Kürtajdan sonra ilk adet kanaması kahverengi renkte ya da pıhtılar halinde de görülebilir. Rahim kendini yenileme sürecine girdiği için, tüm bu semptomlar doğal kabul edilir. Ayrıca, ilk adet kanamasını takip eden ikinci ya da üçüncü döngüde bu semptomların ortadan kalkma olasılığı yüksektir.
Kürtaj Sonrası Adet
Kürtajdan sonraki dönemde eski adet takviminiz değişecektir. Kürtajdan sonra ortalama 25- 40 gün sonra ilk adet olacaktır. Adet kanaması olmamışsa yeni bir gebelik ihtimali araştırılmalı. Kürtajdan 15 gün kadar sonra yumurtlama olabilir ve korunmasız ilişki olursa yeni gebelik olasılığı vardır.
Kürtajdan hemen sonra hasta günlük hayatına geri dönebilir. Kanama yaklaşık 15 gün boyunca devam edebilmektedir.
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir. Eğer söz konusu gecikme yeni bir gebelik durumu değilse doktor hormon dengesini ve adeti düzenleyici tedaviye başlar.
Kürtaj işleminden sonra ortalama olarak genellikle 30-40 gün sonra adet görülür. Bu süre bazen 20 gün kadar kısa olabilir bazen daha uzun da sürebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Kürtaj sonrası yaklaşık 30-35 günün ardından adet kanaması görmeniz beklenir.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir.
İlk adet kanamasının rengi, döngünün başladığı ilk günlerde koyu veya hafif açık kahverengi tonlarında olabilir. İlk regl gününde siyah kan gelmesi, genç kızları endişelendirebilir. Ancak kanamanın rengi, devam eden süreçte kırmızıya dönüşür ve döngü sonunda yeniden koyu bir tona bürünür.
Hamilelik sırasında özellikle östrojen ve progesteron hormonları had safhada yükselir. Dolayısıyla genel olarak, kürtajdan sonra hormon düzeylerinin normale dönmesi birkaç hafta alabilir.
Biyolojik olarak gebelik sonlansa da hormonal dengenin tekrar kurulması biraz zaman alabilmektedir. Bu nedenle kürtaj sonrası gebelik testinde yalancı pozitif olma durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda kadınların bir sonraki âdet kanamaları geldiğinde tekrar bir gebelik testi uygulanması doğru olacaktır.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Bu kanamaların arası 21 gün ile 35 gün arasında olabilir. Adet kanaması birkaç gün sürebildiği gibi bir haftaya kadar da uzayabilir. Kanama miktarı birkaç çay kaşığından, çok daha fazla miktarlara kadar çıkabilir.
Bu son derece doğal ve beklenen durumdur. Kanamalar kürtaj işlemi sonrasında 1 ila 3 hafta arasında gözlenebilir. Doğal sınırın aşımı söz konusu olduğunda ve kanamanın şiddetinin arttığı durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmalı ve sorunun çözümü için gerekli tedaviyi almalısınız.
Gebeliğin düşükle sonuçlanmasının ardından kişi, yaklaşık 20. gün civarında ovulasyon dönemine girer. Dolayısıyla düşük gerçekleştikten yaklaşık olarak 35 gün sonra kişi adet görür. Ancak gebelik haftasının fazla olması, adet kanamasının başlangıcını 60 güne kadar uzatabilir.
Kürtaj sonrası BETA HCG ne zaman sıfırlanır? Kürtajdan sonra kanda bhcg değerinin sıfırlanması 15 ile 20 gün zaman alabilir. Kürtaj işleminden sonra genital bölge temizliği Enfeksiyonlardan korunmak amacıyla önden arkaya yapılmalıdır. Kürtaj işleminden sonra kanama lekelenme olduğu sürece hijyenik ped kullanılmalıdır.
Ortalama 28 günde bir adet görülürken bu süre 21 ile 35 gün arasında da değişebilir. Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Düşük sonrası kanama miktarı, hamileliğin kaçıncı haftasında bulunulduğuna ve düşüğün türüne göre kişiden kişiye değişebilir. Kanamanın başladığı andan itibaren 3 ila 5 saat içerisinde en yoğun kanama aşaması bitebilir. Lekelenme olarak belirtilen kahverengi kan ise bir veya iki hafta boyunca sürebilir.
Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeniz ve hızlıca iyileşmeniz için akivitelerinizi sınırlamalısınız. Güzelce dinlenin ve yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
Enfeksiyon,genellikle küretajdan 3-5 gün sonra ağrı, ateş, kokulu akıntı, aşırı kanama şeklinde kendini belli eder.
Kanamanın başlamasıyla birlikte diğer belirtiler; baş ağrısı, akne, şişkinlik, alt karın ağrısı, yorgunluk, ruh hali değişiklikleri, yemek isteği, göğüs ağrısı ve ishal olarak sıralanabilir. Regl kanamasının ilk günü, son regl döneminin başlangıcı olan tarihtir.
Adet kanaması genel olarak parlak ya da açık kırmızı renk tonlarında görülmektedir. Ancak adet döneminin başında kahverengi adet kanaması da görülebilir. Adet kanamasının sonuna doğru kadınlarda siyah tonlarına doğru bir adet kanaması rengi görünebilir. Kahverengi adet kanaması kadınlarda çok sık görülen bir durumdur.
Sinirlilik hali, gerginlik, duygusallık, ani değişebilen duygu durumu, tatlı yeme isteği, kasıklarda ağrı, baş ağrısı, karında şişkinlik, ishal, ciltte sivilcelenme, memelerde hassasiyet hissi, yorgunluk veya halsizlik en önemli belirtilerdendir.
Kürtaj Sonrası İlişki Zamanı
Kürtaj sonrasında en az iki hafta cinsel ilişki yasağı uygulanmaktadır. Kürtaj sonrası ilk cinsel ilişki için hekimler tarafından önerilen süre 15 (on beş) gündür. Bu süre içerisinde cinsel ilişki perhizi uygulanmakta, sonrasında iyileşme sürecine göre cinsel ilişki serbest bırakılmaktadır.
Uzman kadın doğum hekiminizin verdiği antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlarınızı mutlaka kullanmalısınız. Aslında kürtajdan sonra rahim kendini kasıp bırakarak toparlanmaya çalışır ve kanayarak temizlenir. Bu kasılmalar kramp tarzı ağrılara neden olur. Ağrı kesiciler bu ağrıların daha az hissedilmesini sağlar.
Kürtajdan sonra hamilelikle ilgili semptomların devam etmesi nadir değildir. Bunun nedeni bazı kadınlarda hormonal seviyelerin normale dönmesi için daha fazla zamana ihtiyaç duymasıdır. Bu nedenle, çoğu kişi şişkinlik, meme hassasiyeti ve hatta mide bulantısından şikâyet edebilir. Bu sıklıkla görülen bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri