6 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilen Usta Öğretici Yazılı Sınav Sonuçları ekte bulunmaktadır.
1 Sınavlı ve Sınavsız Kalfalık/Ustalık başvurularının alınması 1 Ağustos 2023 31 Ağustos 2023 - Başvuru anında adayın ön kaydı e-Mesem sistemine yapılacaktır. yüklenecektir. (e-Mesem sisteminde fotoğrafı olmayan aday sınava alınmayacağından fotoğraf yükleme işleminin eksiksiz olarak yapılması gerekmektedir.)
Beceri Sınavlarının Yapılması : Her Adayın randevusu Ağustos ayı içerisinde ancak farklı gün ve saatlerde olacaktır. 1 Haziran 2023 Perşembe günü başlayıp 27 Haziran Salı 2023 günü sona erecektir.
Ustalık Telafi Programı Beceri Sınavı (9 Mayıs 2023) - KamuMeb.
1- e-sınav ücretlerini aşağıda isimleri yazılı olan adaylar 15.10.2023 ile 21.10.2023 tarihleri arasında aşağıda açıklanan para yatırma işlem basamaklarını uygulayarak 240 TL.(İKİYÜZKIRK)yatıracaklardır. Bu tarihler arasında isimleri yazılı olanlar ücreti mutlaka yatırmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Beceri sınavından en az 50 almak şartıyla, e-sınavın %40'ı ile beceri sınavının %60'ının toplamı 50 ve üzeri olanlar başarılı sayılır. Usta öğreticilik sınavında ise 50 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır.
Mesleki teknik eğitim kurumlarından ayrılanların başvuru yaptıkları alan/dal olmak kaydıyla her dönem için altı ay, her sınıf için bir yıl ustalık sınavı başvurusunda değerlendirilir.
Bu tarih itibarıyla bilişim altyapısı güncellenene kadar ustalık telafi programı kayıtlarının durdurulduğu belirtilen açıklamada, devlet katkısıyla ilgili düzenlemenin içeriğine dair şunlara yer verildi: "Her öğrenci devlet katkısından bir defaya mahsus yararlandırılacak.
USTALIK TELAFİ PROGRAMI. 21.04.2022 tarihi itibariyle duyurusu yapılan ve uygulamaya başlanan Ustalık Telafi Programı, çalışanların mesleki tecrübesini artıran ve program sonucunda ustalık belgesini almasını sağlayan süreli bir programdır. Ustalık Telafi Programları, sektör iş birliğine dayanmaktadır.
07.01.2022 tarihli “Devlet Katkısı Ödeme Usul ve Esasları” yürürlükten kaldırılmış olup 24.07.2023 tarihinden itibaren işbu usul ve esasların dikkate alınması gerekmektedir. Mesleki eğitim merkezi programlarında (ustalık telafi programı dahil) her öğrenci yalnızca bir defa yararlandırılabilmektedir.
Ustalık Belgesi Nasıl Alınır 2023
Mesleğini belirli bir süredir icra eden kişiler ise eğitime katılmadan sadece sınava girerek ustalık belgesi alabilmektedirler. Ustalık belgesi almak isteyen kişi belirli bir süre mesleğini yapıyor ve bunu da SGK hizmet dökümü ile belgeleyebiliyor ise denklik belgesi almak zorundadır.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler belge almak istedikleri mesleklerde belirli süre çalıştıysa ve bunu SGK üzerinden kanıtlayabiliyorsa mesleki eğitim merkezlerinden sadece sınava girerek MEB onaylı ustalık belgesini alabilirler.
Sınavlar Şubat, Haziran ve Eylül aylarında olmak üzere yılda üç defa yapılır. Bunlar dışında sınav yapılmaz.
Ustalık belgesi başvuru aşaması ustalık belgesi alma aşamalarından en kolayıdır. Ustalık belgesi başvurusu Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılır. Merkezi Eğitim Merkezlerine giderek başvuru yapılabileceği gibi online olarak internet üzerinden de ustalık belgesi başvurusu yapılabilir.
Ustalık ve kalfalık belgesini kısa yoldan almak için sınav, ücret ödeme ve eğitim gibi süreçleri tamamlamalısınız. Eğitim şartını sağlayamayanlar, mesleki deneyim şartıyla kalfalık ve ustalık belgesi alabilir. Aynı zamanda kalfalıktan ustalığa geçiş de söz konusudur.
2023-2024 Yılı Eğitim Öğretim Dönemi 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Staj Başvuruları Kurumumuza Mesleki Eğitim Staj (haftada 3 gün) müracaatları 1 Temmuz-15 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Mesleki Eğitim başvuru sonuçları Eylül ayının ilk haftası www.mta.gov.tr internet adresinde yayınlanacaktır.
Zorunlu bir telafi programı değil, isteğe bağlı" dedi. Deprem bölgesinde sınıf geçme konusuna da değinen Bakan Özer, 2. dönem notları düşükse, 1. dönem notlarının geçerli olacağını belirtti.
Program ortalama 27 hafta (altı buçuk ay) olarak uygulanacaktır.
Ustalık Telafi Programı lise, önlisans ve lisans şartını sağlaması koşulu ile yeni istihdam edilen personeller ve mevcut personeller yararlanabilmektedir.
Üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından, alanlarında bakanlığımıza bağlı olgunlaşma enstitülerinden iki yıllık kurs belgesi alanlara, aldığı kurs belgesi ile ilgili daldan kanunun Maddesi kapsamında doğrudan ustalık belgesi verilir.
'Kalfalık Belgesi'ni almış olup mesleği ile ilgili 5 yıl çalıştığını belgeleyen kişi 'Ustalık Belgesi' sınavına girmeye hak kazanacak.
UTP teşviki kapsamında, programa katılan işverene, 2023 yılı için personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar (5.701 TL) destek verilmektedir. 27 hafta boyunca bu kapsamda kişi başı toplam 38.482 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme nakit olarak işverenin hesabına yatırılmaktadır.
6 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilen Usta Öğretici Yazılı Sınav Sonuçları ekte bulunmaktadır.
Genel olarak, usta öğretici iş başvurusunda adayın lisans ya da yüksek lisans eğitimini tamamlamış olmasına, ustalık belgesi sahibi olup olmadığına, tecrübeye ve diğer belgelere dikkat edilir.
Eğitime kaydını yaptıran kişilerin 1 yıl boyunca bir iş yeri ile sözleşme yaparak haftada 4 gün iş yerinde çalışması, 1 gün de teorik eğitim için okula gelmesi gerekmektedir. 1 yıl sonunda ders sınavları ve yıl sonu yapılacak olan beceri sınavlarından başarılı olanlar ustalık belgesini almaya hak kazanacaklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri