Maydanoz Akdeniz ülkelerinin bitkisidir.
Yetiştiriciler için gelir kapısı maydanoz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden gelen mevsimlik tarım işçileri tarafından toplanıyor.
Maydanoz (Petroselinum crispum) ve kişniş (Coriandrum sativum), uzun, ince gövdelerde yetişen iki parlak yeşil, yapraklı, aromatik bitkidir. Apiaceae adı verilen aynı botanik aileden gelirler. Bazı bölgelerdeki insanlar kişnişi kişniş veya Çin maydanozu olarak adlandırır.
"Arapça aynı anlama gelen maḳdanus veya maˁdanus مقدنس/معدنس sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Orta Yunanca makedonísion μακεδονίσιον "makedonya otu, maydanoz" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Makēdonía "Makedonya" özel adından türetilmiştir."
maydanoz {isim}
Petersilie {diş.}
İlgili 36 soru bulundu
Maydanoz, ülkemizde ticari olarak Akdeniz, Ege ve büyük çaplı olarak Marmara bölgelerinde üretilirken, uygun iklim koşullarında bütün bölgelerimizde bahçelerde küçük çaplı olarak yetiştirilir. Maydanoz Akdeniz ülkelerinin bitkisidir.
Klorofil içeren maydanoz, anti bakteriyel anti mantar özelliklere sahiptir. Ciddi bir hastalığın nedeni olmadığı takdirde mide bulantısına iyi geliyor. Karaciğeri zehirli maddelerden temizlemek için yardımcıdır. Antioksidan içeriği yüksek olan maydanoz aynı zamanda kalp sağlığı ve kansere karşı da koruyucudur.
Maydanozun yaprakları yemek ve salatalarda kullanılırken, sapları genellikle atılmaktadır. Maydanoz sapının faydaları yaprakları gibi vücuda pek çok yarar sağlar. Maydanozun sapları da yaprakları gibi enfeksiyonlara karşı koruyucu, cilt ve göze iyi gelen, kan şekerini dengelenmesine destekleyen özelliklere sahiptir.
başında #sebze ve #meyve geliyor. Kış sebzeleri; ıspanak, kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, marul, maydanoz, balkabağı.
Yarım su bardağı maydanoz günlük A vitamininin yüzde 108'ini, C vitamininin yüzde 53'ünü, K vitamininin yüzde 547'sini, folatın yüzde 11'ini, potasyumun yüzde 4'ünü karşılar. Kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için gerekli olan K vitamini açısından da zengindir. Maydanoz muhteşem bir A ve C vitamini kaynağıdır.
İçerdiği C vitamini, K vitamini, demir ve antioksidanlar sayesinde, maydonoz suyunun bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri vardır. Ayrıca, bu mucizevi su, sindirim sağlığını destekleyen ve detoksifikasyon süreçlerine katkıda bulunan bileşenler içerir.
Maydanozun Faydaları Nelerdir? İçeriğindeki folat sayesinde kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve yüksek tansiyona bağlı hastalık riskini azaltır.
İklim ve Toprak İstekleri : Maydanoz iklim yönünden fazla seçici değildir. Ancak derin yapılı humusça zengin, olan yerleri tercih eder.Yüksek rutubetli ve ılıman iklime sahip bölgeleri sever.5,0-8,0 ph değerleri arası uygun değerlerdir.
Yeşil renkli ve damarlı yapraklara sahip olan maydanoz, iki yıllık bir bitki çeşidini oluşturuyor. Kokusu ve tadında yoğun bir aroma bulunan bu bitki ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetişiyor.
Ata tohumu maydanoz çeşidi, yerli türlere benzer. Milli ve yerli tohum olarak bilir. Genetik yapısıyla oynanmamış olduğundan dolayı yetiştiriciler tarafından tercih edilir. Maydanoz tohumu türleri arasında koku, tat ve verim açısından en iyi olanlar arasında yer alır.
Maydanoz, sindirim sisteminin yavaşlamasına yardımcı olarak kan şekeri seviyesinin dengelenmesini sağlar. Bu da, açlık hissinin azalmasına ve kilo vermeye yardımcı olur. Maydanoz suyu, ayrıca ödem atmaya yardımcı olarak kilo verme sürecini hızlandırabilir.
Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelir
Maydanoz ve limon kürü, düzenli ve bol bol içildiğinde karaciğerde oluşan yağlanma ve toksinlerin temizlenmesini sağlar.
'Maydanoz kürü' vücudu yabancı kimyasallardan arındırır. Böylece karaciğerin sağlıklı çalışmasında etkin rol oynayarak kişinin daha genç, daha sağlıklı, dinç ve zinde olmasında etkili olur. Maydanoz, karaciğerde bulunan glutathione-S transferaz (GST) enziminin aktivitesini yükseltir.
Maydanoz bitkisinin sadece yaprakları değil, sapları da besleyici özelliklere sahiptir. Maydanoz sapları, lif açısından zengindir ve sindirim sistemi sağlığını destekler. Lifler, sindirim sürecini düzenleyerek kabızlığı önler ve bağırsak hareketlerini teşvik eder.
Detoks Etkisi: Limon ve maydanoz, vücuttaki toksinleri temizlemeye yardımcı olabilir, böylece daha enerjik ve sağlıklı hissetmenize yardımcı olabilir. Sindirim Desteği: Bu kür, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olabilir, kabızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.
Maydanoz sapı, en az maydanoz yaprakları kadar sağlıklı olup vücudu toksin ve iltihaplardan arındırmaktadır. Güçlü antioksidan kaynağı olan maydanoz, kaynatılarak içildiğinde tüm vücudun temizlenmesini sağlayarak hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır.
Detoks Etkili Maydanoz Suyunun Faydaları
Kendine özgü lezzeti ile sıcak yemeklerden hamur işlerine kadar her yemeğe tat katan maydanoz, içerdiği vitamin ve mineraller ile tam bir vitamin deposu. Vitaminleri ile yalnızca sebze olarak değil maydanoz, suyu ile de tüketilmektedir.
İlk biçimden 20 gün kadar sonra ikinci biçim yapılıyor. Yılda ortalama 6-7 biçim ile gerekli verim alınabiliyor. Çiftçilerimiz her biçimin ardından azotlu gübre ve sulamayla maydanozların gelişimine destek oluyor. Maydanozda sürgün vermeden önce kök tacı zedelenmeden biçilmesi gerekiyor.
Maydanozun yapraklarının sararmamış olmasına dikkat edilmelidir. Yaprakları sararmış maydanoz kullanılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri