Yakıtın motor yağına karışmasının bir sebebi de yanma odasındaki ve karterdeki basınç farkı nedeniyle piston sagmanlarından sızan gaz halindeki yakıttır. Piston segmanlarından sızan gaz halindeki yakıt ile yağ filmi tarafından emilen yakıt, karterde birikmekte ve motor yağının viskozitesinin düşmesine neden olmaktadır.
Mazot yağa karışınca yağın alışkanlığı ve yapısı bozulur. tam anlamadım motor yağının seviyesi ile dpf temizliğinin alakasını. motor yağ mı yakıyor? neyse yağa mazot karışırsa yağ incelir, yağlama kabiliyetini kaybeder.
Yakıt, karterdeki yüksek sıcaklıklara maruz kaldığından , bir kısmı buharlaşır, yani dizel yakıt durumunda, biyoyakıtın kısmı konsantre olur. Bu, biyodizelin dizel yakıttan daha az akışkan ve daha viskoz olmasına neden olur ve bu da yağlayıcının kalınlaşmasına neden olur.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Bunun sebebi yeni dizel yakıtların gerekli yağlamayı sağlayamamalarından kaynaklı. 2 zamanlı yağ katılması ile beraber motor için yağlaması daha sağlıklı olmakta. Bu tavsiye bir şehir efsanesi olmaktan ziyada çokça sayıdaki kullanıcının çok uzun yıllara dayanan deneyimlemesi sonrası ortaya çıkan sonuçlarıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Motorin(mineral dizel) yanıcı değilken; 10 Numara Yağ yanıcıdır. Çünkü sahte yakıtlar 10 Numara Yağ ya da piyasada daha ucuza alınan yağlara inceltici özelliği taşıyan toluen, ksilen, white sprite ve solvent gibi maddeler eklenerek yapılmaktadır.
Soda ve Karbonat Yöntemi
Asidik bir çözelti olan soda ve karbonat ikilisi, mazot lekesini temizlemek için kullanılan en güçlü yöntemlerden biridir. Mazotun yağ molekülleri, soda-karbonat karışımı ile parçalanarak yok olur. Soda ve karbonat yöntemi için mazot lekesi olan yüzeye yarım çay bardağı karbonat dökülür.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Motor Yağı Eksik Konursa Ne Olur? Motor hazne içerisinde yeterli yağlama yapmadığı için metal sürtünmesinden kaynaklı aşınmalar meydana gelir. Motor, kendi içerisinde ısınarak hararet yapabilir veya stop edip kendini korumaya alabilir. Eksik yağ olması durumunda motor yatak sararak yüksek maliyetler oluşturabilir.
Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Sakıncası vardır. krank mili kartere her vurduğunda belli bir miktar yağ yağlama görevini üstlenir.
Yağ çubuğunun ucuna doğru, bazen aralarında çapraz çizgilerin bulunduğu iki çizgi göreceksiniz. Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır.
Aşırı yağ basıncı tıkalı bir filtreyi, tıkalı yağ galerisini veya yanlış yağ derecesini gösterebilir. Düşük yağ basıncı aşınmış yatakları veya kırık bir yağ pompasını gösterir. Bazı araç motorlarında düşük yağ basıncında bir uyarı ışığı yakan yağ basınç anahtarı vardır.
Motor silindirlerinin üzerinde bulunan valf kapakları ise yağın sızmasını önleyen parçalardır. Bu kapaklar, bir süre sonra aşınabilir ve bu durum yağ sızıntısına neden olur. Kısacası yağ sızıntısına sebep olabilecek başka bir sebep ise valf kapaklarının yıpranan contası olabilir.
Motor üzerindeki yağ filtresinin altında yer alır. Yağ soğutucusunun görevi, motor içerisindeki yağı soğutma sıvısı olan motor suyu vasıtasıyla soğutmaktır. Bu peteğin çürümesi veya delinmesi durumunda içerisindeki kanallarda mevcut olan yağ ve su birbirine karışacaktır.
Bu noktada 10 40 motor yağı dizel araçlar için olduğu gibi benzinli ve LPG'li araçlardaki kullanıma da uygundur. Dört mevsim kullanımı ve ortak yağ kullanımı sayesinde 10 40 benzinli motor yağının yanı sıra diğer seçeneklerde de güvenle kullanılabilir.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Arabalarda yağ çubuğunun 20-30 santim aşağısında dönüyo yağ, motosikletlerde yağ haznesi çubuğa çok daha yakın o yüzden motor çalışırken çubuğu çıkarırsan yağ da atar yağ da fışkırır çubuktan. normal. Motor çalışırken yağ çubuğunu acarsan yağ sıçratır.
Genel olarak 100.000 km. den daha az kullanılmış bir aracın, yağ değişim aralıklarında en fazla 1/4 oranında yağ eksiltmesi normaldir.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
Sıra geldi doğal malzemelere: Mısır nişastası, tuz, un veya bebek pudrası kullanabilirsiniz. Elinizde olan malzeme hangisi ise lekenin üzerine dökün ve en az 10-15 dakika lekeye hiç dokunmayın. Burada amacınız, yağın kumaştan iyice emilmesini sağlamak.
Benzin, motorine göre çok daha hızlı tutuşan bir maddedir. Motor içerisinde benzinin tutuşmasını sağlayan parça ise bujidir. Bujiler, benzini tutuşturacak kadar sıcaklık açığa çıkarırlar. Bu nedenle araca yanlış yükleme yapıldığı zaman motor ya motorini ateşlemeyi başaramaz ya da başarsa bile oldukça zorlanır.
Yağ karterinin tabanında bulunan yağ tahliye tıpası da motor yağında sızıntılara sebep olabilir. Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın altının sert darbe alması gibi durumlarda sızıntılara neden olur. Motor silindirlerinin üstünde bulunan valf kapakları yağın sızmasını önleyen elemanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri