Güncel Gelişme Nedir? Eğer bilanço esasında muhasebesi tutulan bir şahıs şirketiniz var ise veya serbest meslek erbabı iseniz artık Pos cihazı almak zorundasınız.
Mevzuata göre, birinci ve ikinci sınıf tüccarların fatura verilme zorunluluğu olmayan perakende mal ve hizmet satışlarında ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu bulunmaktadır.
Bunun dışında Ticari faaliyette bulunan tüm işletmelerin ÖKC Yazar Kasa POS Kullanma Mecburiyeti Bulunmaktadır. Bu minvalde Ödeme kaydedici cihaz (ÖKC) kullanılmadığı tespiti edilirse, her bir tespit için birinci sınıf tüccarlar 1400 TL, ikinci sınıf tüccarlar 700 TL özel usulsüzlük cezası ödemek zorundadırlar.
perakende satış fişlerini düzenlemeleri şartıyla ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetleri bulunmamaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
2022 cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan firmaların ise e-fatura ve e-arşiv kullanma zorunluluğu bulunmaktadır. 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL'yi aşan ve 1 Temmuz 2023'de e-fatura ve e-arşiv sistemine geçen firmalar ise 1 Ocak 2024 tarihinde e-defter uygulamasına geçmek zorundadır.
2. e Fatura Mükellefi Fiş Kesebilir mi? İşletmenizde kasa bulunuyorsa kanuni yasal sınır olan 2000 TL altındaki tutarları kasa fişi olarak kesebilirsiniz. İşyerinizde büro, temizlik gibi giderleri ve perakende satışlardaki bu kasa fişlerini gider göstermenizde sakınca yoktur.
Perakende satışında seyyar EFT-POS cihazı kullanılmaması halinde ise basit veya bilgisayar bağlantılı yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti 01.01.2016 tarihinde başlayacaktır.
Buna göre; basit usule tabi bir mükellef olarak istemeniz halinde ödeme kaydedici cihaz kullanılması mümkün bulunmakta olup, işyerinizde gerek pos cihazı gerekse ödeme kaydedici cihaz kullanılması basit usulde vergilendirilmeniz açısından herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.
Ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, cihazlarını süresinde almayanlara, 3100 sayılı Kanunun 4369 sayılı Kanunla değişik mükerrer 6/1. maddesine göre Vergi Usul Kanununun 353/8. maddesinde (4.200,00 TL) yazılı özel usulsüzlük cezası kesilir.
1.ADIM: ÖKC(Yazarkasa) devralmak isteyen mÜkellef bağlı bulunduğu vergi dairesinden ÖKC izin Yazısı almalıdır.
Eski Nesil ÖKC kullanan ve Defter Beyan Sistemi kapsamı dışında kalan mükellefler; Teknik Servis Merkezleri aracılığıyla, e-Arşiv Özel Entegratörler aracılığıyla, İnteraktif Vergi Dairesi Portalı üzerinden bildirim tercihinde bulunmak zorundadır. sağlanmalıdır.
Öncelikle yazar kasalar 2 şekilde kapatılabilir.
1) Eski nesil yazar kasa ise hurdaya ayrılacaktır. Hurdaya ayrılan kasa bir daha kullanılamaz. 2) Yeni nesil yazar kasa ise geçici kapanış yapılabilecektir. Geçici kapanış yapıldıktan sonra, yeni nesil yazar kasanın başka bir mükellefe satışı yapılabilir.
Yazar kasa POS, EFT POS özellikli ödeme alma cihazı ile ödeme kaydedici cihazı bünyesinde bütünleşik bir şekilde bulunduran cihazdır. Daha basit açıklamak gerekirse standart bir POS cihazıyla klasik yazar kasanın birleşiminden oluşan bir cihaz olduğunu söyleyebiliriz.
Yazar kasalar, satış işleminin gerçekleştiği herhangi bir işletme içerisindeki satışları kaydetmeye yarayan ve bu satılan malların ya da hizmetlerin fiyatlarını, cinslerini, vergi durumlarını ve indirimlerini fatura şeklinde bir kağıda basan cihazlardır.
ÖKC kullanım muafiyetinden yararlanmak isteyen mükelleflerin ise Tebliğde öngörülmüş şartları sağladıklarını tevsik edici bilgi ve belgelerle birlikte bağlı bulundukları vergi dairesine yazılı olarak başvurmaları gerekmektedir.
Ticaretle uğraşanlar için yıllık alım tutarının 2023 yılı için 440.000 TL'yi geçmemesi ya da yıllık satış tutarının 700.000 TL'yi aşmaması gerekir. Hizmet işleri yapan mükellefler içinse bir yıl içinde elde edilen brüt iş hasılatının 2023 yılı için 220.000 TL'yi aşmaması koşulu bulunur.
2022 yılı için geçerli olmak üzere 317 Seri No.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile basit usule tabi mükellefler için belirlenen yıllık alım haddi 200.000 TL, yıllık satış haddi 320.000 TL, kira bedeli ise 10.000 TL'dir.
Evet. Kazançlarını basit usulde tespit eden mükellefler de vergi levhası bulundurmak zorundadırlar.
2023 yılının Nisan ayından itibaren serbest meslek kazanç defteri tutan işletmeler için de POS cihazı bulundurma zorunluluğu hayata geçti.
Anılan Kanun'un 33. maddesine göre POS tefecilerinin banka ve sigorta muameleleri vergisi matrahına uygulanacak vergi oranı ise % 5'tir.
Kimler ödeme kaydedici cihazı kullanmak mecburiyetindedir? Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler.
2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir.
2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4.400 TL'dir. Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
e-Belge olarak düzenlenmesi zorunlu olan e-fatura, e-arşiv, e-SMM gibi belgelerin, e-belge olarak düzenlenmesi gerekirken kâğıt fatura olarak düzenlenmesi, hiç fatura kesilmemiş sayılması halinde 2.200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri