Kopenhag Üniversitesi'nden bilim insanlarına göre, mavi gözler çekinik genlerin ürünü ve kaynağı da bundan 6 ila 10 bin yıl önce Güney Avrupa'da, Karadeniz dolaylarında yaşamış bir ortak ata.
Mavi göze sahip ilk insanın 10 bin yıl önce Avrupa'da yaşadığına ve tüm mavi gözlü insanların aynı mutasyona uğradığına inanılıyor. Bu gen mutasyonunda göz renkleri değişirken cilt tonunu belirleyen pigmenler aynı kalıyor.
Mavi göz: Bu renk yeni bir mutasyona dayanır. Yaklaşık beş bin yıllık bir genden kaynaklanır. İris melanin az içerdiğinden dolayı gözler mavidir. Bazı maviler çok parlak, hatta parlement mavisi kadar kontrastlı olabilirken bazılarıysa buğulu ve soluk olabilir.
Araştırmacılar, tüm insanların uzun yıllar önce kahverengi gözlere sahip olduğunu öne sürdü. Ta ki gözler genetik bir mutasyona uğrayana kadar. Mavi gözlerin oluşmasına sebep olan bu genetik mutasyon, HERC2 adlı bir genden kaynaklanıyor.
Dünyadaki herkes kahverengi gözlere sahipti. Sonrasında 6.000 ila 10.000 yıl önce, Karadeniz dolaylarında bir kişi, göz renginde ufak bir gen mutasyonu geçirdi. Bu mutasyon ile insan ırkında bilinen ilk mavi gözlü kişi oldu.
İlgili 34 soru bulundu
Bütün mavi gözlü insanların ataları aynıdır.
Bilim insanları, bu atanın muhtemelen 6.000 ila 10.000 yıl önce yaşamış Karadeniz bölgesinden bir Avrupalı olduğunu düşünüyorlar. Dünyanın sadece küçük bir çoğunluğu yani % 8 ila% 10'u mavi gözlüyken Avrupa'daki mavi gözlü insanların yüzdesi% 20 ile% 40 arasındadır.
Kaşgarlı Mahmud'a göre : Kıpçaklar; Mavi gözlü sarışın Türkler, Türk halklarının katalizör boyu ...Kumanların Asyadaki ilk vatanlarından garba doğru hareketleri 916 tarihinde şimalî Çinde teşekkül eden Kitay devletinin ortaya çıkması ile bağlı olduğu anlaşılıyor.
Araştırma bulgularına göre Türkiye'de insanların %70'i kahverengi gözlü. Göz rengi ela veya bal rengi olanların oranı %17. Yeşil ve mavi renkli gözlüler ise %12'lik bir kesimi oluşturuyor.
Araştırma grubu, 6.000 – 10.000 sene önce gerçekleşmiş olan mavi göz mutasyonunun izini sürdü. Araştırmaya göre dünyada yaşayan mavi gözlü insanların 6.000 veya 10.000 yıl önce yaşamış ortak bir atası var. Bundan 10.000 yıl önce dünya üzerinde mavi gözlü insan bulunmuyordu.
Yeşil göz rengi dünyada bulunan en nadir renktir ve dünya nüfusunun yaklaşık % 2'sinin yeşil renkli gözlere sahip olduğu tahmin edilmektedir. Yeşil göz en çok Kuzey ve Orta Avrupa'da yaygın olarak bulunmaktadır.
Kahverengi gözlü insanlar, belirli hastalıklara karşı daha az savunmasızdır. Örneğin, kahverengi gözlü insanların açık renkli gözleri olan insanlara kıyasla yaşa bağlı makula dejenerasyonu geçirme ihtimalleri daha düşük görünmektedir.
Mavi gözlü kişiler enerji dolu , durağanlığı sevmeyen , karar verme kabiliyeti güçlü , eli açık kişilerdir . Biraz hayalperesttirler bu nedenle gerçekleri görmekte zorlanırlar.Genellikle çevreleri tarafından çok sevilirler. Mavi gözlere sahip insanlar diğerlerine göre daha çekicidir .
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner.
Kara Göz: Uysal bir tabiatı, iyi niyetliliği ve hayırsever olmayı simgeler. Ela Göz: Ciddiyet, sabır, sadakat ve gizli öfkeyi barındırır. Kumral Göz: Öfke, cesaret ve hareketlilik taşır. Mavi Göz: Duygusuz, dingin, relaks ve kurnaz olmalarına rağmen, rahat düşünmeyi sever.
Yaşamın ilk birkaç yılında, iriste daha fazla melanin birikerek mavi gözlerin yeşile, elaya veya kahverengiye dönmesine neden olabilir. Gözleri maviden kahverengiye dönen bebeklerde önemli miktarda melanin gelişir.
Sonuçlar, mavinin erkeklerde en çekici göz rengi olduğunu ve toplam 173 eşleşmeden 47'sini ya da yüzde 27.17'sini elde ettiğini buldu. Bir sonraki en popüler renk, yüzde 21,97 oyla kahverengi, ardından yüzde 16,76 ile yeşil, yüzde 15,03 ile ela ve yüzde 10,98 ile siyah oldu.
Göz rengi, irisin ön katmanlarındaki melanin miktarıyla doğrudan ilişkili olarak kabul ediliyor. Kahverengi gözlü insanların irisinde çok miktarda melanin bulunurken, mavi gözlü insanlarda bu pigment çok daha az bulunuyor. Bu nedenle kahverengi dünya çapında en yaygın göz rengi olarak karşımıza çıkıyor.
Anne ve babanın göz rengi mavi ise ikisinde de koyu renk gen yok demektir. Mavi renk çekinik genle taşındığı için bebeğin mavi gözlü olma olasılığı %100'dür. Anne ve baba kahverengi gözlere sahipse, anneanne, babaanne ve dedelerde de açık renkli göze sahip olan kimse yok ise bebeğin göz rengi kahverengi olur.
Dünya nüfusunun sadece yüzde 8 ile 10'nun mavi gözlü olduğu tahmin ediliyor.
Türk toplumunda kahverengi göz rengi %90 ile en göz rengi olarak belirlendi . Bu sonuçlar her nekadar tek mer- kezli bir olsa da göçler nedeniyle nüfusunun Türk popülasyonunu bir heterojeniteye sahip mektedir.
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir.
Çakır göz, genellikle mavi, yeşil veya gri tonlarındadır ve nadir olarak görülür. Bu göz rengi, iris adı verilen gözün renkli bölümündeki melanin pigmentinin düşük seviyeleri nedeniyle oluşur.
Anadoluda yaşana Türklerin büyük bir çoğunluğu Oğuz boyundan gelmektedir. Oğuz boyuna mensup türkler ise çok fazla çekik gözlü değildir. Doğal olarak bir çinli gibi baskın bir çekik göze sahip olmamız düşünülemez, Türklerin gerçek göz oranı Türkmenistanda yaşayan insanların gözleri gibidir.
10. yüzyılda Orta Asya'dan, çoklukla İran üzerinden Anadolu topraklarına yerleşen Oğuz-Türkmen başta olmak üzere pek çok boy Türk adı altında toplanmıştır. Türk adı Orta Asya'da Türk ırkına mensup ve Türkçe konuşan toplulukların Göktürkler döneminden beri ortak adıdır.
Osman Karatay 'Türklerin kökeni' adlı eserinde Oğuzların beyaz tenli, mavi gözlü olmaları ataları Oğuz Kağan'dan itibaren başlar der. Oğuz Kağan 'al yanaklı, mavi gözlü dünyalar güzeli bir çocuk'tur. Ünlü gezgin İbn Fadlan bir Oğuz olan Alptogan oğlu Etrek'ten bahsederki, bu kelime sarışın demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri