Meditasyon sırasında dikkati odaklar ve zihni dolduran ve gerilip strese neden olunan düşünce akışı ortadan kaldırılır. Bu süreç sonunda fiziksel ve duygusal olarak refah artışı yaşanır. Seçilen meditasyon çeşidine bağlı olarak rahatlamak, kaygı ve stresi azaltmak için meditasyon yapılabilir.
Meditasyon Nasıl Yapılır? Meditasyon yapmanın farklı türleri vardır. Bu türlerin hepsinin temelinde konsantrasyon ve nefes kontrolü yatar. Kişi, nefes kontrolleri eşliğinde belli noktalara odaklanarak gündelik düşüncelerinden uzaklaşır ve kendi iç dünyasına doğru bir yolculuğa çıkar olumlu bir ruh haline bürünür.
Meditasyon yapmak odaklanmayı gerektirir. Dolayısıyla düzenli yapılan meditasyon dikkati yönlendirme, konsantrasyonu sürdürme, odaklanmayı artırma gibi konularda yardımcı olur. Bunlara ek olarak hafızayı kuvvetlendirmeyi de sağlayabilir. Böylece ilerleyen yaşlarda ortaya çıkacak hafıza kaybının da önüne geçebilir.
Tavsiye olarak genelde 20 – 30 dakika sürer meditasyonlar. Kendinizi geliştirdikçe bu 40 dakika hatta bir saate kadar çıkabilir. Günlerce meditasyon yapabilen keşişler ve ruhani kişiler vardır. Veya günlerce tefekküre yani derin meditasyona dalan ermiş kişileri biliriz.
İlgili 36 soru bulundu
Oturarak veya yatarak meditasyon yapılabilir. Oturarak yaparken dik bir şekilde durmak gerekir. Nefesin doğru kullanılması meditasyon sırasında da oldukça önemlidir.
Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur. Bu durumda yoga gerçekten uyku ile yer değiştirecektir ve sabah ve akşam rutinlerinizi yaptığınızda daha az uykuya ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz.
Etkilerini görmek için ne kadar sabretmeliyim, diye soruyorsan eğer, kısacası 10-20 dakikalık günlük meditasyon istikrarlı şekilde sürdürüldüğünde birkaç hafta veya ayda pozitif etkileri görmeye başlayacaksındır.
Meditasyon yapmak günah değildir çünkü meditasyon bilimsel bir zihni dinlendirme tekniği olup, herhangi bir özel dine ait bir uygulama değildir. Tüm semavi dinlerde ve spiritüel disiplinlerde meditatif çalışmalar yer almaktadır.
Meditasyon yapmak, beynin alfa dalgalarını (rahatlamış beyin dalgaları) arttırır ve kaygı ve depresyonu azaltır. Ayrıca, meditasyon yapmak, stresi yönetmeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, ağrıyı hafifletmeye, hafızayı geliştirmeye ve duygusal dengeyi sağlamaya yardımcı olabilir.
Cinsel meditasyon, cinsel ilişki sırasında alınan zevki artırmak için vücudun farkındalığını yükseltmenin bir yoludur. Düzenli cinsel meditasyon, seks yapmayı siz ve eşiniz için daha keyifli hale getirmeye yardımcı olabilir ve aynı zamanda aranızdaki bağı derinleştirmek için de bir yoldur.
Meditasyon yapan kişilerde beyinde duyusal ve bilişsel alanlar diğer insanlara göre daha fazla gelişmiştir. Kişi meditasyon ile iç huzur, dinginlik ve neşeye ulaşır. Meditasyon stres ile başa çıkmak için birebirdir. Kişinin sosyal yaşamını canlandırır.
Meditasyon için genellikle günde 2 defa 20 dakikalık bir süre önerilir ancak özellikle yeni başlayanlar için bu süre uzun olabilir. Bunun yerine dilerseniz 5 dakika gibi kısa bir süreyle başlayıp, ilerledikçe meditasyon sürenizi arttırabilirsiniz.
Özellikle Hinduizm, Budizm ve Taoizm'de meditasyon, dua etmekle aynı anlamı taşır. Köklü bir gelenek olan meditasyon, özellikle Hinduizm'in felsefi ve mistik kutsal kitabı olan Upanişad'ı Hindistan'daki Budist alışkanlıkları esas alır.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Zaman zaman ofiste, evde, okulda kendinizi sıkışmış, baskı altında ve huzursuz hissedebilirsiniz. Meditasyon yapmak için ille de sessiz sedasız bir ortama ihtiyacınız yoktur. Herhangi bir zamanda, herhangi bir şekilde de anda kalmayı deneyebilir, meditasyon yapabilirsiniz.
Günde 10 dakika meditasyon yapmak oldukça yeterli bir süre olabilecekken, meditasyonun faydalarını bedenimizde, zihnimizde ve ruhumuzda görebilmek için kilit nokta; düzenli uygulama, yani tekrarlı pratiklerdir.
Prof. Verimli ise, 'Meditasyonun depresyon ve anksiyeteye sebep olduğuna dair hiçbir bilimsel veri olmadığını' belirtti. Meditasyonun stresi hafiflettiği için beyne iyi geldiğine inanılır. Ancak bazı durumlarda meditasyonun kişilerin ruh hallerini daha da kötüleştirebileceği ileri sürüldü.
Anksiyete ile başa çıkmak için en etkili yöntem terapi ve psikolog desteği olsa da sizin de tek başınıza yapabileceğiniz birçok metod mevcut. Meditasyon bunlar içinde en etkililerinden.
Eğitim; 8 hafta boyunca haftalık 2 saatlik online buluşmalar şeklindedir. Eğitim tarihleri içinde belirlenecek bir hafta sonu gününde 5 saatlik bir sessizlik inzivası vardır.
Gündüz Meditasyonu
Günün başlangıcında, henüz kahvaltı yapmadan önce yapılan meditasyon sabah meditasyonu olarak adlandırılmaktadır. Bu hem yeni güne daha dinç bir şekilde başlamak hem de gün içerisinde meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı pozitif tutum sergileyebilmek adına önem arz eden bir zaman dilimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri