50.00 ₺ Mavi yeşil yumurda yüksek miktarlarda demir, çinko, kalsiyum, folik asit ve protein içerir. Kansızlık rahatsızlığına demir içermesinden dolayı faydalıdır. Kemik ve dişlerin yapısını kalsiyum içerdiği için korur.
Kolesterol değerinin asgari miktarda olması, kalori değerinin çok yüksek olması, boyutu ve rengiyle diğer yumurtalardan farklı olan yeşil yumurta ülkemizde Bursa İnegöl'de üretiliyor. Yeşil yumurtanın adet fiyatı ise 15 ila 25 TL arasında değişmektedir.
Bu canlıların ortalama ağırlıkları 5 kilogram civarındadır. 17-Ameraucana: Mavi yumurta yumurtlayan tavuk olarak bilinir. Besin değeri yüksek ve protein bakımından zengin yumurtalar verir. Bu yumurtaların verimi 160 civarındadır.
Bu nedenle, mavi yumurtaların tüketimi özellikle alerjik reaksiyonlara neden olan yiyecek boyalarına hassas olan kişiler tarafından dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Mavi yumurtalar normal tavuk yumurtalarından farklıdır çünkü tavukların yedikleri yemeğe eklenen pigmentler nedeniyle mavi renktedirler.
Demir ve çinko gibi birçok önemli minerali de içerisinde bulunduran mavi yumurtanın faydaları şu şekildedir: Mavi yumurta kansızlığın giderilmesine yardımcı olur. Enerji düzeyini artırır. Kemik ve diş yapısına iyi gelir.
İlgili 21 soru bulundu
Mavi yumurtalar Araucana tavuğu tarafından Şili'de üretilmektedir. Araucana tavuğu adını o dönemlerde Şili'de bulunan yerlilerden (Mapuche yerlileri olduğu düşünülmektedir) almıştır. Araucana tavuğunun yumurtaları ülkemizde mavi ve yeşilin tonlarında görülmektedir.
Dr. Koran, beslenme açısından tam bir protein kaynağı olan mavi yumurtanın özellikle çocuklarda fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklediğini belirterek, "Doğal ortamda elde edilen mavi yumurtanın başta Omega 3 olmak üzere birçok protein ve vitamin miktarı daha yüksektir.
Ancak Belçikalı yetiştirici Paul Geens'e göre beyaz yumurta daha çevreci. Geens, iki yumurta arasındaki farkı şu şekilde açıklıyor; "Beyaz tavuk beyaz renkte, kahverengi tavuklar ise kahverengi yumurtlar, bu kadar basit. Beyaz tavuklar daha verimli canlılar.
Mavi yumurta, kökeni Güney Amerika'da yer alan Şili'de olan Araucana adlı tavuk ırkının yumurtasıdır. Bu tavukların vücut özelliklerine göre kuyrukları yoktur ve bunun yerine kulak kuyrukları bulunmaktadır. Yumurtasının renginin mavi olmasının sebebi ise, Araucana'ların genlerinden gelen pigmentlerdir.
Eğer uygun şartlar sağlanır ve tavuklar iyi bakılırsa, her tavuk her gün ortalama 1 adet yumurta üretiyor. Ancak hormonlar, mevsim ve iklim şartları, tavuğun yaşı ve cinsi gibi etkenlere bağlı olarak üretim miktarı değişiyor. Bir tavuğun yılda ortalama 300 yumurta verdiğini aklınızda tutabilirsiniz.
Türkiye'de tanesini 50 liradan, dış ülkelere 10 dolardan veriyorum.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir. Ayrıca Pelet ve Granül yemi ince yeme göre daha severek yerler.
Siyah tavuklar yumurtalarını krem ile hafif pembe bir ton arası yumurtlar. Her bir yumurtanın ağırlığı ortalama 80 ila 115 gram arasında değişmektedir.
Kaz yumurtası nerede bulunur diye merak ediyorsanız çok yaygın olmadığını söyleyebiliriz. Kaz yumurtası satın almak için çiftliklere veya bu çiftliklerin online satış sitelerine başvurabilirsiniz. Kaz yumurtası fiyatları adet olarak 15-20 TL civarındadır.
Tavuk yumurtasının rengi kahverengi, beyaz, mavi ve yeşil olabilir. Tavukların yumurtalarında renklenmeye neden olan pigmentler vardır. Yumurtanın kabuğunda kahverengi rengine sebep olan ana pigmente protoporfirin IX denir. Mavi ve yeşil renge sebep olan ana pigmente ise, biliverdin denir.
Üretilen yumurtalar üzerlerindeki 0, 1, 2, 3 kodlarıyla satılıyor. "0" yumurtanın organik olduğunu gösteriyor. Açık dolaşımda yetişen yumurtalar için "1", kümeste kafessiz yetiştiricilik için "2", kafeste yetiştiricilik için ise "3" kodları basılıyor. Yumurtaların fiyatları da bu kodlara göre değişiyor.
1- Yumurta
Yumurtalar derin dondurucuda aylarca bekletildikten sonra bile kullanılabilir. Yumurtayı derin dondurucuya atarken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Yumurtayı ister sarısını ve beyazını ayırıp ister çırpıp saklayabilirsiniz.
Beyaz yumurtaya göre daha pahalı satılmasındaki temel neden, yine tavuklar. Kırmızı-kahverengi tavuklar beyaz tavuklardan daha yaygındır. Bu yüzden çiftçiler onları beslerken daha fazla harcama yapar. Bu da kahverengi yumurtaların daha pahalı satılmasına yol açar.
Farklı renkli yumurtaların kabuk renginden başka hiçbir özelliği farklı değil. Dolayısı ile beslenme değeri açısından hepsi birbirine eşit. Hiç birisi bir diğerinden daha üstün ya da daha az yararlı değil. Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor.
Ameraucana ve araucanas cinsi tavuklar doğal yaşam alanlarında organik beslenerek yeteri kadar biliveredin pigmenti üretebiliyor ve ancak bu şartlarda mavi yumurta yapabildikleri biliniyor. Bu anlamda mavi yumurta, bize doğal sağlıklı beslenen bir tavuğun habercisi olabilir" dedi.
Bıldırcın yumurtası veya mavi /yeşil renkli kabuğa sahip yumurtalar, standart tavuk yumurtalarından daha küçük boyutta olduğu için doğal olarak daha düşük kolesterol içermektedir” diyor. Öte yandan mavi yumurta daha az kolesterol içermesi nedeniyle vücuda fayda sağlıyor.
Diğer taraftan, mavi yeşil yumurtanın A, D, E ve B vitaminleri bakımından daha zengin olduğu, bu vitaminlerin insan bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Yağ ve kolesterol oranı normal yumurtalara göre çok daha düşük olan mavi yeşil siyah yumurtalarda kalp ve damar rahatsızlıklarını tetiklememiş oluyor.
Ataks tavukların 72 haftalık dönemde tavuk - gün yumurta adedi: 314 adet. Ataks tavukların 72 haftalık dönemde tavuk - kümes yumurta adedi: 312 adet. %50 verim yaşı: Ortalama 144 gün. % pik randıman: 96.
Bu yumurtadan 14 gram tüketildiğinde vücudumuza 14 gram protein girişi oluyor. 100 gram biftekten insanın bioyararlanımının 12 gram olduğunu da hatırlarsak, mavi yumurtadaki protein miktarının ne denli yüksek olduğunu anlarız' diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri