Depodaki (11) yakıt pompası, yakıtı yüksek basınç pompasının (04) düşük basınç sistemine gönderir. Düşük basınç sistemindeki yakıt basıncı normal işletim sırasında genellikle 0,5 bar ile 5 bar arasındadır.
Enjeksiyon basınçları enjektör basınç ayar cihazında 100-300 bar arasında değiştirilmiştir. Maksi- mum yakıt miktarı, enjeksiyon pompasının basma kursu değiştirlerek ayarlanmıştır.
Tüm pompalar için azami hava tahrik basıncı 10 Bar'dır.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Mazot Pompası Arızası Belirtileri
Motor stop edecek gibi çalışır ya da aniden stop eder. Motora gaz verilmesi durumunda boğulma gibi sorunlar ortaya çıkar. Araç normalde olduğu gibi hızlanamaz. Çekiş gücü azalır.
Mazot Pompası Bozulursa Ne Olur? Mazot pompası arızalanırsa gerekli miktardaki yakıtı ve basıncı motora iletmeyeceği için motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı aracın zor çalışmasına, hatalı ateşleme yapmasına, tekleme ve stop etme gibi problemlere yol açacaktır.
Pistonlu pompalar: 300-400 Bar basınç aralığında kullanılabilen, yüksek verimli yüksek basınç pompalarıdır.
Yüksek seviyede ve basınçta olan sıvının potansiyel enerjisi depolanmış enerji demektir. Pompalar sıvıların enerjisini veya basıncını artıran makinelerdir.
Larzep yüksek basınç hidrolik el pompalarının tamamı basınç emniyet valfi ile donatılmıştır. Bu valf sayesinde basınç hiçbir zaman öngörülen basınç değerinin üzerine çıkmaz. 700 bar basınca ulaşıldığında basınç emniyet valfi yağı tanka tahliye etmeye başlar. Bu özellik sayesinde maksimum güvenlik sağlanmış olur.
Bakım süreci, pompanın kapatılması ve güvenli bir şekilde erişilebilir hale getirilmesiyle başlar. Pompa parçaları dikkatlice sökülür ve bir temizleme çözeltisi ile yıkanır. Bu, pompa içinde biriken kir, tortu veya yakıt kalıntılarını temizlemeye yardımcı olur.
Pompa alanındaki her yakıt tipi için farklı semboller kullanılır, böylece tanımlanması kolaylaşır: Daire içindeki sayıyla birlikte “E” benzinde ve içeriğinde maksimum bulunabilecek biyoyakıt yüzdesini(biyoetanol) gösterir. Örneğin, “E5”, yakıtın %5'e kadar biyoetanol içerebileceğini gösterir.
Geleneksel içten yanmalı motor direkt püskürtme sistemleri 450 bar'lık ve pistonlu pompalı elektronik regülatörlü sistemler yaklaşık 900 bar'lık basınç ile çalışırken, Common rail sistemi, yakıtı 1350 bar'a ulaşan bir basınç ile ortak depo üzerinden enjektörlere dağıtmaktadır.
Yüksek basınç Pompaları çok fonksiyonlu ürünlerden oluşan bir üründür. Musluk suyundan farklı sıcaklığa ve farklı akış hızı ve basıncına sahip çeşitli sıvıları endüstriyel sıvıya iletmek için kullanılabilir. Yüksek basınç pompa tipi, korozif olmayan sıvıyı basması için uygundur.
Yakıt pompası hareketini ya motorun kam milinden ya da ilave bir pompa kam milinden alır.
Yüksek basıncın genel anlamı havanın düzeleceğini gösterir. Yüksek basıncın görüldüğü yerlerde hava genellikle açıktır ve yağış görülmez. Basınç farkına bağlı olarak rüzgarlar yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru eser. Dünyadaki sürekli yüksek basınç alanları dünyanın en büyük çöl alanlarıdır.
HB: Basma yüksekliği, pompanın giriş ekseninden akışkanın transfer edildiği en üst noktaya olan dikey yönlü mesafeyi ifade eder. Kaynak yüksekliği pompa ekseninin altındaysa total statik emme basma yüksekliği; Hs = Hb + He biçimindedir. Üstündeyse; Hs= Hb-He formülüne başvurulur.
Basitçe ifade etmek gerekirse basma yüksekliği, pompanın sıvıyı çıkarabileceği yüksekliktir ve metre veya fit cinsinden ölçülür. Bu değeri santrifüj pompaları belirtirken kullanırız çünkü pompalama özellikleri, sıvının özgül ağırlığından (genelde bağıl yoğunluk olarak adlandırılır) bağımsız olma eğilimindedir.
Dişli pompa; Testlerde kullanılan ve üzerinde çalışma yapılan pompa 12cc düz dişli hidrolik pompadır (Şekil 2).Dişli pompanın çalışma devri 700-3000 rpm, çalışma basıncı 0-210 bar arasında çalışmaktadır.
Bu parçalar hasar aldığı veya aşındığı zaman motor sesi artışı, motor performans kaybı, düzensiz çalışma ve tekleme belirtileri görülebilir. Bunun sonucu olarak da, azalan pompa çalışma aralığı, yakıt yolu basıncı dalgalanmaları, yakıt basıncı kaybı ve kötü yakıt ayarlaması olabilir.
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Dizel yakıt pompalarının tamiratı, benzinli pompaların aksine çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
Mazot pompası arızaları da araçlarınızda meydana gelebilecek arıza türleri arasında yer almaktadır. Mazot pompalarının mazot kaçırması durumunun ana sebebi yakıt filtrelerinizdir. Bu yakıt filtresi aracınızın deposunda yer alan yakıtı aracınızın motoruna ulaştırmayı sağlayan sistemin parçalarından bir tanesidir.
Araç alıştığınızın dışında bir ses çıkarıyorsa ya da sarsıntı ile çalışıyorsa mazot filtresi tıkalı olabilir. Bu gibi bir durumda aracı daha fazla zorlamadan en kısa sürede teknik servise götürmeniz gerekir. Mazot filtresi tıkalıysa ve aracı kullanmaya devam ederseniz motorun zorlanmasına yol açabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri