Med harfinden sonra sebebi med olan hemze de aynı kelimede bulunursa ortaya çıkan medde medd-i muttasıl adı verilir. Medd-i muttasılı en az iki elif çekerek okumak vacip olur. İki ile beş elif arasında çekilerek okunması da caiz kabul edilir. جَاءَ medd-i muttasıl olarak kabul edilir.
Med harflerinin herhangi birisinden sonra, med sebebi hemzenin aynı kelimede yanyana gelmesiyle oluşan fer'î medde medd-i muttasıl denir. Muttasıl bitişik demektir. Med harfi ile med sebebi olan olan hemze bir kelimede yanyana bulundukları için bu isim verilmiştir.
Arapçada Med harflerinin ardından Elif harfleri gelir. Böylece bu harfler ayrı kelimelerde bulunur ise o vakit meddi munfasıl olur. Yani ayrı med anlamı olarak ifade edildiğini söylemek mümkün. Bu bağlamda Harfi med ile birlikte sebeb-i Med şeklinde bilinen hamze, ayrı olarak yazılması anlamı taşımaktadır.
a) Med harfini takiben aynı kelimede hemze bulunuyorsa buna “muttasıl med” (medd-i muttasıl) denir (جيئ - سوء - شاء gibi). b) Hemze med harfinden sonra ayrı kelimede bulunuyorsa “munfasıl med” (medd-i munfasıl) meydana gelir (وفي أموالهم - قوا أنفسكم - يا أبت gibi).
Harekesi olmayan elif harfi, kendinden önceki fetha harekeli harfi; harekesi olmayan vav harfi kendinden önceki dammeharekeli harfi; harekesi olmayan ya harfi de kendinden önceki kesraharekeli harfi uzatarak okutur. Buna meddi tabii denir.
İlgili 15 soru bulundu
Soru : Medd-i munfasılın meddinin hükmü nedir? Cevap : Medd-i munfasılın (Tecvid) hükmü câizdir. Yani, kırâat imamları arasında muhtelefün fihtir. Bazı imamlar uzatmış, (medd-i tabiî üzerini ilâve etmiş), bazıları da kasr etmişler (medd-i tabiî gibi bir elif miktarı uzatmışlar) demektir.
Lîn sözlükte yumuşak olmak demektir. Harf-i lînden sonra sükûn gelirse medd-i lîn olur. Lîn harfleri vâv (و) ve yâ (ى) harfleridir. Bu harfler sâkin olup, bir önceki harfin harekesi fetha olursa ve sonrasında da lazımî veya arızî sükûn bulunursa bu takdirde medd-i lîn olur.
C. Medd-i muttasıl, med harfi ile hemzenin aynı kelimede bulunmasıdır. Medd-i muttasıl'ın en az iki elif yaklaşık beş hareke kadar uzatılması vaciptir. Fakat Asım kıraatine göre dört elif miktarı uzatılır.
Aynı zamanda bu okuyuş tarzına, aralarında fark olsa da “tertil” de denir. Sözlükte bir şeyi döndürüp çevirmek ve daire şeklinde yapmak denektir. Tecvîd ilminde, Tahkik ile Hadr arasında orta süratte bir okuyuş demektir. Bu okuyuşta medd-i munfasılları iki veya üç elif miktarı çekilir.
Meddi tabi kelime anlamı olarak doğal bir şekilde uzatmak anlamına gelmektedir. Bir kelime içerisinde harfi med bulunur ise, bunlar vav, ya, elif olabilir, harfi med sonrasında eğer sebebi med yoksa o zaman meddi tabi olarak isimlendirilmektedir.
Mansup tenvinin (iki üstün) elife dönüşmesinden dolayı ortaya çıkan med hali.
Cevap : Bir kelimede harf-i medden biri bulunup ondan sonra gelen sebeb-i med, sükûn-i ârız olursa, medd-i ârız olur.
Senedinde kopukluk bulunmayan rivayet anlamında hadis terimi. Sözlükte “ulaştırmak, birleştirmek” anlamındaki vasl kökünün “iftiâl” kalıbından türeyen muttasıl, terim olarak “senedinin başından sonuna kadar her râvinin hocasından semâ veya başka bir muteber öğrenme yoluyla alıp rivayet ettiği hadis” demektir.
Taberânî aynı hadisi «Sunen-i Kebi r»inde zikretmiştir. Med: Medd-i tabii üzerine, med harflerinden birini fazlaca uzatmaktır. Med, harfi meddin dışında yapılamaz. Kasr: Uzatmanın terki, meddi tabiinin kendi haline bırakılmasıdır.
Medd-i lîn ne demektir? Kolaylık ve yumuşaklıkla uzatılan, lisâna aĝır gelmeden kolayca okunan ''yumuşak uzatma'' demektir.
Tedvîr, orta tempoda tilavet etmek anlamına gelir. Hız bakımından tertîl ile hadr arasındadır.
Tertil, Kur'an'ın tecvid usullerini tam uygulayarak ağır okumak demektir. Hatim ve namazda tedvir -hızlı okuma- yapılır. Çok hızlı okumaya hadr denir.
b) Hadr: Kur'an-ı Kerim'i tecvid kurallarına uymak şartıyla en hızlı okuyuştur. Hadr ile okuyuş tecvid kuralları ihmal edilmeden sadece sür'atin artması demektir.
Tedvîr ile okuyuşta; medd-i tabiî bir elif, medd-i lîn iki elif, medd-i muttasıl, medd-i munfasıl, medd-i ârız üç elif; medd-i lâzım ise dört elif miktarı uzatılarak okunur (bkz. Karaçam, Kur'ân-ı Kerîm'in Faziletleri, 176-178; Gülle, Tecvid, 451-454).
Yatay Çizgi. Harfin üzerine gelen yatay çizgi, üzerinde bulunduğu harfi dört elif miktarı uzatır.
Kur'ân-ı Kerîm yavaştan hızlıya doğru tahkik, tedvîr ve hadr olmak üzere üç şekilde okunmuştur.
جَاۤءَ جِىۤءَ يَشَاۤءُ اُولَۤئِكَ örneğinde جاء söylerken harfi med olan elif sonrasında sebebi medden kırık hemze geldiğinden ve aynı kelime içinde bulunduğundan meddi muttasıl olmuştur. Med harfinden sonra sebebi med olan hemze de aynı kelimede bulunursa ortaya çıkan medde medd-i muttasıl adı verilir.
Sözlükte “dinmek, durmak; kımıldamamak; ruhî rahatlık, huzur, sakinlik” gibi anlamlara gelen sükûn Arap gramerinde ve tecvid ilminde bir harfin harekesizlik halini ifade eder; sükûn halindeki harfe sâkin denir. Sâkin harfin üzerine okumada kolaylık sağlamak için cezm denilen küçük yuvarlak bir işaret ( ْ ) konur.
Soru : Medd-i lâzım, kaç türlüdür? Cevap : Medd-i lâzım, kelime ve harf olmak üzere ikiye ayrılıp cezim ve şeddeli olmak üzere de iki bölüme ayrıldığından dört çeşit medd-i lâzım vardır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Muttasıl kelimesi, ''ittisal'' kökünden türetilmiştir. İttisal, arasında hiç mesafe bulunmayan ve bitişik anlamına gelirken muttasıl da ara vermeden, sürekli demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri