Emziren Annelerde Memede Enfeksiyon Doktor muayenesi (genel cerrahi uzmanı veya meme cerrahı) sonrası mastit için önerilen tedavi ile bu şişlik, sertlik veya kitle ortadan kaybolur.
Mastit ve meme ucu çatları hakkında detaylı bilgi için Genel Cerrahi Bölümümüze başvurabilirsiniz.
Meme hastalıkları ve tedavisi konusunda eğitimi olan doktorlar genel cerrahi uzmanlarıdır. Memenin klinik muayenesi için, genel cerrahi uzmanına, daha ideal olarak, genel cerrahlar içinden meme hastalıkları ve cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir meme cerrahına gitmek en uygun olanıdır.
Silikon meme büyütme ameliyatlarını tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde Plastik cerrahlar gerçekleştirir. Bir plastik cerrah 6 yıllık tıp eğitimi sonrası 6 yıl uzmanlık eğitimi alan bir doktordur. Yani sizin ulaşacağınız her doktor bu konuda yeterli donanım ve hasta sayısına sahip kişilerdir.
Meme büyütme ameliyatı yaptırmanın çeşitli nedenleri olabilir. Bir memenin diğer memeden daha küçük olması ya da küçük memelere sahip olunması kadınlarda özgüven problemlerine neden olabilir. Bu durum bireyi rahatsız ediyorsa Plastik Cerrahi Bölümü'ne başvurulup muayene olmakta fayda vardır.
İlgili 30 soru bulundu
Yine emzirme döneminde meme başı temizliği ve nemlendirici kremler ile bakımı erken dönemde mastitin oluşmasını engeller ve tedaviyi hızlandırır. Meme dokusu üzerine yapılan masaj uygulaması ile de süt kesecikleri boşaltılıp kan dolaşımı hızlandırılır ve mastit hali daha hızlı tedavi edilebilir.
Mastit tedavi edilmezse apse gelişebilir. Apse, meme dokusu iltihabının önemli komplikasyonlarından biridir. Meme dokusu içinde kitle şeklinde görülür. Doğum sonrası oluşan mastitin apseye dönüşmesinin engellenmesi, gereksiz yere geniş spektrumlu antibiyotiklerin kullanılmasını da engeller.
Memede oluşan iyi ya da kötü huylu oluşumların ameliyat yöntemiyle alınması, Genel Cerrahi'nin konuları arasında yer almaktadır. Özellikle meme gibi takip süreci gerektiren bazı durumlarda, Genel Cerrahi koruyucu hekimlik yönüyle de işlev sağlamaktadır.
Meme hastalıklarıyla ilgili uzmanlık alanı ise Göğüs Hastalıkları veya Kadın Hastalıkları bölümü değil GENEL CERRAHİ bölümüdür. "Meme" kelimesi yerine yanlış ve yaygın bir alışkanlıkla "göğüs" kelimesinin kullanılması hastaların boşu boşuna ilgisiz branşlara başvurmasına neden olmaktadır.
Meme Cerrahisi, meme kanseri riskinin değerlendirildiği ve buna yönelik tetkikler sonucunda ortaya çıkan bulgulara göre tedavi seçeneklerinin planlandığı ayrı bir branştır. Memenin iyi huylu kitleleri, enfeksiyonları ve meme ağrısı yakınmalarının tedavisi de meme cerrahisinin ilgi alanı içindedir.
Meme muayenesi hastanın belden üstü çıplak olarak yapılır. Başörtü veya fuların çıkartılıp boyun kısmının açık kalması da önemlidir. Boyunda bulunan lenf düğümleri ya da birçok hastamda fark ettiğim gibi guatr saptanması bu şekilde mümkün olmaktadır. Hasta önce dik bir şekilde karşıdan görülecek şekilde oturtulur.
Staphylococcus aureus ve Escherichia coli de dahil olmak üzere sığır mastitisinde en yaygın enfeksiyöz etkenlere karşı sağmal dönem mastitislerin meme içi tedavisinde kullanılan geniş spektrumlu ilaçtır.
Söz konusu bir enfeksiyon olduğundan doktor müdahalesi şarttır. Özellikle de memedeki sütün boşaltılmasına rağmen hala süren mastit vakalarında medikal tedavi gerekir. Eğer hasta tedavi olmaz ve kendiliğinden geçeceğini düşünürse sonucunda memesinde apse gelişir.
Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekiyor. Zamanında müdahale edilemeyen vakalarda ciddi septik tablolar oluşabiliyor. Emziren anneler penisilinler, alerji varsa sefalosporin, klaritromisin, eritromisin benzeri antibiyotikler kullanabiliyor.
Meme enfeksiyonunun apseye neden olduğu durumlarda cerrahi işlem ile müdahale edilebilir. Lokal anestezik enjeksiyondan sonra doktor, bir iğne ve şırınga ile aspire ederek veya küçük bir kesi kullanarak apse boşaltılabilir. Nadir de olsa apsenin derin olması halinde ameliyathane de drenaj yapılabilir.
Bebeğin sık sık ve farklı pozisyonlarda emzirilmesi, sütün meme ucundan düzgün çıktığının kontrol edilmesi gibi yöntemler mastit oluşumunu engelleyebilecek basit ama etkili yöntemlerdendir. Meme ucunda oluşabilecek çatlakların erken tedavi edilmesi, bakteriyel enfeksiyon riskini azaltır.
Meme dokusunda şişlik, kızarıklık ve ağrı ile kendini gösterir. Mastit tedavi edilmezse abse adı verilen iltihap dolu bir kese oluşabilir. Mastit tedavisi kişinin semptomlarının şiddetine bağlıdır. Hafif mastit durumlarında evde bakım yeterli olabilir.
Mastit tedavisi hastalığın derecesine göre değişebilir. Hastaya genellikle streptokok ve Stafilokoklara etkili antibiyotikler başlanır. Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarla bu tedavi desteklenmelidir. Kültür ve antibiyogram imkânı varsa bunun sonucuna göre de antibiyotik başlanabilir.
Modern çağın vazgeçilmez bir eşlikçisine dönüşen stres, mastitte de önemli bir risk faktörüdür.
Bebekler genellikle enfeksiyon olan, mastitli memeyi emmek istemezler. Emziren anne de enfeksiyon olan memeyi emzirirken daha fazla rahatsızlık ve ağrı hisseder. Bu sebeple mastitli memeden genelde emzirilmez. Mastitli memeden emzirmemek, süt vermeyi kesmek ancak memede oluşan sütü de boşaltmak, sağmak gerekir.
Süt sığırlarında mastite neden ana bakteri türleri olarak, Streptococcus uberis, Staphylococcus aureus ve Escherichia coli (E. coli) sayılabilir.
Mastitise sebep olan etkenlerin en önemlisi mikroorganizmalardır. Başta Stafilokok, Corinebakteri, E.coli gibi mikroorganizmalar olmak üzere bir çok mastitis etkeni vardır. Meme başı hastalık etkenlerinin memeye girmesi için açık bir kapıdır. Memeye bulaşmış tüm mikroorganizmalar her firsatta memeye girebilirler.
“Göğüs ultrasonu için hangi doktora gidilir?” diye merak ediyorsanız radyolojisi konusunda deneyimli bir radyoloji uzmanına başvurmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Ses dalgaları vasıtasıyla meme dokusunun incelenmesini sağlayan özel bir görüntüleme sistemidir. Radyasyon içermez ve herhangi bir özel hazırlığı yoktur. Meme kanserinin tanı ve tedavisinde önemli bir yeri bulunan meme ultrasonu, meme incelemesinde en sık başvurulan yöntemlerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri