Maymun çiçeği virüsü yeni bir hastalık mıdır? Virüsün neden olduğu hastalık yeni değildir. Maymunlarda 1958'de görülen virüs kaynaklı hastalık, insanlarda ilk kez 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde ortaya çıkmıştır.
Hastalığın adı her ne kadar maymun çiçeği olsa da virüs, aslında kemirgenlerden köken alır. 1958 yılında bir araştırma için tutulmakta olan maymun kolonilerinde çiçek hastalığına benzer belirtilerle görülen iki farklı salgın sonucunda tespit edilen virüs, bu nedenle maymun çiçeği olarak adlandırılmıştır.
Monkeypox ilk olarak 1958'de laboratuvar maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalık salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedilmiştir, bu nedenle 'maymun çiçeği' adı verilmiştir. Maymun çiçeği virüsü vakası insanda ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülmüştür.
Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir kişi de Maymun Çiçeği hastalığının tespit edildiğini duyurdu. Bu hastalık daha önce birçok Avrupa ve Amerika ülkesinde görülmüştü.
Koca, maymun çiçeği hastalığına yönelik soru üzerine "11 vaka sayısına ulaşıldı. Türkiye için korkulacak bir hastalık değil, ne pandemi ne endemi... Sorun olmayacak. Maymun çiçeği hastalığı aynı ortamda daha yakın, daha uzun süreli kalma ile bulaşan bir hastalık.
İlgili 40 soru bulundu
Maymun Çiçeği Hastalığı'nın ilk görüldüğü il belli oldu. Buna göre; Maymun Çiçeği Hastalığı'na yakalanan vatandaş İstanbul'da yaşıyordu. Vakanın tedavisi İstanbul'da bir hastanede sürüyor.
Nasıl tedavi edilir? Spesifik olarak maymun çiçeği virüsü için herhangi bir tedavi yoktur fakat çiçek hastalığına benzerliği nedeni ile çiçek hastalığına karşı korunmak için geliştirilen antiviral ilaçlar monkeypox'u tedavi etmek için kullanılabilir.
Maymun Çiçeği Hastalığı Tedavisi. Maymun çiçeği hastalığı 2-4 hafta içerisinde kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Çoğu kişi tedaviye gerek duymaz ve hastalık tedavisiz iyileşir.
Maymun çiçeği virüsü yakın temas ile bulaşır. Belirtiler arasında ateş, şişmiş lenf düğümleri ve kabarcıklar halinde cilte kaşıntı veren döküntüler olur. Çoğu kişi tedavi görmeden iyileşir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya genelinde 90 binin üzerinde maymun çiçeği virüsü vakası görüldüğünü ve 156 kişinin virüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini bildirdi.
1970'ten bu yana maymun çiçeği 11 Afrika ülkesinde görüldü. Bunlar Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo, Demokratik Kongo, Gabon, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya, Serra Leone ve Güney Sudan. Genellikle bu ülkelerden seyahat eden kişiler nedeniyle virüs başka ülkelerde de görülebiliyor.
Sağlık kuruluşları tarafından özel olarak davet edilen risk gruplarına, Pazartesi sabahından itibaren "Imvanex" adlı çiçek hastalığı aşısı yapılmaya başlandı. Normal çiçek hastalığına karşı geliştirilen bu aşının, maymun çiçeği virüsüne karşı da koruyucu olduğu belirlendi.
Lezyonlar önce deride döküntü, sonra kabarıklık (püstül) şeklinde oluyor. Püstül yaklaşık yedi gün devam edip ardından kabuklanıyor. Hastalık yaklaşık iki-dört hafta içerisinde kendiliğinden iyileşiyor. Maymun Çiçeği Virüsü'nün teşhisi derideki lezyonlardan alınan sıvılarda PCR testi ile konuyor.
Sağlık Bakanlığı'na göre döküntüler vakaların yüzde 95'inde suratta, yüzde 75'inde de el ve ayaklarda ortaya çıkıyor. Virüs genellikle kendiliğinden geçiyor ve hastalık 14 ila 21 gün sürebiliyor.
Maymun çiçeği virüsünün bedenin farklı bölgelerinde oluşan bazı semptomları bulunmaktadır. İlk tespit edilen semptomlar arasında yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şişlik öne çıkıyor. Ateş arttıkça vücutta bir kızarıklık ve kaşıntı oluşmaya başlıyor.
Maymun Yüzlü Orkide (Dracula Simia)
Portakala benzeyen kokusu ve maymun yüzüne benzeyen çiçeğiyle tropik iklim çiçeği olan Maymun Yüzlü Orkide, Ekvador, Brezilya, Peru, Şili ve Bolivya'nın yüksek rakımlı yerlerinde yetişir.
İnsanlarda görülen maymun çiçeği hastalığı vakaları, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, Singapur ve Birleşik Krallık'taki vakalar da dahil olmak üzere, uluslararası seyahat veya ithal hayvanlarla bağlantılı olarak Afrika dışında meydana geldi. Maymun çiçeğinin doğal rezervuarı bilinmemektedir.
Monkeypox virüsü bir kişiden diğerine lezyonlar , vücut sıvıları, solunum damlacıkları ve yatak örtüsü gibi kontamine materyallerle temas yoluyla bulaşır. Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörüdür. Anneden fetüse plasenta yoluyla da bulaşabilir.
Hayvandan insana; ısırma, tırmalama, lezyonlu bölgeye temas etme, vücut sıvılarına doğrudan ya da dolaylı yoldan temas etme gibi yollarla bulaşma gerçekleşebilmektedir. İnsandan insana ise vücut sıvıları ve hastalık kaynaklı döküntülere (ciltteki lezyonlara) temas etme başlıca bulaşma sebebidir.
“Çiçek hastalığı aslında bir Asya ve Afrika hastalığıdır”
Razi'den önce yazılı tarihin başladığı yıllarda (M.Ö 4000-3000) Çin'de ve Mısır'da çiçek hastalığının belirdiğini gösteren kanıtlar vardır.
Bu döküntüler çiçek hastalığına benzer özelliktedir ve daha çok üst ekstremite dediğimiz yüz, gövde, sırt ve kollarda daha yoğun görülür. Oldukça kaşıntılı olan bu döküntüler hastalığın seyri ile birlikte kabuk oluşturarak dökülmektedir. Yoğun döküntü tablosunda ise vücutta iz bırakabilir.
Solunum semptomları (ör. boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya öksürük). Döküntü, iyileşmeden önce kabuklar da dahil olmak üzere birkaç aşamadan geçecektir. Döküntü sivilce veya kabarcıklar gibi görünebilir, ağrılı veya kaşıntılı olabilir. Belirtilerin tümünü veya yalnızca birkaçını yaşayabilirsiniz.
Enfekte olmuş maymunların insanları ısırması veya maymuna ait tükürük, idrar, kan ve özellikle beyin dokusu gibi vücut dokularına temas sonucunda virüs insan vücuduna ağız, burun ve göz gibi yerlerden veya cilt yaralarından geçiş yapabilir.
Kızamık ve Su Çiçeği Farkı
Kızamık ve su çiçeği, her iki enfeksiyonun da çocuklarda yaygın olarak görülmesi nedeniyle sıklıkla karıştırılan iki viral hastalıktır. İkisi arasında bazı önemli farklar vardır. a) Nedeni: Kızamık, measles virüsünden kaynaklanırken, su çiçeği varicella zoster virüsünden kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri