Harekesiz Vav(و), kalın okunan harfleri "u" sesiyle, ince okunan harfleriyse "u" ile "ü" arasında bir sesle uzatarak okutur. Harekesiz (و) bazen sadece kelime sonlarında olmak üzere (وا) olarak karşımıza çıkabilir.
Harf-i med (uzatma harfi) Elif Elif harekesiz olup, kendinden önceki harfin harekesi üstün (fetha) olacak. Kendinden önceki ince harfi ''a-e'' arası sesle; kalın harfi ''a'' sesi ile bir elif miktarı uzatır. Bir elif miktarı demek; parmak kaldırıncaya kadar ki süre yani. yaklaşık 1-2 saniyedir.
و harfi harekesiz olup kendisinden önceki harfin harekesi ötre olursa و med harfi olur. Kendisinden önceki harf kalın bir harf ise “u” sesi ile bu kalın harfi uzatır. Eğer kendisinden önceki harf ince bir harf ise “u-ü” arası bir sesle bu ince harfi bir elif miktarı uzatır.
Harekesiz Ye ( ى ), esreli bir harften sonra geliyorsa bu harfi bir elif miktarı uzatır. Eğer esreli harf inceyse i sesiyle, kalınsa ı ile başlayan ve i ile sona eren bir sesle uzatarak okutur.
Asli medde tabii med de denilir. Yani med (uzatma) özelliği bizzat harfin kendisinden dolayıdır. Ardından gelen herhangi bir sebebe dayanmaz. Uzatma miktarı bir elif yani iki hareke kadardır.
İlgili 32 soru bulundu
Harfin üzerindeki dik çizgi kalın okunan harfleri a sesiyle, ince okunan harfleriyse a ile e arasında bir sesle uzatarak okutur.
Bütün Kıraat İmamları Medd-i Lâzım'da Aslî Med üzerine 3 elif ziyade etme, yani toplamda 4 elif miktarı uzatma hususunda ittifak etmişlerdir. Bu yüzden Medd-i Lâzım'da 4 elif miktarı uzatma yapmak vâciptir.
el Cevab: Abdestsiz meal ve tefsir okunur. Elifba cüzlerine içinde kurandan başka dua vs varsa abdestsiz dokunulabilir. Hayız halinde bu şekilde olan cüzlerden eğitime devam edilebilir. Kurandan heceleme yapmak suretiyle okumaya cevaz varsa da hadis ve dua metinleri okunması daha uygun olur.
Soru : Harf-i med, kaç tanedir? Cevap : Harf-i med, üçdür: vav, yâ, elif dir. Soru : Vav, ne zaman harf-i medd olur. Cevap : Vav sakin (harekesiz) olsa, mâkabli (vavdan evvelki harf) mazmûm (örteli) olsa, o zaman vav, harf-i med olur (uzatma vazifesi görür).
Med ( مد ) ve Kasr ( قصر ) İşareti
Bir uzatma işareti olan Med ( مد ), altında bulunduğu harfi bir elif miktarı uzatır. Kasr ( قصر ) işaretiyse altına yazıldığı harfin uzatılmadan okunacağına işaret eder.
Tasavvuftaki Vav harfinin anlamına bakıldığında harfin, şekil olarak hem secde eden insana hem de anne karnındaki cenin duruşuna benzediğine inanılıyor. Bu benzetmeler neticisinde de; Vav harfli takıların insanların yaradana kulluğunu temsil ettiğine ve Allah'ın birliğini gösterdiği anlamı çıkarılmakta.
- Kur'an-ı Kerim'de vav ile başlayan ayetlerde yemin edilmiştir. Vav harfi 'Yemin' anlamında, "Sana yöneldim, sana güvendim” anlamındadır. - Anne karnındaki cenin duruşuna benzetilen vav harfi; Vahidiyet, Vahdaniyeti temsil etmesi nedeniyle Allahın birliğini ve benzersizliğini simgeler.
Hemze ( ء )
Hemze, bazı kelimelerde Vav ( و ) ve Ye ( ى ) 'nin üzerinde yazılmıştır. Bu şekilde yazıldığında bu harfler yerine hemze okunur.
Türkçe'de ortada ve sonda 'e' ünlüsünü okutmak için he ( ه) harfini de ünlü listesine eklemeliyiz. 1 - Türkçe kelimelerde “a” ünlüsü kelime başında daima “medli elif” ( آ ) ile gösterilir. Kelime ortasında ve sonunda “a” elifle ( ا) yazılır.
Elif Vav Harfinin Anlamı ve Hikayesi
Elif harfi Allahu Tealanın varlığını ve birliğini temsil eden vav harfi ise kulun Allahu Tealaya yakınlığını ifade eden harfler anlamına gelmektedir. Elif ve vav harfleri bir arada kullandıklarında ise El Vahid esmasını anlatmak ve işaret etmek için kullanılmaktadır.
UZATMA (MED) HARFLERİNİ ÖĞRENELİM. Uzatma harfleri üçtür: Elif ( ), Ye ( ) Vav ( ).
Harfin sesinin harekesi yönünde uzatılmasını ifade eden tecvid terimi. Sözlükte “arttırmak, ziyade etmek” anlamına gelen medd kelimesi “çekmek, yaymak, döşemek, uzatmak” gibi mânalarda (Lisânü'l-ʿArab, “mdd” md.)
Medd-i lîn ne demektir? Kolaylık ve yumuşaklıkla uzatılan, lisâna aĝır gelmeden kolayca okunan ''yumuşak uzatma'' demektir.
Harekesi olmayan elif harfi, kendinden önceki fetha harekeli harfi; harekesi olmayan vav harfi kendinden önceki dammeharekeli harfi; harekesi olmayan ya harfi de kendinden önceki kesraharekeli harfi uzatarak okutur. Buna meddi tabii denir.
Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir. Ama kuran okurken başınız açık okusanız yanında örtünmeniz gerekenlerden biri yanınızda değilse bu caizdir. Elbette efdal olan kuran okurken abdestli olmanız gerektiği gibi tesettürlü de olmanızdır.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda yer alan Kur'ân metinleri ve kayıtları, bizatihi Mushaf hükmünde değildir. Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir.
Kırâatın en yavaş icra edildiği okuyuş şekli olan bu tarzda; medd-i tabiî bir elif, medd-i lîn üç elif, diğer medler ise dört elif uzatılarak okunur. Namazlardan sonra okunan aşr-ı şerifler genellikle bu usulle okunur.
Soru : Medd-i lâzım, kaç türlüdür? Cevap : Medd-i lâzım, kelime ve harf olmak üzere ikiye ayrılıp cezim ve şeddeli olmak üzere de iki bölüme ayrıldığından dört çeşit medd-i lâzım vardır.
Harekesi olmayan elif harfi, kendinden önceki fetha harekeli harfi; harekesi olmayan vav harfi kendinden önceki dammeharekeli harfi; harekesi olmayan ya harfi de kendinden önceki kesraharekeli harfi uzatarak okutur. Buna meddi tabii denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri