Mora'da patlak veren uzun süredir Osmanlı Devleti'nin bastırmakta güçlük çektiği Mora İsyanı'nı seçkin askerleri ile bastırdı. Mehmed Ali Paşa, 1827 yılının sonunda Mora İsyanını bastırmasına karşılık Suriye'nin kendisine verilmesini II.Mahmud'dan talep ettiyse de olumlu bir cevap alamadı.
1831-1833 yıllarında Osmanlı Devleti'nin bir iç meselesi olarak ortaya çıkan, fakat Avrupalı güçlerin müdahaleleriyle uluslararası nitelik kazanan Mehmet Ali Paşa İsyanı, Mısır'a semt ve civar olması dolayısıyla Antalya'yı doğrudan etkilemiştir.
Kavalalı Mehmet Ali Paşa bu destek verilirse kendisine Şam valiliğinin de verileceğini beklemekte idi. Girit'e gidip Osmanlı donanmasına destek sağlayan Mısır donanması ile bu isyan bastırılmıştı.
Bu olaylardan sonra Mehmet Ali Paşa ve Padişah II. Mahmut arasında gerginliği tırmandıracak bir dizi olay meydana geldi. Önce, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında gerginlik oldu.
Kavalalı Mehmet Ali Paşa, Yunan İsyanı'nı bastırması karşılığında kendisine vaat edilen toprakları alamadığı için ayaklanmıştır. Mısır orduları Suriye üzerinden Anadolu'ya girmiş, Hums ve Belen'de Osmanlı ordularını mağlup etmiş, hiçbir mukavemet görmeden Konya'yı ele geçirmiştir.
İlgili 31 soru bulundu
Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın 1805 yılında Mısır valisi olması ile başlayan Mısır meselesi, 1831 yılında siyasi kimliğe bürünmüştür. Kavalalı Mehmet Ali Paşa, Yunan İsyanı'nı bastırması karşılığında kendisine vaat edilen toprakları alamadığı için ayaklanmıştır.
Mora'daki Müslüman halk isyancılar tarafından katledilmiş ve Osmanlı Devleti'nin isyanı bastırma çabaları Avrupa devletlerinin tepkisini çekmiştir. Yardım isteğini kabul etmiştir. Oğlu İbrahim Paşa komutasındaki donanma Mora'ya gelerek isyanı bastırmıştır.
Kütahya Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa arasında 14 Mayıs 1833 tarihinde imzalanan, Birinci Mısır-Osmanlı Savaşını sona erdirip Şam, Girit ve Adana vilayetlerinin yeni statüsünü belirleyen bir barış ve düzenleme antlaşmasıdır.
Babanzade Ahmet Paşa İsyanı, 1812'de, Babanzadelerin ilk isyanından 6 yıl sonra, Babanzade Ahmet Paşa'nın amcası Babanzade Abdurrahman Paşa'nın intikamını almak için çıkardığı isyandır. Kısa zamanda bastırılmıştır. İsyan bastırıldı.
Osmanlı devlet anlayışı, bu isyanları “hurûc ale's-sultân” olarak değerlendirmiş ve kaynaklarda bu ifade sık sık kullanılmıştır. Bu ayaklanmaların adı, bu kapsamdaki ayaklanmaların ilkinin önderi olan Şeyh Celâl'den gelir.
Mısır Valisi olduktan sonra
Daha sonra 1811-1818 yılları arasında orduları Osmanlı Sultanı adına Arabistan Yarımadası'nda Vahhabilere karşı savaştı. Mekke ve Medine'yi Vahhabiler'in elinden alarak şöhretini her tarafa yaydı. 1815 yılında Kahire'de bulunan Arnavut askerleri kısa süreli bir ayaklanma çıkardılar.
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, “Boğaziçi'nde Bir Hanedan: Kavalalı Mehmed Ali Paşa Ailesi” konferans serisine devam ediyor.
Mehmed Ali Paşa, 1805 ve 1848 yılları arasındaki valiliği döneminde Mısır'da idari, mali, askeri, ekonomi ve eğitim alanında hayata geçirdiği reformlarla ikti- darını sağlam temeller üzerine inşa etmiştir.
Mahmut'un bu kararı üzerinde etkili olduğu söylenir. Tepedelenli Ali Paşa bu kararı dinlemedi ve bir isyan başlattı. Bu isyanı bastırmak üzere II. Mahmut sadrazam Hurşit Ahmet Paşa'yı Tepedelenli Ali Paşa'nın üzerine gönderdi. Bulunduğu yerden ayrılmama yasaklarını çiğnedi ve Osmanlı Devleti'ne gard aldı.
mısıra vali olarak atandıktan sonra memlük beyleri ile ittifak kurarak osmanlı devletine isyan edip sultanlığını ilan etmiştir.ancak sultanlığı çok sürmemiştir.yakalanıp idam edilmiştir.osmanlı kayıtlarına hain ahmet paşa olarak geçmiştir. 16. asır osmanlı vezirlerindendir. mısır'da osmanlı'ya karşı ayaklanmıştır.
Sabırlı ve kararlı bir padişah olan II. Mahmut, yıllardan beri zayıflamakta olan Osmanlı İmparatorluğu'nu yeniden dinçleştirmek için eyleme geçince, Yanya Valisi Tepedelenli Ali Paşa ile arası açılıyor; onun 1820'de padişaha karşı ayaklanması, Yunan ayaklanmasına da neden oluyordu.
Deli Hasan'ı paşa unvanıyla Bosna beylerbeyğine atadı. Ancak devletin bu tavrı öbür Celali önderlerini cesaretlendirdi. 1603-1607 arasında Celali ayaklanmaları bütün Anadolu'ya yayıldı. Tavil Ahmed, Canbulatoğlu ve Kalenderoğlu gibi Celali önderler devlet otoritesini ortadan kaldırdılar.
Canberdi Gazali İsyanı: Memlük komutanlarından olan Canberdi Gazali'nin amacı Memlük devletinin yeniden kurulmasını sağlamaktır. Ahmet Paşa İsyanı: Vezir-i azamlığın kendisine değil İbrahim Paşa'ya verilmesi üzerine Mısır'a vali olarak gönderilen Ahmet Paşa burada ayaklanmış ancak ayaklanması bastırılmıştır.
Bu görevindeyken Pargalı İbrahim Paşa'nın katli üzerine 14 Mart 1536'da vezir-i azamlığa getirildi. 13 Temmuz 1539'da veba hastalığından öldü. Ayas Mehmed Paşa'nın kabri Eyüpsultan'da bulunmaktadır.
Osmanlı-Karadağ Savaşı (Karadağca: Црногорско-турски рат), 1876-1878 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ile Karadağ arasında meydana gelen savaştır. Savaş Karadağ'ın zaferiyle sonuçlandı. 1875 yılında çıkan Hersek İsyanı Avrupa'da Osmanlılara karşı diğer isyanları tetikledi.
Mehmed Ali Paşa ya da Ludwig Karl Friedrich Detroit (1827, Magdeburg – 7 Eylül 1878, Yakova), Alman kökenli bir Osmanlı generaliydi. 93 Harbi'nin ilk aylarında Tuna Cephesinin komutanıydı. Şair Nâzım Hikmet'in annesinin dedesidir.
Osmanlı-Rus savaşı arkasından imzalanan Edirne antlaş- masından sonra Mehmet Ali Paşa, padişahtan kendisine vaad edilen Girit ve Suriye valiliklerini istediıı.
Navarin Katliamı, Yunanistan'ın bağımsızlığını kazanması sırasında yaşanan katliam dizisinin bir parçası olan bir katliamdı. Katliam 19 Ağustos 1821 günü Mora Yarımadası'ndaki Navarin şehrinde gerçekleşti ve şehrin yaklaşık 3000 kişilik Türk sakini katledildi.
Mora İsyanı (Yunanca: Ορλωφικά, Orlofika), 1770 yılında Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Mora Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Kont Orlov'un kışkırtmalarıyla Yunanlar tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri