Yeşil mercimek mutfağımızda çok kullanılan ve sevilen bir baklagildir. Yeşil mercimek kalorisi düşük, hem sağlıklı hem de lezzetli bir besindir. Önemli miktarda protein de içeren mercimek vitamin ve lif kaynağı olması sebebi ile özellikle de diyet yapmaya çalışanların ve dengeli beslenmek isteyenlerin de gözdesidir.
Yeşil mercimek sindirim sistemine çalıştırarak metabolizmayı hızlandıran bir besindir. Lif açısından zengin olan yeşil mercimek diğer besinlere göre daha çok tokluk hissi verir. Antioksidan kaynağıdır. Antioksidan açısından zengin olan yeşil mercimek tüketimi antioksidanlar açısından zengin olan bir besindir.
Yeşil mercimek yüksek protein sayesinde kemik sağlığına katkıda bulunur. Vücudun kas sistemini güçlendiren yeşil mercimek hastalıklı hücrelerin sayısını azaltarak vücudun bağışıklığını artırır. Uzun süre midenin tok hissetmesini sağlar. Aynı zamanda lif bakımından zengin olan yeşil mercimek bağırsakları temizler.
Kuru baklagiller besin öğesi bileşimi ve posa içeriği açısından haftada en az 3 kez mutlaka tüketilmelidir. Yeşil mercimek özellikle kadın sağlığı açısından çok önemlidir. Sindirim sistemi hastalıklarının, bazı kanser türlerinin, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde çok önemlidir.
Mercimek vücuda oksijen taşıma, enerji üretimi ve metabolizmayı hızlandırma gibi fonksiyonlar için gerekli olan demir açısından oldukça iyi bir kaynaktır. Lif açısından zengin olan gıdalar sindirim sistemini geliştirmek için benzersizdir.
İlgili 45 soru bulundu
Bunun nedeni de içerikteki demirdir. Yeşil mercimek faydası ideal kilosuna ulaşmak isteyenler için de önemlidir. Diyet sürecinde kilo vermenize yardım etmesi de yeşil mercimeğin faydaları arasında yer almaktadır.
Bu yüzden de spor ve diyet yapanlar için oldukça önemli besinlerdir. Etle eşdeğer proteine sahip olan mercimek bu besinlerin en başında gelmektedir.
Kilo vermeyi hızlandıran mercimek aynı zamanda tam bir kalp dostudur. Yüksek miktarda protein içeren yeşil mercimek bağışıklık sistemini güçlendirir. Magnezyum yönünden zengin olan yeşil mercimek böbrek sağlığını korur. Düzenli olarak yeşil mercimek tüketerek Alzheimer riskini bir hayli azaltır.
Yeşil mercimek tüketmek isteyenler, bunun aşırı olmamasına dikkat etmelidirler. Diğer tüm yiyeceklerde olduğu gibi yeşil mercimek tüketimin aşırı olması, vücutta bazı sorunların yaşanmasına neden olur. - Fazla tüketimi, ishal sorununu ortaya çıkarabilir.
Ayça Kaya yeşil mercimeğin mucizevi özelliklerini anlatıyor..." * İyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Besinlerin ısı etkisi dediğimiz bir mekanizma ile metabolizma hızını hafif arttırır. Sindirime bağlı harcanan enerji artacağı için kilo verme sürecinde mucizevi etki gösterir.
1 tabak yeşil mercimek kaç kalori? Mercimek Yemeğinin 100 gramında 71 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 230 gram Mercimek Yemeğinde 163 kalori bulunmaktadır.
Özellikle yeşil mercimek kaynatılıp süzüldükten sonra içerisine bir kaşığı bal eklenerek tüketilebilir. Ayrıca kilo vermek isteyenler da suyu tüketebilir. Su yüksek enerji sağlayarak yağ yakımını hızlandırmanın yanı sıra metabolizmayı da düzenler.
Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.
Yağ oranı yüksek olan kırmızı mercimek çorbası ölçülü olarak tüketilmediğinde kilo alımına sebep olabilir.
çorba da bir yemektir.
Yeşil mercimek yoğurtla yenir mı? Yoğurtlu yeşil mercimek karbonhidrat, protein, demir, potasyum içeriği yüksek bir besindir. Öğünlerde kurubaklagil ve yoğurt yerine tüketilebilir.
Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir. Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir.
Her ne kadar mercimek yemeği bünyeden bünyeye farklı etkiler gösterse de şişkinlik hissiyatı vermektedir. Yeşil, kırmızı ve sarı mercimekte fitik asit bulunduğundan, şişkinliğe sebep olmaktadır.
Bilinen net bir zararı bulunmasa da yeşil mercimek fazla tüketildiği zaman ishale neden olabilir. Ayrıca yeşil mercimek gazlı bir besin olduğu için fazla tüketildiğinde yaz problemi yaşamanıza da neden olabilir.
Mercimeği pişirdikten sonra suyunu saklıyor musunuz? Genelde bu sorunun cevabı hayır olur çünkü mercimeğin suyunun gaz yaptığı düşünülür. Beslenme uzmanları İSE yeşil mercimeğin suyunun dökülmemesinden yana... Yeşil mercimeğin ilk kaynatma suyu aslında besleyici ve lezzetli bir su.
Kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, betakaroten ve A vitamininin yanı sıra bol lifli bir gıda olan nohut, vücuttaki tümör oluşumunu da engelliyor. Tam bir protein deposu olan mercimek, mutfakların en sevilen baklagillerindendir.
Bezelye, fasulye, nohut ve mercimek kurubaklagiller grubunda yer alır ve protein, folat, demir, magnezyum ve potasyum kaynakları olduğu için et yerine kullanılabilecek harika besinlerdir. 100 gramında yaklaşık 20-25 gr protein, yaklaşık 5 gram posa, 2 gramdan daha az yağ içerirler.
Yeşil mercimek diğer mercimek çeşitlerin göre daha sağlıklı olarak bilinmektedir. Yarım bardak pişmiş mercimek şu besin değerlerini içerir: Kalori: 140. Yağ: 0.5 gram.
Mercimek lif, mineraller ve vitaminlerle doludur. Protein ve lif tok tutar, sindirimi hızlandırır ve toksinleri kolondan temizler. Böylece metabolizmanız hızlanır.
Kilo vermeye çalışıyorsanız mercimek mükemmel bir yemek seçimidir. Mercimek neredeyse hiç yağ içermediğinden ve lif bakımından zengin olduğundan, diyet yaparken gereksiz kalori alımını engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri