TESBİH NAMAZI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA KILINIR? Tesbih namazının belli bir vakti yoktur. Kerahet vakitlerinin dışında her zaman kılınabilir.
Tesbih namazı kerahet vakitlerinde kılınmaz. Müslümanlar, genellikle bin geceden daha hayırlı olan mübarek Kadir Gecesinde tesbih namazını kılar.
Tesbih namazının belli bir vakti yoktur. Kerahet vakitlerinin dışında her zaman kılınabilir.
Tesbih namazı kerâhet vakitlerinde kılınmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 30-31). Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tesbih namazına özgü tesbihat yapılmaz (Tahtâvî, Hâşiye, s. 361).
peygamber efendimizin hadisinde belirttiği üzere her müslümanin en azindan hayatı boyunca 1 kez kılması gereken namazdır. 4 rekatlik bu namaz kadir gecesinde teravihten hemen sonra kilinir ve yaklaşık olarak 10-15 dakika sürer.
İlgili 24 soru bulundu
Ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendup bir namazlardan biri olan Tesbih namazı dört rekat olmasına rağmen en uzun kılınan namazdır. İşte Diyanet ile Tesbih namazı kılınışı ile ilgili detaylar…
Peygamberden (s.a.s.) de bir uygulama nakledilmediğinden, tesbih namazının cemaatle değil tek başına kılınması uygun olur. Kaynaklarımızda nafile namazlardan sadece teravih, küsûf (güneş tutulması) ve bir görüşe göre istiskâ (yağmur duası) namazının cemaatle kılınması meşru görülmüştür.
Tesbihat Allah'ı zikretmek için yapılan bir ibadettir. Sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarından sonra tesbihat yapılabilir. Elle yapılabildiği gibi tesbih çekerek de tesbihat yapılabilir. Her ikisi de sünnet olarak kabul edilir.
Tesbih namazını mümkünse her gün, değilse her cuma veya ayda, yılda bir ya da en azından hayatta bir kez kılınmalıdır. Peygamber Efendimiz (SAV)'in günahlarımızdan kurtulmak için önerdiği bu tesbih namazını dilerseniz mübarek kandil gecelerinde kılarak günün feyiz ve bereketini arttırabilirsiniz.
Üçüncü ve dördüncü rekatlar, aynen birinci ve ikinci rekatlar gibi kılınır. Böylece dört rekatte üç yüz defa tesbih duası okunmuş olur. FAZİLETLERİ NELERDİR? Peygamber Efendimiz (SAV) büyük ve küçük günahların bağışlandığını ifade ettiği bu namaz oldukça faziletlidir.
Tesbih namazı her zaman kılınabilir. Ayda veya yılda bir defa, hiç olmazsa ömürde bir defa kılınmalıdır. “Niyet ettim Allah rızası için namaz kılmaya” diye niyet edilir. “Allâhu Ekber” diyerek iftitah tekbiri alınır ve eller bağlanır.
İşte Tesbih namazının kılınışı; Günahların afvına vesîle olan tesbih namazı 4 rek'atlı bir namazdır. Bu namazı kılabilmek için aşağıdaki tesbihi ezbere bilmek gerekir.
Miraç Kandili'nde tesbih namazı nasıl kılınır? sorusunun yanıtına göre ibadetlerine yön verecek olan milyonlarca Diyanet bilgilerine yoğunlaştı. 2023 Diyanet dini günler takvimine göre Miraç Kandili 17 Şubat günü idrak edilecek. Dört rekat olan tesbih namazını ömür boyunca bir defa kılınması tavsiye edilir.
Tesbih namazı toplamda 4 rekattır. Her rekatta 75 adet olmak üzere toplamda 300 kez tesbih duası okunur. Tesbih duası: "Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vellâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azıym."
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir.
Tespihin 11, 33 ve 99 taneli olanları Müslümanlar, 33 ve 59 taneli olanları Hristiyanlar ve 108 taneli olanı Budistler tarafından kullanılır.
Sevabı çok olan tesbih namazı, ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye buyurulan namazlar arasındadır. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nde tesbih namazı kılacaklar 'Tesbih namazı evde kılınır mı, nasıl niyet edilir, kaç rekat?' sorularını yöneltiyor.
Zeydiyye mezhebine göre tesbih namazı müstehaptır. Tesbih namazının müstehap ve sevabının çok olduğu kanaatini taşıyan fakihlere göre bunun belirli bir vakti yoktur, kerahet vakitleri dışında her zaman kılınabilir; her gün, haftada, ayda, yılda bir veya hiç olmazsa hayatta bir defa kılınmalıdır.
Tesbih Duası Türkçe Okunuşu
Ayetel Kürsi okunduktan sonra ve tesbih bitince Lâ ilâhe illâllahu vahdehû lâ şerike leh.
Namaz tesbihatı 5 vakit namaz kılınması ardından tesbihle zikir anlamına gelmektedir. Tesbih çekilirken okunması gereken dualar vardır. Günlük kılınan beş vakit namaz yani Sabah namazı, öğlen namazı, ikindi namazı, Akşam namazı ve yatsı namazlarının sonunda namaz tesbihatı olarak bilinen tespih duası yapılmaktadır.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
İşte zikir çekmeye ara verilmesi gereken durumlar: - Büyük veya küçük tuvaleti yaparken zikre devam etmek mekruhtur. - Cinsel birleşme öncesinde değil de o esnada zikir çekmek yine mekruhtur. - Cuma vakti imam hutbe okurken, namazı eda etmek için gelen kimselerin hutbeyi dinlerken zikre devam etmemesi gerekir.
Bu namazı kıldığı takdirde günahlarının evvelini ve âhirini, eskisini ve yenisini, bilerek yaptığını bilmeyerek yaptığını, büyüğünü ve küçüğünü, gizlisini ve açığını, Hazret-i Allah'ın affedeceğini söylediler.
Selamünaleyküm. Tesbih namazı cemaatle kılınmaz. Tesbihattaki unutma veya yanlış okuma da bir iki defasında ise o namazı ifsat etmez. Tamamen yanlış okunan bir tesbih için ise bunu söyleyemeyiz.
Hiçbir namaz televizyon, youtube vb. cihazlarda imama uyarak kılınamaz. Kaynaklarımız, tesbih namazını cemaatle kılınan nafile namazlar arasında saymamışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri