İlk akçe Bursa'da Orhan Gazi tarafından 1327 yılında bastırılmıştır. Akçe Osmanlı Devleti'nin temel para birimiydi. Bu para biriminde ilk dönemlerde üzerine basılı bir tarih bulunmamasıyla birlikte, padişah I. Bayezid ile birlikte akçeler üzerine tarih basılma uygulamasına geçilmiştir.
118 yılında Çinliler deri para kullanmışlardır. İlk kâğıt para ise M.S. 806 yılında yine Çin'de ortaya çıkmıştır.
Türgişler; Orta Asyada (Türkistan'da) kurulmuştur. Başkentleri Balasagun olmuştur. Baga Tarkan kendi adına para bastırarak Türk tarihinde Kendi adına para bastıran ilk hükümdar olmuştur.
SuItan Mesud, ilk defa para bastıran Anadolu Selçuklu hükümdarıdır.
Tarihte Para
Tarihteki ilk madeni para basımının M.Ö VII. Yüzyılda Anadolu'da Lidyalı'lar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Tarihteki ilk madeni para olma özelliği taşıyan Lidya parası, darp suretiyle basılmıştır.
İlgili 35 soru bulundu
M.Ö. 7. yüzyılda Anadolu'da yaşayan Lidyalılar ilk madeni parayı kullanmışlardır. Yüzde 75 altın ve yüzde 25 gümüş karışımıyla elde edilen elektrum alaşımından oluşan bu madeni paranın buluşu, dünyada pek çok olgunun değişmesini ve medeniyetlerin gelişmesini sağlamıştır.
Yenilikler. İlk Osmanlı gümüş sikkeleri akçe adıyla 699/1300'de Söğüt'te, daha sonra 700/1301 ve onu takip eden yıllarda Yenişehir'de Osman Gazi tarafından bastırılmıştır.
Herodot, Lidyalıların gümüş ve altın madeni parayı ilk defa kullandığını yazar. Başka deyişle Lidyalılar zaten var olan para sisteminin aracı olarak altın ve gümüşü tercih eden ilk uygarlıktır. Lidyalılar tarihte ilk madeni parayı icat edenlerdir.
Anadolu Selçuklu Devleti'nde,ilk iki hükümdara ait (Kutalmışoğlu Süleyman Şah ve I.Kılıç Arslan) sikke bulunmamaktadır. Günümüzde mevcut olan Selçuklu sikkeleri kataloglarında,Anadolu Selçuklu Sultanlarına ait ilk sikke,sulat I.Mesud'a aittir. Bu sikkenin basım yeri ve basım tarihi siliktir.
685-705 arasında hüküm süren Emevî halifelerinden Abdülmelik bin Mervân devrinde İslâm dünyasının ilk altın parası basıldı. 691'de Şam'da tedavüle sokulan altın paralar, elbette Bizans İmparatorluğu'nun ekonomik hegemonyasına yönelik direkt bir tehdit hüviyetini taşıyordu.
Günümüzde bağımsız olan 7 Türk ülkesi, yarı bağımsız olan 15 adet Türk devleti var. (Azerbaycan, Kazakistan, KKTC, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Çin'e bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Şunhua Salar, Rusya'ya bağlı Altay Cumhuriyeti, Balkar, Başkurtistan, Çuvaşistan,...
Tarihte Türk adıyla kurulan ilk Türk devleti Göktürklerdir. Asya Hun Devleti'nin dağılmasının ardından 552 yılında Türk boyları arasında siyasi birliği sağlayan Göktürkler, Bumin Kağan önderliğinde kurulmuştur.
Bugünkü bilgiler ışığında M.Ö. 3000 yıllarına kadar indirilebilen Türk tarihi, 5000 yılı aşkın bir devamlılık arz etmesi yanında, dünya medeniyetine sağladığı katkılar bakımından da insanlık tarihi açısından büyük önem taşımaktadır.
Ülkemizde banknot basma ve ihraç yetkisine sahip olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu yetkiyi tek elden ve süresiz olarak Merkez Bankasına devretmiştir. Türkiye'de banknotların tasarım ve basım işlemi, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir.
Bununla birlikte banknotların üzerinde Fransızca ibareler vardı. Türkiye ilk kağıt parayla 1840 yılında Sultan Abdülmecid döneminde tanıştı. “ Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere ” adıyla-Para yerine geçen kağıt- para olmaktan çok faiz getirili bir borç senedi veya hazine bonosu niteliğinde çıkarıldı.
Türkiye'de banknot basımının tarihi Osmanlı İmparatorluğu'na dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nda para olarak nitelendirilebilecek ilk kâğıt paralar, Sultan Abdülmecid döneminde 1840 yılında tedavüle çıkmıştır.
Kazgan vd., 1999: 79), ilk paranın gümüş sikke7 olarak Orhan Bey zamanında 1326-27 (H. 727) tarihinde Bursa'da bastırıldığı geniş kabul görmüş bir bilgidir.
Osmanlı Devleti'nde ilk mangırların ne zaman basıldığı bilinmemektedir. İlk bakır sikkenin Orhan Gazi zamanında darbedildiği ileri sürülmekteyse de günümüze ulaşan ilk Osmanlı bakır sikkeleri I. Murad'a aittir.
İlk akçe Bursa'da Orhan Gazi tarafından 1327 yılında bastırılmıştır. Akçe Osmanlı Devleti'nin temel para birimiydi. Bu para biriminde ilk dönemlerde üzerine basılı bir tarih bulunmamasıyla birlikte, padişah I. Bayezid ile birlikte akçeler üzerine tarih basılma uygulamasına geçilmiştir.
Asya Hun Devleti, tarihte bilinen ilk Türk devletidir ve Orta Asya'da yaşayan Türk boylarını bir araya getirerek, siyasî birliği sağlamıştır.
Parayı bulan Lidyalılar daha önceki çağlarda Çinlilerin takas esnasında kullanmış olduğu bıçak ve demir gibi eşyalardan esinlenerek üretmiş oldu. İlk üretilen paralar madeni paralardan oluşuyordu. Bütün üretilen madeni paraların hepsi aynı boyutta üretilmiş oldu.
Tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Lidya döneminin Sardes Kenti, tarım, hayvancılık, ticaret ve Paktolos (Sart ) Çayı'nda yapılan altın madenciliği sayesinde zengin bir kent olmuştu.
Türk beyliklerinin bastırdıkları sikkeler esas olarak gümüş ve bakırdandır. Fâtih Sultan Mehmed dönemine kadar Osmanlılar yalnızca iki madenden (gümüş ve bakır) sikke bastırmışlardır.
NOT-3: II. Göktürk (Kutluk) Devleti; kendilerine ait ilk ipek para'yı kullanmışlardır. NOT-4: Türgişler; kendilerine ait ilk madeni para'yı (Yarmak) bastırmışlardır (Bazı kaynaklarda Göktürkler).
Mangır (veya Mankur) Osmanlılarda küçük alışverişler için kullanılan bakırdan bir sikkeydi. Mangırlar I. Murad (1362-89) zamanında darbedilmeye başlanmıştır ama Orhan Gazi'ye (1324-62) atfedilen bazı örnekler de mevcuttur. İstanbul, Edirne ve bakır madenlerinin bulunduğu bazı Anadolu şehirlerinde üretilirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri