Buna önlem olarak da önce pencereleri sonra kapıları maviye boyamaya başlıyor Bodrumlular… Çünkü mavi akrepler için ateşi temsil ediyor ve mavi rengi gördükleri her yerden uzaklaşıyorlar.
Mavi olmasının en önemli sebebi ise bölge çok sıcak bir iklime sahip olduğu için bölgede bulunan bir takım haşerenin evlerinin içerisine girmesini engellemek için yapılır. Çünkü mavi renk haşerelerin üzerinde etki yapıyor. Sürülen mavi renk haşerelere 'ateş' gibi görünüyor.
Yapılan incelemelere göre, akreplerin gözlerinde tek bir rengi (mavi-yeşil rengi) algılayabilen reseptörler bulunmaktadır.
Doğada mavi rengin bu kadar az bulunması, mavi pigmentin doğada neredeyse yok denecek kadar az bulunmasından kaynaklanıyor.Fotoğraftaki Nessaea obrinus türü mavi pigment içeren ender türlerden biri.Doğada bulunan mavi renkli canlıların çok büyük kısmı vücutlarının morfolojik yapılarından dolayı doğal ışık altında ...
MAVİ BOYA, GÖZ TAŞINDAN ELDE EDİLİYOR
Mavi boya, göz taşı dediğimiz taştan elde ediliyor ve bütün pencere, kapı kenarları bu boya ile boyanıyor. Aynı zamanda bölgede görülen ve yöre halkının 'yılan otu' dediği bir ot bulunuyor. Bu bitki de toplanıp, “yılan gelmesin” diye evlerin belirli yerlerine asılıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Buna önlem olarak da önce pencereleri sonra kapıları maviye boyamaya başlıyor Bodrumlular… Çünkü mavi akrepler için ateşi temsil ediyor ve mavi rengi gördükleri her yerden uzaklaşıyorlar. Hatta aynı dönemlerde evlerde cam olmadığı için sineklerden korunmanın yolunu da pencere önlerine konulan fesleğenlerle buluyorlar.
Derler ki; geçmiş yıllarda bu caminin iki minaresinin birinin ucunda akrepler, diğerinde ise yılanlardan korunmak için iki muska asılırmış. Akrepler için asılan muskanın olduğu minare yıkılınca Mardin'i akrepler sarmaya başlamış. Akreplerden korunmak içinse kapılar maviye boyanmış.
Mavi balinalar “gök balina” olarak da bilinir. Vücutları grimsi mavi renkte olmasına rağmen suyun altında mavi renkte göründükleri için mavi balina olarak isimlendirilirler.
Deniz suyu güneş ışığının dağılımındaki kırmızı taraftakileri emer, mor tarafındakileri yansıtır. Denizde bundan dolayı mavi renkte görünür.
Bitkilere rengini veren şey pigmentlerin kimyasal yapılarıdır ve bu pigmentler, ancak düşük dalga boylarında hayat bulabilen renkleri iletmek üzere gelişmiştir. Mavi ve tonlarını meydana getiren bileşikler ise, zehirli veyahut enerji bakımından ekonomik değillerdir.
Androctonus crassicauda (Olivier, 1807) (Kara akrep) : Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da (Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Elazığ, Malatya, Adana, Mersin) yayılım gösterir. Siyah renkli olup tıbbi müdahale gerektirecek kadar çok zehirli ve ölümcül bir türdür.
Tarçın, akrep dahil birçok haşerenin sevmediği bir kokuya sahiptir. Pervazlara, süpürgeliklere ve kapı girişlerine toz tarçın serpin. Saksılarda narenciye bitkisi yetiştirmek, kıyafetlerin arasına lavanta keseleri yerleştirmek de akrepleri evinizden uzak tutar.
Ancak zehirli olan akreplerin ise insan sağlığı açısından çok büyük bir tehlikeye neden olabildiği bilinmektedir. Türkiye'de bulunan akreplerin sarı renkli olanları zehirli akrepler olarak bilinirken, siyah ve koyu renkli olan akrepler ise zehirsiz olarak bilinmektedir.
Yeşil, mavi veya mor olan noktalara ilgi göstermediği tespit edilen sivrisineklerin karbonhidrat kokusu olmayan ortamda herhangi bir renge de tepki göstermediği aktarıldı.
Sivrisineklerden korunmak için onları tanımanız şart. Sivrisinekler yiyeceklerini yani sizi ararken nefesinizi ve karbondioksiti takip eder. Araştırmacılar sivrisineklerin kırmızıyı, turuncuyu ve siyahı sevdiğini, yeşil, mavi ve mor renkleri tercih etmediğini ortaya çıkardı.
Tatil cenneti Bodrum evlerinin pencere ve kapı eşiklerinin mavi renge boyanması, yılan ve haşere girişini engellemek olarak bilinirken, beyaz renge boyanma sebebi ise serin havayı içeride tutmak.
Su, Dünya üzerinde bol miktarda bulunan ve tüm canlıların yaşaması için vazgeçilmez olan, kokusuz ve tatsız bir kimyasal bileşiktir. Sıklıkla renksiz olarak tanımlanmasına rağmen kızıl dalga boylarında ışığı hafifçe emmesi nedeniyle mavi bir renge sahiptir.
Gökyüzü niye mavidir? İşte daha büyük çocuklara uygun bir cevap! Gök rengi mavi olarak gözükür çünkü güneş ışınları dünyanın atmosferine ulaşınca havada oksijen, nitrojen gibi moleküllerle karşılaşırlar – buna “saçılma” deriz. Güneş ışını, “ışık spektrumu” adı verdiğimiz renklerden oluşur.
Atmosferden geçerken ışık, havadaki gazlar ve partiküller tarafından emilir ve sonra dalga boyu uzunluğuna göre farklı yönlere saçılır. En kısa dalga boyuna sahip mavi ışınlar daha geniş bir alana saçılırlar. İşte, gökyüzünün mavi görünmesine neden budur.
“Su ayısı” olarak da tanınan bir milimetre boyutundaki mikroskopik canlı türü tardigradlar, gezegenin en güçlü hayvanı.
Mavi renk, genellikle huzur, sakinlik, güven ve ferahlık gibi olumlu duyguları ifade eder. Aynı zamanda düşünce, bilgelik ve sadakati de temsil eden mavi, insanlara daha pozitif bir enerji ve sükunet hissi verir. Umut rengi olarak kabul edilen mavi, tüm renklere göre daha dingin ve huzur verici bir tınıya sahiptir.
Mavinin diğer adı eski Türkçe kök, yani gök kelimesi. Bu yüzden de mavi, Göktürk devletinin adına ve birçok Türk devletinin bayrağına yansımış. Mavi kelimesinin içerisinde ise Arapçada su anlamına gelen ma var ve dilimize su gibi anlamına gelen mai kelimesinden türeyerek geçmiş.
Birçok klibe, filme ve tanıtım destinasyonuna da konu olan evlerin mavi boyaları akrepleri, yılanları evlerden uzaklaştırırken turistleri ise bu renkleri ile cezbediyor. Mavi pencereli beyaz evlerin vazgeçilmezi ise bahçesine dikilen begonvilleri, fesleğeni ve kapı önüne gömülen nazar boncuğu oluyor.
Mavi renge boyanmış kapı ve pencerelerin, ev sahiplerini nazardan koruduğuna kem gözlerin nazarının, o eve veya o evde yaşayanlara değmeyeceğine inanılmıştır (Şekil 7-8).
Kuzey Afrika bölgesinde diğer sıcak bölgelerde olduğu gibi çok fazla akrep bulunuyor ve bu akreplerin evlerin içine girmesinin önlenmesi için insanlar böyle bir yöntem geliştiriyorlar. Akrep mavi rengini ateş rengi olarak algılıyor ve yansıması mavi olan hiçbir bölgeye yaklaşmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri