Maymuncuk (skeleton keys): Terapist ailelerin problemlerine çözüm üretilirken, sorunun geçmişi ya da ne olduğu hakkında bilgiye sahip olmak zorunda değildir (Goldenberg ve Goldenberg, 2012).
Mucize Soru (The Miracle Question): Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçlarını netleştirmesi için kullanılır. Mucize soru genellikle şöyle sorulur: “Bu akşam uyuduğunda bir mucizenin gerçekleşeceğini ve bugün buraya getirdiğin sorunların çözüldüğünü varsay.
Seans süresi 50 dakikadır. Hastanelerde ya da özel muayenehanelerde/merkezlerde yapılmaktadır.
Yaz, oku ve yak: Obsesif ya da depresif düşünceler için yararlıdır. Yapılandırılmış kavga: Terapist çiftlere bir yönerge vererek kavga senaryosu yaratır. Farklı bir şey yapma: “Ne yapsam aynı” sendromunu engellemek için uygulanır. Çözüm odaklı hipnoz: Hipnoz ile problemin çözülmesine yarayan beceriler telkin edilir.
Aynı zamanda çözüm odaklı kısa süreli terapi teorik bir yaklaşımdan çok pragmatik bir bakış açısını temel alır (Berg & Miller, 1992). Terapi süreci 1-20 seans arasında değişebilmekle beraber ortalama 6 seanstan oluşur (Doğan, 2016).
İlgili 42 soru bulundu
Çözüm odaklı terapi kimlere uygulanır? Depresyon, anksiyete, okul problemleri, aile problemleri ve psikiyatrik bozuklukları ile çalışılabilir. Kaç Seans Sürer? Sekiz ile on beş seans arası sürmekte ancak danışanın getirdiği konuya bağlı olarak seans süreleri değişmektedir.
5. Mucize Soru (The Miracle Question): Mucize so- ru somut, gerçekçi ve erişilebilir amaçlar oluşturmada yetersiz kalan bir danışanla çalışırken de Shazer tarafın- dan keşfedilmiştir (Sklare, 1997). Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçla- rini netleştirmesi için kullanılır.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
1. Geleceği Okuma Tekniği (The Crystal Ball Technique): De Shazer tarafından geliştirilen bu teknik, danışanın kendisini artık sorunun olmayacağı, gelecekteki bir durum içinde düşünmesi için düzenlenmiştir. Bu teknik sayesinde danışan, sorunu çözüldüğünde yaşamının nasıl olacağına ilişkin fikir sahibi olur.
b)Taşırma: Korkulan ya da kaçınılan bir uyarana uzun süreli maruz kalmayı içerir. Fobi tedavilerinde kullanılır. c)Maruz bırakma terapisi: Fobiler ve kompulsif davranışlar için kullanılır. Danışan anksiyete uyandıran durumla karşı karşıya getirilir.
Gottman çift terapisi de genel anlamıyla çiftler arasındaki ilişkiye odaklanan terapi yöntemlerinden bir tanesidir. John Gottman'ın uzun yıllar boyunca çiftlerle çalışma deneyimden yola çıkarak geliştirilmiştir. Diğer çift terapi yöntemlerinden bir farkı bu yöntemde ağırlık çiftin duygularına verilir.
Çift terapisinde ilk seans genellikle çiftin terapistle tanışması ve terapinin nasıl işleyeceği hakkında bilgi alışverişiyle başlar. Terapist, çiftin hikayesini, ilişki dinamiklerini, sorunları ve hedeflerini anlamak için çeşitli sorular sorar.
EMDR terapi, temeli Adatif Bilgi İşleme Modeline dayanan göz hareketleri ile olumsuz anılara karşı verilen tepkilere karşı duyarsızlaştırmayı ve bu tepkileri yeniden işleyerek daha olumlu bir hale getirmeyi amaçlayan bir psikoterapi yöntemidir.
Düğmeye basma tekniği, amacı danışman danışana neye odaklandı ise o duyguyu seçerek yaşamış olduğunu öğretir. Danışanlar, yaşamında hangi uyarıcıları dikkate alacakları konusunda seçim hakları olduğunu farketmeye yüreklendirilir. Danışanlara düşüncelerine yoğunlaşarak istedikleri duyguları yaratmaları öğretilir.
Kristal küre tekniği birçok problemle başa çıkmada sıklıkla kullanılan bir tekniktir. Bu teknik danışanın problemlerinden kurtulduğu, çözüme ulaştığı, arzu ve amaçlarını gerçekleştirdiği gelecekteki yaşantısını tasvir etmesine dayalı bir tekniktir. Danışanın tasvir ettiği bu gelecek problemlerin son bulduğu bir andır.
Derecelendirme danışanın değişiklikleri, ilerlemeyi, motivasyonlarını, hazır oluşunu, bulgularının şiddetini gözden geçirerek değerlendirebilmesi için kulanılan bir müdahale çeşididir. Genellikle 0'dan 10'a kadar bir ölçek kullanılır. 0 olabilecek en ama en kötü ihtimali, 10 ise olabilecek en iyi konumu belirtir.
Hızlı okuma iki temel amaç için yapılır. İlk amacımız gözlerimizin görme alanını genişletmektir. İkinci amacımız ise zihnimizi hızlandırmaktır. Eğer gözlerinizi ve zihninizi yeterince hızlandırabilirsek, sıradan insanların, okumak için günlerini ayırdığı kitapları birkaç saat içinde okuyabiliriz.
Literatürde seçici okuma şu şekilde tarif ediliyor: “Daha az kelime ve sözcük okuyarak, yazarın düşünce ve fikir bütünlüğünü görmeyi sağlama.
Pasta Dilimi (Grafiği) Tekniği işlevsel olmayan, bilişsel açıdan çarpıtılmış düşünce ve inançları in- celemede yaygın biçimde kullanılan pek çok bilişsel teknikten bir tanesidir.
Abartma Alıştırması'nda ise danışanın duyguları ve düşüncelerinden etkilenen bedeniyle ilgili farkındalık sağlaması amaçlanır. Terapist danışanın jestlerini, mimiklerini, hareketlerini abartarak canlandırmasını ister.
Terapötik, tedavi ile ilgili olan veya tedaviye yardımcı olan anlamına gelir. Bu terim genellikle sağlık ve psikoloji alanlarında kullanılır. Terapötik uygulamalar veya terapötik teknikler, belirli bir rahatsızlığı tedavi etmek veya semptomları hafifletmek için kullanılan yöntemlerdir.
İstisna-arayıcı sorular
Problemin görülmediği zamanları sorgulayan sorular Sıklıkla mucize sorunun arkasından sorulurlar. anımsıyor musun?” misin?”
İstatistiksel normalleştirme, özellikle, veri madenciliği (data mining) gibi bilgisayar bilimlerinin istatistiksel veri işleme alanlarında kullanılan bir yöntemdir. Yöntemin amacı, veriler arasında farklılığın çok fazla olduğu durumlarda verileri tek bir düzen içerisinde ele almaktır.
Yataktan çıkma ve sosyalleşme gücü bulmak, depresif eğilimlerin şiddetine bağlı olarak duş almak, yemek yemek, kıyafetlerini değiştirmek gibi günlük aktiviteleri yerine getirebilecek gücü kendinde bulmak gibi davranışsal değişiklikler terapi sürecinin iyi ilerlediğini gösteren güçlü işaretler olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri