Müslümanların Maveraünnehir'i fethi ya da Arapların Maveraünnehir'i fethi, günümüzde Özbekistan'ı, Tacikistan'ı, Kazakistan'ı ve Kırgızistan'ı kapsayan Orta Asya'nın tümünün ya da bazı bölgelerinin 7. ve 8. yüzyıllarda On İki İmamların dördüncüsü olan İmam Zeynel Abidin ve taraftarları olan Müslümanlar tarafından ...
Kuteybe bin Müslim (669 – 715), Emevilerin en önemli Arap komutanlarından birisi ve Horasan'ın Emevi valisidir. I. Velid (hd. 705-715) döneminde Maveraünnehir'in fethinde öne çıktı.
Bugün önemli bir kısmı Özbekistan Cumhuriyeti sınırları içinde yer alan coğrafya, IX. yüzyıldan itibaren kaynaklarda Mâverâünnehir olarak zikredilmektedir. Bu coğrafya, ilim-kültür ve sanata hayat veren, fikrî akımlara ev sahipliği yapan özel bir bölgenin adıdır.
Mâverâünnehir'de yetişen pek çok âlim ve sanatçı İslâm dünyasında bilim, kültür, felsefe ve sanatın gelişmesine ciddi katkılarda bulundu. Muhaddis Buhârî ve Dârimî, müfessir Dahhâk b. Müzâhim, kelâmcı Mâtürîdî, fakih Ebü'l-Leys es-Semerkandî bunlardan sadece birkaçıdır.
Müslümanların Horasan'a yönelik ilk seferi, Kâdisiye Savaşı (15/636) sonrasnda Hz. Ömer (ra) zamanında gerçekleşmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Çağrı Bey komutasındaki Selçuklular Gaznelileri yendiler ve böylece bu savaş Selçukluların devlet olmasında büyük rol oynadı. Çağrı Bey egemenlik alanını ikiye bölüp kardeşi ile paylaşmış, günümüz Irak'a kadar uzanan batı bölümünü Tuğrul Bey, doğu bölümünü (Horasan) de kendisi yönetmiştir.
Horasan, fethi konusunda günümüz araştırmacılarının birlik sağlayamadıkları bir bölgedir. Bu bağlamda kimileri bölgenin Hz. Ömer zamanında fethedildiğini söylerken kimileri de Horasan'ın ele geçirilmesinin Hz. Osman döneminde gerçekleştirildiğini dile getirmektedirler.
Mâverâünnehir, “nehrin ötesi”; “çayardı” anlamlarında kullanılmakta olup Amuderya (Ceyhun), Siriderya (Seyhun) arasında kalan, özellikle Türklerin yaşadığı ve bugün ise Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Kırgızistan'ın bulunduğu bir bölgedir.
Maveraünnehir İslam tarihinde iki nehir arası bir havzadan, bir coğrafyadan öte, İslam'ın ilim, kültür, sanat havzasıdır. İslam'ın bu topraklara ulaşmasıyla birlikte İslam Medeniyetinin zirveye çıktığına tarih şahit olmuştur. Türklerin müslüman olması coğrafyanın ve yeryüzünün kaderini de değiştirmiştir.
Karluklar İslamiyet'i benimseyen ilk Türk topluluğudur. Karluklar, Moğollara itaat eden ilk Müslüman Türk topluluğudur. Karluklar, ilk Müslüman Türk devleti olan Karahanlıların kurulmasında da etkili olmuştur (840).
Modern dönemde Mâverâünnehir, Ceyhun ile Seyhun nehirleri arasında kalan yaklaşık 660.000 km2lik coğrafî bölgeyi ifade etmek için kullanılmaktadır.
Türkler ile Müslüman Araplar tarihte ilk kez ittifak oluşturdular. 751 yılında Talas Irmağı kenarında gerçekleşen savaşta Arap ve Türk orduları Çinlileri ağır bir yenilgiye uğrattılar. Talas Muharebesi, Türk-Müslüman ilişkilerinde ve Türklerin Müslümanlaşmasında bir dönüm noktası olmuştur.
Dünya Savaşı sırasında Haziran 1916 tarihinde Yemen'de Aden, Suriye'de Halep'i kapsayan bağımsız ve birleşik bir Arap devleti kurmak amacıyla Şerif Hüseyin bin Ali tarafından başlatılan silahlı isyandır. Araplar bağımsızlığını kazandı. Osmanlı, Hicaz ve Yemen topraklarını kaybetti.
Emevî Devleti'nin yıkılışında Ebu Müslim Horasani de önemli bir rol oynadı. Sonunda 750'de Abbasilerin önderi Ebu'l-Abbas Seffah, Emevî egemenliğine son verdi ve Emevî hanedanının yakalayabildiği bütün üyelerini öldürttü.
Mâverâünnehir'de yetişen pek çok âlim ve sanatçı İslâm dünyasında bilim, kültür, felsefe ve sanatın gelişmesine ciddi katkılarda bulundu. Muhaddis Buhârî ve Dârimî, müfessir Dahhâk b. Müzâhim, kelâmcı Mâtürîdî, fakih Ebü'l-Leys es-Semerkandî bunlardan sadece birkaçıdır.
Mâverâünnehir, “nehrin ötesi”; “çayardı” anlamlarında kullanılmakta olup Amuderya (Ceyhun), Siriderya (Seyhun) arasında kalan, özellikle Türklerin yaşadığı ve bugün ise Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Kırgızistan'ın bulunduğu bir bölgedir.
Maveraünnehir, görüşmelerinin ateşini fitilleyen Gazneli Sultan Mahmud ve Yusuf Kadir Han'dır. Bu görüşmede iki devletin de güvenliğini tehdit eden Selçuklu devletine karşı kararlar alınması hedeflendi. Bu görüşme ile ilgili tüm bilgiler gizli tutuldu.
TALAS SAVAŞI (751)
Türkler kitleler halinde müslüman olmaya başladılar. İslamiyeti ilk kabul eden Türk boyu Karluklardır. Orta Asya Çin hakimiyetinden kurtuldu. Türk-Arap ilişkileri düzeldi.
Peki, Dört Halife Dönemi'nin ardından kurulmuş olan ilk Arap İslam devleti Emeviler kaç yıl sürdü? 661 yılında kurulan ve 750 yılında Abbasiler tarafından yıkılan Emevi Devleti, 89 yıl boyunca hüküm sürmüştür.
Ömer zamanında fethedildiğini söylerken kimileri de Horasan'ın ele geçirilmesinin Hz. Osman döneminde gerçekleştirildiğini dile getirmektedirler.
1 Alp Arslan, Selçukluların atası Selçuk Bey'in torunlarından Çağrı Bey'in oğlu olup Sultan Tuğrul Bey'in vefatı üzerine giriştiği saltanat mücadelesini kazanarak başkent Rey'de tahta oturmuştur.
Horasan'ı inançsal formasyona almak için önemli bir göstergeydi. Karşılaştığım önemli bir şey ise şu; Horasan'da Kürt dediğinde ayrıca Alevi olarak algılanıyor. % 98 oranında oradaki Kürtler kendilerini Alevi olarak tanımlıyorlar. Bu çok önemli bir yaklaşım ve bölgenin tamamı neredeyse Alevi.
Sultan Sencer, giderek artan ekonomik buhran nedeniyle ayaklanan göçebe Oğuzlara 1153'te tutsak düştü. İki yıl sonra kaçarak kurtulduysa da ülkede iktidarını yeniden sağlayamadan 1157'de öldü. Büyük Selçuklu Devleti böylece sona erdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri