Bilimsel makalenin materyal ve metod (araç ve yöntemler) bölümü ça- lışmaya alınan örneklerin/deneklerin özellikleri, çalışmanın hangi yöntemle yapıldığı ve verilerin nasıl analiz edildiğini anlatan bölümüdür (1, 2).
4- MATERYAL ve YÖNTEM
Araştırmanın veri toplama araçları açıklanır ve uygulamanın nasıl yapıldığına değinilir. Toplanan verilerin hangi teknikler kullanılarak analiz edildiği yazılır.
Yöntem bölümünün amacı, deney tasarımını açıklamak (gerekiyorsa savunmak) ve sonra konuyu bilen bir kişinin bu deneyleri tekrar edebileceği ayrıntıları vermektir.
Aslında Method Bölümünün ana görevi araştırma sorunuza nasıl cevap verdiğinizdir. Temel düzeyde, test konularını ve değişkenlerini nasıl seçtiğinizi, bu öğeleri nasıl manipüle ettiğinizi veya gözlemlediğinizi, verileri nasıl topladığınızı ve önceki bilgilerin tümünü nasıl analiz ettiğinizi açıklamak gerekir.
Bu bölümdeki cümlelerin zaman yapıları genel olarak edilgendir. “Malzemeler” çalışmada kullanılan çeşitli işlemlerde kullanılan incelenen her şeyi ve enstrümanları ifade eder. “Yöntemler” kısmı ise ölçümlerin ve hesaplamaların nasıl yapıldığını ve verilerin nasıl analiz edildiğini ifade eder.
İlgili 26 soru bulundu
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Metodoloji özellikle lisans ve lisansüstü tez yapılırken çok fazla kullanılmaktadır. Böylece yöntem bilimi sayesinde konudan sapmadan daha etkin bir şekilde araştırma yapma imkanı elde edilir. Bu da bilimsel araştırma ile beraber konu hakkında tüm bilgilerin elde edilmesine olanak tanır.
Metot, (Fransızca Méthode 'dan) bir amacın gerçekleştirilmesi için izlenen yol ya da usuldür. Yöntem, düzen, tarz, usul.
metot✅ (Doğru kullanım)
Metot ve metodoloji kelimeleri ise Türkçeye Fransızcadan Fransızcada metot Bir gerçeğe ulaşmak için tutulan mantıklı fikir yolu, Metodoloji ise Yöntemleri ve bunların bilimlerle ilgili olanlarını deneysel olarak inceleyen mantık kolu demektir.
Yöntemler (metodoloji) bölümünüz açık olmalı. Hem yapılan fiili işlemleri hem de çalışmanızı tasarlarken yapılan metodolojik seçenekleri açıklamak gerekir. Başka bir deyişle okuyucular, yaptıklarınızı, nasıl yaptığınızı ve niçin yaptığınızı anlamalıdırlar.
Bilimsel bir makalenin çatısını oluşturan temel düzenleme (giriş, metod, sonuçlar ve tartışma) ancak 100 yıl önce benimsenerek uygulanmaya başlanmıştır.
1) Makalenin uzunluğu: Gönderilecek derginin yazım kurallarına göre değişmekle birlikte, 12 punto ve çift aralıklı yazımda olgu sunumları A4 sayfası olarak 7-8 sayfayı, araştırma makaleleri 15-16 sayfayı geçmemelidir.
Bu yüzden bilimsel makalenin belirtilen formatta olması tercih edilir: Başlık, özet, giriş ve amaçlar, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler, kaynaklar, tablo ve şekiller (Duruma göre bulgular bölümünde de verilebilir).
Araştırma deseni (modeli), araştırmanın sorularını cevaplamak ya da hipotezlerini test etmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir plandır. Araştırma amacına uygun ve ekonomik olanak, verilerin toplanması ve çözümlenmesi için gerekli koşulların düzenlenmesidir.
METOT NASIL YAZILIR? Bu kelimenin "metot mu , metod mu?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı metot şeklinde olmalıdır.
Metodoloji kısmında yapacağınız tartışma seçtiğiniz teorik çerçeveyle de bağlantılı olacaktır. Metodoloji bölümünde verileri toplarken ve bulguları analiz ederken kullanacağınız yöntemleri detaylı bir şekilde anlatmanız beklenir.
Doğru kullanımı materyal şeklinde olmalıdır.
Metot Çağırma
Java'da bir metodu çağırmak için metodun adını ve ardından iki parantez () ve bir noktalı virgül yazılmalıdır. Aşağıda ki örnekte toplama(); adlı metodun nasıl çağrıldığı hakkında bir örnektir.
En temel ifadeyle yapıcı metotlar sınıflardan nesne oluşturulduğu sırada oluşan ve geriye dönüş tipi olmayan metotlardır. Görevi ise oluşturulan nesneyi ilk kullanıma hazır hale getirmesidir.
Bir grup kod bloğunun belirli bir işlevi gerçekleştirmek için bir araya gelmesiyle oluşurlar. Kısacası programın küçük parçalara bölünerek bir eylem yapmak üzere kullanılan kod bloklarına metot adını veriyoruz. Metot içerisinde başka bir metot olamaz. Her fonksiyon ayrı ayrı bildirilmelidir.
Yöntem bilimi ya da metodoloji, belirli bir alanda kullanılan bütün metotlar; geniş anlamı ile metotların bilim ve felsefesi olarak açıklanabilir. Grekçe (Eski Yunanca) meta, hodos ve logos kelimelerinden türemiştir. Eski felsefe ve bilimde "logos"; söz, konuşma gibi anlamlara gelmektedir.
Metodoloji, araştırmada kullanılan tüm yöntemlerin uygun bir şekilde incelenmesi veya analiz edilmesidir. Yöntemler basitçe araştırma tekniklerini seçmek için kullanılan davranış veya araçlardır. Metodoloji, araştırmanın/çalışmanın ilk aşamasında uygulanır.
Yöntemlerin tanı koymadaki geçerliliklerini, doğruluklarını ve gözlemcilerin tanı gereçlerini kullanma ve sonuçlarını değerlendirmedeki farklılıklarını inceleyen araştırmalara Metodolojik Araştırmalar denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri