Yağ soğutucusundaki contalar ise bu iki kanal arasındaki sızdırmazlığı sağlar. Isı gibi faktörler nedeniyle zaman içerisinde bu elemanların özelliğini yitirme riski vardır. Bu durum da motor yağı ve soğutma suyunun birbirine karışmasına neden olur.
Yağın Motor Suyuna Karışması
Sebebi ise motorun çalışması esnasında yağ basıncının, soğutma sistemi basıncından daha yüksek oluşudur.
Motor yağının içerisine su karışması, aracın motorunda bir arıza olduğunu bildirir. Ancak bu durum erkenden fark edilmez ve araç kullanılmaya devam ederse arıza büyür ve motordaki bazı parçalara zarar verir. Motor yağına su karışmasıyla birlikte yağ özelliğini kaybeder ve motordaki sürtünmeyi azaltamaz.
Yağa su karışması durumunda, aşağıdaki adımlar takip edilerek temizleme işlemi gerçekleştirilebilir: Araç, yağa su karışması durumunda hemen servise götürülmelidir. Servis, aracın yağ ve su seviyelerini kontrol ederek, sorunun kaynağını tespit eder. Servis, araçtan eski yağın ve suyun tamamen boşaltılmasını sağlar.
Şayet aracımızın motor suyuna yağ karıştı ise bunu motor su haznesinden rahatlıkla anlayabiliriz. Su haznesine baktığımız da üstte kalan yağı görebiliriz. Veya elimizle suyu ellediğimiz de suyun içinde kaygan halde duran yağı fark ederiz.
İlgili 25 soru bulundu
Yağ soğutucu arıza belirtileri öncelikle aracın ikaz ışıkları ile kendini göstermektedir. Bir süre sonra aracın motorundan ses gelmeye başlar ve motorun performansı düşer. Öte yandan aracın motorundan ses gelmesi ve tekleme yapması da şanzıman yağ soğutucunun arızalanması anlamına geliyor olabilir.
Motor suyunun hava yapmasının ilk belirtisi motorun çalıştığı sırada ses yapmasıdır. Motor suyu değişimi esnasında su yerine havanın gelmeye başlaması, motor suyunun hava yaptığının kesin belirtisidir. Suyun büyük bir kısmı boşalana kadar beklerseniz birikmiş olan havanın tahliyesini de yapmış olacaksınız.
Araçlarda en sık karşılaşılan problemlerden biri motor suyuna yağ karışmasıdır. Gerek benzinli gerek dizel arabalarda sık karşılaşılan bu problem, çeşitli nedenlerle baş gösterebilir. Genelde motor soğutma suyu kabında ya da radyatörde tahin kıvamında bir tortunun görülmesi, motor suyuna yağ karışmasının göstergesidir.
Pistonların sıkıştırma hareketinde su sıkışamaz ve piston kolu yamulur. Motor çalışmaya devam ederse silindiri berbat eder. Alınan suyun çokluğuna, motorun o anki çalışma devrine göre araç blok dahi patlatabilir. Motor bloğunun patlaması bir aracın başına gelebilecek en kötü sorundur.
Koyu renkli yağ: Temiz motor yağı, kehribar renginde ve yarı saydamdır. Zamanla, toplanan kirleticiler ve tortular nedeniyle daha koyu bir renge bürünecektir. Yağınızı kontrol ederken koyu bir renge büründüğünü fark ederseniz, bu yağ değiştirme zamanının geldiğinin önemli bir göstergesidir.
Motor soğuk çalıştığı zamanlar, benzin ve su buharları, karter havalandırma sistemi ile dışarı atılamaz, karterde toplanarak yoğunlaşır ve yağa karışarak yağı inceltir. dışarı atılamaz, karterde toplanarak yoğunlaşır ve yağa karışarak yağı inceltir. Bu pislikler krank mili ile çalkalanarak çamurlaşmaya neden olur.
Motor yağ kaçağı; motor parçalarının aşınması, hatalı contalama, yüksek yağ basıncı ve hatalı yağ değişimi gibi durumlardan dolayı ortaya çıkan bir sorundur.
Otomatik şanzımanın yağı aracın kullanımına bağlı olarak giderek eskimeye başlar ve bu sayede yağ özelliği de ortadan kaybolmaya başlar. Bu durumda ise aracın şanzımanındaki ekipmanlar zarar görecek ve otomobil vites değiştirirken zorlanmaya başlayacaktır.
Yağ soğutucu patlarsa ne olur sorusunda motorun arızalanacağını belirtmekte fayda vardır. Aracınız motor suyuna yağ karışması halinde sizi uyaracaktır. Genel olarak araçlarda uyarı ikazları iyi bir şekilde okumanız gerekmektedir.
Ynt: radyotör suyu deposunda çamur oluşması
Soğutma sisteminde sadece su kullanırsanız bu çamur oluşur. Tehhlikeli bi durum çünki su kanallarında tıkanma yapabilir. Hiç bir zaman sadece su kullanmayın her zaman için antifreeze ile karışım yapın.
Yağ soğutucusu ve yağ pompasını 225.000 kmden sonra değiştirmeliyiz(Yakın zamanda) Yağ soğutucusu ve yağ pompası hayati öneme sahip iki parça.
Peki silindir içerisinde ne kadar su olduğunu ve manifoltta kalan suyu hesap etmiyormusunız,silindir hacmi genişlediği anda yani piston aşağıya bastığı anda manifoltta kalan suda içeriye akacak ve basınç dahada artacak, ayriyeten marş yaptığınız anda motorun kaç tur döndüğünü bilemezsinizki.
Son olarak, yakıt enjektörlerine ulaşan su, yol boyunca dizel yakıtın yağlama özelliğini azaltır. Bu ise zayıf nokta oluşmasına, erken aşınmaya, hasarlı enjeksiyon uçlarına ve hassas yakıt sistemi mekanik bileşenlerinin daha fazla korozyona uğramasına neden olur.
Motor çalışırken ortaya çıkan aşırı sıcaklığın soğutulmasını su sirkülasyonunu ile sağlayan motor tipine su soğutmalı motor denir. Bu tip motorlarda, motor bloğundaki parçalar kanallardan akan sıvı sirkülasyonu ile soğutulur.
Motor sürekli olarak soğutulması gereken bir yapıya sahiptir. Bu nedenle genleşme kabı su eksiltiyor ise sıcaklık artacaktır. Sıcaklık ile motor soğutma suyu genleşerek, hortum ve motor su haznesi içerisinde ekstra bir basınç oluşumuna neden olacaktır.
Suyun seviyesi max çizgisini sıcakken geçer normaldır, motor soğukken max çizgisinin 1 yada 2 milimetre üzerindeyse zararı yoktur. Ancak çok üzerindeyse motor sıcakken su genleşeceğinden sistem elemanları basınca dayanamaz ve bir noktadan bu hortumlar yada kelepçeler olabilir sızıntı yapmaya başlar.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
6 adımda radyatörünüzün (peteğinizin) havasını alın:
Isıtma sisteminizi kapatın ve soğuması için zaman tanıyın. 2. Bir havlu ve bir sürahi alın ve her ikisini de radyatördeki hava tahliye vanasının altına yerleştirin. 3. Boşaltma anahtarını takın ve yavaşça, saat yönünün tersine çevirin.
Genleşme kabı arıza yaptığı zaman araç su eksiltmeye başlar. Araç su eksiltmeye, motor çalıştığı andan itibaren başlıyorsa kesinlikle yedek su deposu kapağı arızalanmıştır. Bu durumda motorda meydana gelen su sızıntısı aracın altına doğru olacaktır. Aracın altına bakarak su olup olmadığı anlaşılmalıdır.
Arıza Belirtileri
Araç çalışırken, radyatör kapağından su sızıntısı olup olmadığı gözlemlenmelidir. Radyatör kapağından su sızıntısının olması, kapağın arızalı olduğunun belirtisidir. Radyatör kapağı arıza belirtilerinden birisi de aracın hararet yapmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri