikten sonra semtinizdeki Tapu Dairesine tapu randevusu başvurunuzu iletmelisiniz.
Masrafsız tapu devri için gereken belgeler arasında tapu belgeleri, tarafların fotoğraflı kimlik belgeleri ve son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları mevcuttur. Taraflardan birinin veya her ikisinin de vekil tayin edip etmediğine bağlı olarak ek bir belge gerekebilir.
Devir işlemi her iki taraf arasında bir tutar karşılığında olduğu gibi, bedelsiz olarakta yapılabiliyor. Tapunun bağış yapılması olarak da adlandırılan bedelsiz tapu devri işlemleri, taşınmazın olduğu bölgedeki tapu binalarında gerçekleşmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir.
Noterde tapu devri ve gayrimenkul satışı yapma imkanı da tanıyan düzenleme hayata geçti. Normalde Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tapu devri, yeni dönemde noterde gerçekleşecek.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
Web tapu e-devlet üzerinden kimlik doğrulama sistemiyle birlikte kullanılabilecek. Vatandaşlar uygulamayla taşınmazlarına ait bilgileri görüntüleyecek. Tapu sahibi, devir işlemleri öncesinde başvurularını web tapu aracılığı ile yaparak kuruma gitmeden işlem sürecini başlatabilecek.
Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir. Aile içi tapu devri, diğer tapu işlemlerinde olduğu gibi taşınmaz malın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilir.
Başka şehirden tapu devrinin yapılıyor oluşu akla bir başka soruyu da getirdi; “Tapuya gitmeden satış yapılır mı?”. Bu sorunun cevabı yurt içi için “Hayır”, yurt dışı için “Evet”. Ancak yurt dışında da tapu müdürlükleri olmasa da konsolosluk veya büyükelçiliğe gitmek gerekiyor.
👉Taşınmazını satmak isteyen kişi, Türkiye Noterler Birliğinin internet sitesindeki e-Başvuru sistemi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunacak. 👉Noterlik tarafından, başvuranın taşınmazın hak sahibi olduğunun tespitinin ardından başvuru kabul edilerek işlem başlatılacak.
Tapu Devir İşlemi Masrafları Nelerdir? Tapu devri ücreti olarak öncelikle hem alıcı taraf hem de satıcı taraf mülkün ederi üzerinden %2'lik harç bedeli öder. Bunun yanında tapu devir masrafı olarak döner sermaye bedeli adı altında 2023 için 1298,5 TL şeklinde belirlenen ödemenin yapılması gerekir.
Tapu Sicil Müdürlüğü'nden randevu talep edilir. Randevu gününde alıcı ve satıcı, istenen belgeleri birime teslim eder. Tapu dairesi, devir teslim işleminin tamamlanacağı tarih ile harç tahakkuk numarasını alıcı ile satıcıya bildirmelidir. Alıcı ve satıcı, tapu harcının ödemesi yapılır ve gerekli belgeler teslim alınır.
Tapu harcı hesaplaması, tapuya beyan edilen gayrimenkul satış tutarı üzerinden yapılır. Örneğin gayrimenkul satış bedeli tapuya 500 bin TL olarak beyan edilmesi durumunda, alıcı ve satıcı ayrı ayrı (500.000*%2) 10 bin TL, toplamda ise 20 bin TL tapu harcı ödemesi yapılır.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Mirasçılar veya mirasçı, onlara miras kalmış olan evin tapusunu almak adına başta veraset ilamı olmak üzere gerekli olan tüm belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat etmelidir. Miras olarak alınacak olan tapu için öncelik olarak taraflara ya da varsa temsilcilere ait olan kimlik belgeleri gerekiyor.
Tapu dairesinde yapılan işlemlerde satış bedelinin yüzde 4'ü kadar tapu harcı ödenirken, noterlerde buna ek bir ücret daha alınacak. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak. Ayrıca bu miktarlar her yıl yeniden değerleme oranında artacak.
BAĞIŞ (HİBE) Bağış, bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemidir (BK.234). Reşit ve mümeyyiz olmayan kişiler kanuni temsilcilerinin (veli veya vasinin) izni ile dahi bağış yapamazlar. Vasi, vesayeti altındaki kimsenin malını bağışlayamaz.
Türk Medeni Kanunu'na göre taşınmazların devri ve kazanılması tapuda gerçekleştirilen tescil işlemi ile sağlanmakta, tapuda gerçekleştirilmeyen işlemler ise taşınmazın devri sonucunu doğurmamaktadır. Bu açıdan tapulu taşınmazların devri resmi şekle bağlıdır.
Tapu maliki, tapu müdürlüğüne gitmeden internetten işlem başvurusunu yapabilir ve gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne gönderebilir. Böylece vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden işlemler başlatılarak, imza aşamasına getirilir.
Tapu harcı ödemesi satıcı ve alıcının kendi aralarında karar vermesi gereken bir durumdur. Yasal yollarda bu ödeme her iki tarafa da eşit bir şekilde paylaştırılmıştır. Yasalar önünde %4'lük harç bedelini alıcı %2 satıcı da %2 olacak şekilde ödemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri