Pencere camlarında film kullanılarak izolasyon sağlanır ve ısı kaybı önlenir. Soğuk havalarda ısı kaybını önleyecek önlemler alınmadığında daha fazla enerji tüketilmesi gerekir ve yakıt masrafları doğrudan artar.
Pencerelerde genellikle ısı yalıtımı amacıyla fitiller kullanılır. Bu fitiller ısı köprülerinin oluşumunu engellemek üzere geliştirilmiştir ve ısının yer değiştirmesini önler. Dış cephe mantolama uygulamaları esnasında pencerelerde oluşan ısı köprülerini önlemek üzere önlem alınır.
Pencerelerden gelen bu soğuk havayı önlemek için ise menteşe tamiri, camların ısı camlı pencerelerle değiştirilmesi, PVC pencere sistemlerinin kullanılması, pencere kenarlarına macun ve silikon çekilmesi, daha fazla açık olan kısımlara ise yalıtım köpüğü sıkılması gibi işlemler yapılabiliyor.
Nitekim yalıtımlı camlar şeklinde de sınıflandırılan çift camlarda, ısı yalıtımı sağlamak için özel bir teknik kullanılmaktadır. Çift camlarda, iki cam katmanı arası kuru hava barındıran bir boşluk bırakılmaktadır.Böylelikle sıcak havanın dışarı sızması gibi durumlar nispeten azalmış olur.
Pencere ve Kapı Yalıtımı: Pencerelerde yapılacak iyi bir ısı yalıtımı, kaliteli ve sızdırmaz olmalıdır. Bunun için doğru yapılmış, düşük ısı geçirgenlik değerlerine sahip doğramalar ve yalıtım camı üniteleri kullanılır. Kapı seçimi de, mutlaka enerji verimliliği dikkate alınarak yapılmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Pencere sistemleri plastik malzemelerdir. Dış hava koşullarında yaz aylarında genleşir, kış ayların ise gerilir. Bu durum açılan pencerelerin ayarlarının bozulmasına neden olur.
Cam ile Isı Yalıtımı nasıl elde edilir ? Teknolojinin gelişmesi ile yalıtım camı (çift cam) üretimi gerçekleştirilmiştir. Aralarında kuru hava barındıracak şekilde iki camın fabrika şartlarında birleştirilmesi ile oluşturulan yalıtım camı üniteleri tek cama göre ısı kayıplarını yarı yarıya azaltır.
Herhangi bir camın Isıcam olup olmadığını anlamak için pencere yakınında çakmak yakıp, alev gölgesinin dış camın içe bakan yüzeyinde kızıl veya pembemsi, diğer kaplamasız camlarda ise sarımsı bir renk alması gözlemlenir. Isıcam yok ise dört gölge de aynı renktir.
Pencereden su sızması halinde yapı marketlerden temin edilebilecek saf silikonlar, özel silikon sıkma aleti ile pencere kenarlarına çekilir. Bu kapsamda pencere kenarı su izolasyonu sağlanırken, saf silikon ile uzun süre çatlamayan bir yalıtım malzemesinden yararlanılır.
Yapmanız gereken tek şey pimapen pencerenizde içeriye havanın neren girdiği tespit etmek ve hava girişinin olduğu yere macun sürmektir. Aynı zamanda hava kaçağı olan pencere kenarlarına yapışkanlı süngerler de kullanılabilir. Bu sayede pimapenler de ısı yalıtımı kolaylıkla sağlanabilir.
Antibakteriyel özelliğe sahip çekomastik silikonlar, PVC, alüminyum, ahşap ve demir doğramaların montajında, duvar çatlaklarında, olukların çatıya bağlantı bölmelerinde, su ve hava izolasyonu sağlamak için baca diplerinde ve süpürgelik boşluklarında kullanılabilir.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Pencere soğuk önleyiciler, genellikle kış aylarında soğuk havanın içeri girmesini engellemek için kullanılır. Ancak, enerji tasarrufu sağlamak istendiğinde yıl boyunca kullanılabilir.
Binalarda ısı kaybı en fazla kiriş, kolon ve pencere kenarlarında oluşur.
Özellikle yapısal tasarımlarından dolayı işlevsellik konusunda polikarbonat malzemeler çok sık tercih ediliyor. Günümüzde hemen her yapıda dış cephe olarak cam kullanılıyor. Ancak Polikarbonat malzemeler son yıllarda camların yerini almaya başladı.
Cam ve ara boşluk kalınlıkları çok değişiklik arz etmekle birlikte, ısıcamlar genel talebe göre 4 mm cam, 12 veya 16 mm boşluk ve 4 mm tekrar cam olmak üzere imal edilirler. Bu camlar 4+12+4 ve 4+16+4 şeklinde bilinirler.
Yangına dayanıklı cam; yangının dışındaki alanı normal sıcaklıkta tutan, ısıyı diğer tarafa geçirmeyen şeffaf bir cam türüdür. Yangından koruma derecesine göre farklı kalınlıklarda olabilir.
Pencere ve kenarlarından soğuk başlıca şu sebeplerden gelir: pencere hava geçiriyor (üfürüyor) ise. kenarlarda ısı köprüleri varsa (yekpare mermer kullanımı vb.) alüminyum çerçeveniz yalıtımsız yada iyi bir yalıtımlı alüminyum sistemi değil ise.
Pencereden gelen rüzgâr sesi nasıl engellenir diye merak ediyor olabilirsiniz. Bu sorunu ortadan kaldırmak için gürültü önleyici cam filmleri kullanabilirsiniz. Lamine camlar, dışarıdan gelen sesin yaşam alanlarınıza ulaşmasını önler. Ses geçirmez akustik levhalar ise ihtiyaçlarınızı fazlası ile karşılar.
Yalıtım profilleri, pencere çerçevesini oluşturan alüminyum profillerin arasına sürülür ve sıkıştırılarak birleştirilir. Bu plastik bariyerler alüminyum pencerenin iç ve dış kabuğu arasında ısı köprüsü oluşmasını engeller. Yalıtım ne kadar etkili olursa, ışıma, konveksiyon ve iletim yolu ile ısı kaybı o kadar az olur.
Pencerenin Yaz Veya Kış Ayarının Anlaşılması
Pimapen pencerenin kilit bölümünde ayarı yaptığınız cıvatanın üstünde çentik vardır. Bu çentiğin yönüne dikkatli bir şekilde bakarak pencerenin hangi pozisyonda olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Eğer çentik sola doğru (içeriye) dönükse sıkı durumda ve kış ayarındadır.
Pimapen kapı ya da camlarında yapılacak yaz ayarında hava girişi serinliği sağlamak adına fazla olurken kış ayarında pimapenin contasının sıkıştırılması sayesinde hava girişi minimum seviyeye indiriliyor. Bu sayede kışları içerideki sıcak hava tutuluyor ve enerji tasarrufu sağlanıyor.
Sıcak ve soğuk havanın karşılaşması ile gaz ortaya çıkıyor. PVC pencereler neden terler sorusunun yanıtı aslında budur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri