MCH Düşüklüğü veya Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Tam kan sayımında ölçülen MCH değerinin 27,5 pg'den az çıkması durumunda MCH düşüklüğünden söz edilebilir. Bu durum, kanda bulunan kırmızı kan hücrelerinin ortalama hemoglobin içeriğinin yetersiz olduğu anlamına gelir.
Kanda MCH düşüklüğü; 27 pg'nin altındaki bir MCH değeri anlamına gelir ve bu yaygın olarak hemoglobinin üretim sorunu nedeniyle gelişmiş anemiye işaret eder.
Eğer bir bireyde MCH değeri belirtilen referans aralığından düşükse, kişide kırmızı kan hücresinin üretiminden veya vücuttaki demir miktarıyla alakalı bir sorunun varlığından bahsedilebilir. Bu, düşük MCH kırmızı kan hücrelerinde düşük miktarda hemoglobin olduğu anlamına gelir.
MCH, ortalama korpüsküler hemoglobin açılımına sahip tıbbi bir terimdir. Bu terim, hücrelere oksijen taşınması başta olmak üzere vücut için çeşitli önemli görevlere sahip hemoglobinin kırmızı kan hücrelerinde bulunan ortalama miktarını belirtir.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
İlgili 31 soru bulundu
MCV düşüklüğü tehlikeli midir? MCV düşüklüğü, mikrositik anemi olarak nitelendirilen kansızlık olarak görülse de çok ciddi sonuçlar doğarmaz. Bazı durumlarda yüksek tansiyon, nefes darlığı, halsizlik ve yorgunluk gibi durumlar ortaya çıkarabilir ve şiddetlenirse müdahale gerektirebilir.
Normal MCV (80-100 fl)
Normal MCV kırmızı kan hücrelerinin boyutunun normal olduğunu gösterir.
MCH Normal Değer Aralığı Nedir? Sağlıklı bir bireyde MCH değerinin 27,5 – 33,2 pg aralığında olması gerekir. MCH değerinin bu değer aralığının altında olması MCH düşüklüğüne işaret ederken, MCH değerinin bu değer aralığının üstünde olması da MCH yüksekliğini ifade eder.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
MCHC, kanda bulunan alyuvarların yapısal değişikliğini gösteren bir parametredir. MCHC düşüklüğü; demir eksikliği anemisi veya Akdeniz anemisi taşıyıcılığı gibi rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir. MCHC yüksekliği ise hemolitik anemi, vitamin B ve folik asit eksikliğinden kaynaklanabilir.
Kan tahlili sonunda ortaya çıkan MCH değerinizin referans değer olan 27 pg'nin altında olması yani MCH düşüklüğü, kırmızı kan hücrelerinizdeki hemoglobin üretiminizin normalden az olduğu anlamına gelir. MCH düşüklüğü demir eksikliği anemisi, otoimmün hastalık ve diğer sorunların bir işareti olabilir.
MCHC düşüklüğü, kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin proteinin taşıdığı oksijen ve demir gibi moleküllerin miktarının da azalması anlamına gelir. Bunun sonucunda da vücuttaki doku ve organlara yeterli sayıda oksijen taşınamaması sonucunu doğurur.
B12 veya folik asit eksikliği: Vücutta B12 ve folik asit eksikliği kırmızı kan hücrelerinin normal şekilde oluşmasını engeller ve MCH yüksekliğine neden olabilir. Alkolizm: Kronik alkol tüketimi kırmızı kan hücrelerinin anormal büyümesine neden olarak MCH yüksekliği oluşturabilir.
“MCH değeri nedir?” ya da “MCH nedir?” soruları da bu şekilde cevaplanabilir. MCH değerinin referans aralığı ya da farklı bir deyişle MCH normal değeri, sağlıklı kişilerde 27 ila 31 pg aralığındadır. MCH değerinin bu seviyenin üzerinde olması MCH yüksekliği, altında olması ise MCH düşüklüğü olarak tanımlanır.
Hemogram kırmızı kan hücrelerinin rengi, ebatı ve hacmi gibi parametreleri incelenir. Bu incelemeler sonucunda şayet alyuvarlar; stabil durumlarından daha küçük ve soluk görünürse ve hematokrit ile hemoglobin değerleri de düşük çıkarsa demir eksikliğinden şüphelenilebilir.
En çok görülen hemoglobin düşüklüğü nedeni demir eksikliği anemisidir. Bu tür anemi, kişinin vücudunda yeterince demir olmadığında ve ihtiyaç duyduğu hemoglobini üretemediğinde ortaya çıkar. Anemiye genellikle kan kaybı neden olur; ancak anemi demir emiliminin zayıflığından da kaynaklanabilir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Tam kan sayımı, metabolik ve biyokimyasal değerler, karaciğer fonksiyon testleri ve hastanın pıhtılaşma ile ilgili değerleri lösemi tanısında faydalı tetkikler arasında yer alır. Bu testlere ek olarak periferik kan yayması ve kemik iliği örneğinin incelenmesi lösemi için tanısal değere sahip önemli uygulamalardır.
Kesin tanı akış sitometri denilen bu hücrelerin yüzey antijenlerini yani kimlik belirteçlerini gösteren testle gösterilir. Kemik iliği biyopsisi tanı için şart değildir. Multipl Miyelom tanısında kemik iliği biyopsisi şarttır. Anormal plazma hücrelerinin kemik iliğinde belli bir oranda görülmesi gerekir.
MCHC normal değerleri nelerdir ? Normal MCHC değeri yetişkinlerde %31-37 veya 31-37g/dL arasında değişir.
Tam kan sayımı (hemogram), kanda bulunan 7 hücre tipini (kırmızı kan hücresi, nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit, monosit ve trombosit) sayan, enfeksiyon, anemi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kan kanserleri gibi çeşitli hastalıkların tespit edilmesi için kullanılan kan testidir.
Demir, folik asit ve B-12 vitamini açısından zengin gıdaların tüketilmesi hemoglobin seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Diyete dahil edilmesi gereken gıda kaynaklarından bazıları et, balık, kümes hayvanları, yumurta, fasulye, mercimek ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
MCV değerinin 80 fL'nin altında olması mikrositik, 100 fL'nin üzerinde olması ise makrositik bozukluğun göstergesidir. MCV düşüklüğünde görülen semptomlar arasında halsizlik, güç kaybı, nefes darlığı, baş dönmesi, soluk rengli gibi birtakım belirtiler yer alır.
Folik asit eksikliği: B12 vitamininde olduğu gibi folik asit eksikliği durumunda hücreler büyüyerek MCV değeri yükselir. Alkol kullanımı: Kronik olarak alkol alımı sonrası kandaki etanol miktarı artarak hücre boyutlarını büyütür ve MCV değerini artırır.
Kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacmine oranına hematokrit yani HCT denir. Kırmızı kan hücreleri vücutta oksijen-karbondioksit döngüsünü sağladıkları için, kandaki oranları büyük önem arz eder. Hematokrit analizi ile kırmızı kan hücrelerinin toplam kan hacminde kapladığı hacim ölçülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri