Mai ve Siyah (Günümüz Türkçesiyle: Mavi ve Siyah), Halid Ziya Uşaklıgil'in yazdığı bir romandır. Yapıtta roman kahramanı Ahmed Cemil'in kişiliğinde Babıali'de basın hayatında yok olup giden sanatçılar anlatılmaktadır. Mai etimolojik olarak Arapça bir kelime olup mavi demektir.
Mai ve Siyah konu olarak: Yazı hayatına atılmak isteyen Ahmet Cemil'in hayalleri ve ideallerinin hayatın soğuk gerçekleriyle karşılaştıktan sonra yıkılışını ele almaktadır. Mai ve Siyah romanı, Servet-i Fünun edebiyatının temel konusu olan hayal-hakikat çatışmasını işlemiştir.
Halit Ziya'nın 1896'da yazdığı Mai ve Siyah romanı adının ilk çağrışımıyla çoğunlukla hayal ve hakikat ekseninde değerlendirilir. Mai hayallerin siyah ise hakikatin temsilidir. Roman da ilk bakışta okurunu bu temsille romana davet eder.
Roman, o dönemin basın yayın (Bâbıâli) dünyasını ve bu dünyanın acımasız, ikiyüzlü gerçekleri karşısında yenik düşen Ahmet Cemil'in hayalci kişiliğinde Edebiyatı Cedide'nin bakış açısını yansıtır. Mai ve Siyah bir düş kırıklığı romanıdır, hayal ve gerçeğin çatışmasını yansıtır. Mavi hayalin, siyah gerçeğin simgesidir.
İş bulma sıkıntısını ve Ahmed Cemil'in verdiği yaşam mücadelesini anlatan muazzam bir Türk romanıdır Mai ve Siyah. Ahmed Cemil karakteri Servet-i Fünun dönemi şair ve yazarların çektiği geçim ve iş ortamı sıkıntılarını yaşayan bir karakterdir. Bu nedenle Servet-i Fünun dönemindeki sosyal hayata ayna olmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Kısacası Mai ve Siyah birçok sembolü birleştiren modern bir yapıttır. Bu yönüyle Türk edebiyatının ilk modern romanıdır. Halit Ziya, Aşk-ı Memnu ile birlikte bu eserde de realizm akımı çerçevesinde gerçekçi semboller kurmuştur.
Mai ve Siyah Türk edebiyatının ilk realist romanı olarak kabul ediliyor.
Mai ve Siyah Kitabı Kimler İçin Uygundur? Mai ve Siyah romanının hem günümüz Türkçesine uygun sadeleştirilmiş biçimi hem de sadeleştirilmemiş biçimi bulunmaktadır. Bu da romanı her yaş gurubuna uygun hâle getirmiştir. Tüm edebiyatseverler için uygundur.
Mai ve Siyah, Halit Ziya Uşaklıgil'in adeta Servet-i Fünûn edebiyatının edebi bildirgesi sayılan bir romanıdır. Eserin merkezindeki kişi Ahmet Cemil, Servet-i Fünûn neslinin temsilcisi durumundadır. Onun hayalleri, aşkı, ümitleri, şiir sanatına dair düşünceleri romanın tematik kurgusunu oluşturur.
Mai ve Siyah romanında lise son sınıfta babasını kaybetmesi üzerine ailesinin geçim yükünü omuzlarına alan hayalperest Ahmet Cemil'in, bu zorluklar altında ezilişi ve hayallerinin nasıl yok olduğu gözler önüne serilir. Bir yazar olan Ahmet Cemil'in üzerinden bir yazarın zorluklarla dolu hayatı anlatılır.
Roman, yazarın en olgun eseri olarak kabul edilir ve Servet-i Fünûn dönemi Türk edebiyatının şaheserlerinden biri olarak değerlendirilir. Batılı anlamda ilk roman örneği olduğu bilim çevrelerince kabul görmüştür.
Mai ve Siyah, roman tekniği bakımdan Tanzimat dönemi romanlarına göre ileri bir düzeydedir. Başarılı çevre betimlemeleri, psikolojik çözümlemeleri ile dikkat çekicidir. Romanın dili dönemin okurlarına ağır gelmiştir; bu yüzden sonraki baskılarında yazarı tarafından sadeleştirilmiştir.
Mai ve Siyah (Günümüz Türkçesiyle: Mavi ve Siyah), Halid Ziya Uşaklıgil'in yazdığı bir romandır. Yapıtta roman kahramanı Ahmed Cemil'in kişiliğinde Babıali'de basın hayatında yok olup giden sanatçılar anlatılmaktadır. Mai etimolojik olarak Arapça bir kelime olup mavi demektir.
Mai ve Siyah romanı kahramanlarından Ahmet Cemil' in etrafında yaşanan olaylar, basın yayın ve edebi çevrelerinde yok edilen değerler anlatılmaktadır. Mai ve Siyah kitabı karakterleri; Ahmet, Hüseyin, Raci, Vehbi, İkbal, Lamia olarak hayat bulmaktadır.
Türk edebiyatında Batılı anlamda ilk romanları yazan sanatçı olarak kabul edilir. 2. Servet-i Fünun döneminde roman ve hikâye türünün en önemli ismidir. 3. Eserlerinde realizm akımının etkisi görülür.
Halid Ziya Uşaklıgil'in İzmir dönemi romanlarından olan Bir Ölünün Defteri, aynı zamanda Servet-i Fünun dönemi romanını müjdeleyen bir örnek olması bakımından önem taşımaktadır. Romanda iki erkek ve bir genç kız arasındaki aşk ilişkisi ve bu durumun yarattığı trajik durum söz konusu edilmiştir.
Hayal - Hakikat Çatışması
Bireyin dışında, ondan bağımsız, onun aksine keyifli, dertsiz, tasasız gibi görünen büyük tabiatla; bireyi ve onun iç dünyasını, hayallerini, hayal kırıklıklarını, hüznünü, gözyaşlarını anlatan tabiatın, yani küçük tabiatın çatışması bu eserlerde her zaman karşılaşılabilecek bir durumdur.
Servet-i Fünun edebiyatının en büyük yazarı kabul edilen Halid Ziya Uşaklıgil'in 1898-1900 arasında yazdığı ve Servet-i Fünun'da tefrika edilen Aşk-ı Memnu ilk büyük Türk romanı kabul edilir.
Gemide, hayallerine karşı gerçeklerin galibiyetini, yaşadığı hayal kırıklıklarını bir bir düşünen Ahmet Cemil, o mavi geceyi anımsayarak ve yıldızlara bakarak geceyi bu sefer "bârân-ı dürri siyah" olarak adlandırır, yani siyah inci yağmuru.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Eylül romanında, kahramanların ruh hallerini detaylı bir dille bahsedilmiştir. Eser, 1900 yılında Servet-i Fünun döneminde tefrika edilmiş, ilerleyen zamanlarda büyük bir ilgili ile karşılaşılması üzerine 1901 yılında kitap halinde basılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri