75 yaşındaki başarılı Prof. Dr. Mehmet Demirci'nin ölümü tüm sevenlerini ve eğitim camiasını yasa boğdu.
Demirci Mehmet Efe her ne kadar hükümetçe takip edilmiş olsa da bir hain olarak algılanmamıştır.
Trabzon ilinin Arsin ilçesinde doğmuştur. Dört kardeşten sonuncusu olan Mehmet, ilk okulu Körfez Halide Edip Adıvar İlköğretim Okulunda, tamamlamıştır. Körfez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' nden mezun olmuştur.
1969 yılında Ankara'da doğdu. 1981 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Bale Bölümünde bale eğitimine başladı. 1992 yılında Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğünde göreve başlayan sanatçı, 1992 yılından bu yana sahnelenen bütün bale eserlerinde görev aldı.
Dr. Ahmet Demirci Hoca, 15 Mart 2009 Pazar akşamı vefat etti. Cenazesi bir gün sonra memleketi Kahramanmaraş'a getirilen Prof. Demirci, Ulu Camii'de kılınan cenaze namazının ardından Kahramanmaraş Merkez Mezar- lığı'na defnedildi.
İlgili 26 soru bulundu
Batı Cephesi Komutanlığı'nın iki kısma ayrılmasına karşı çıkılması. Çerkez Ethem ve kardeşleri, TBMM Hükûmeti'nin 9 Kasım 1920 tarihinde Batı Cephesi Komutanlığı'nın iki kısma ayrılması kararına karşı çıkmışlardır.
Demirci Mehmet Efe Ayaklanması, Yunan kuvvetlerinin Bursa-Uşak-Sarayköy hattına kısa sürede ulaşabilmeleri, düzenli ordunun yetersizliğine bağlanmaktadır. Ankara Hükûmeti (TBMM Hükûmeti), 9 Kasım 1920 tarihinde aldığı bir kararla Batı Cephesi'nin ikiye ayrılmasına karar vermişti.
Albay Refet Bey komutasındaki süvari birliklerinin 11 Aralık'ta başlattıkları harekât sonunda Demirci Mehmet Efe'nin adamları ele geçirilmiştir. Yaşı uygun olanlar düzenli ordu birliklerine katılmış, diğerleri terhis edilmiştir. Demirci Efe ise 30 Aralık 1920 tarihinde TBMM Hükûmeti'ne teslim olmuştur.
Nasıl Gidilir: Demirci Mehmet Efe Konağı, Isparta, Gönen İlçesi, İğdecik Köyü'nde bulunmaktadır. Buraya her tür araçla ulaşım sağlanabilmektedir.
En ünlü efeler arasında Yörük Ali Efe, Kıllıoğlu Hüseyin Efe, Demirci Mehmet Efe, Zalım Himmet Efe, Mestan Efe, Atçalı Kel Mehmet Efe, Molla Ahmet Efe, Saçlı Efe, Gökçen Efe,Çakırcalı Mehmet Efe, Çete Süleyman Efe, Sökeli Cafer Efe gibi isimler yer almaktadır.
Milli Mücadele yıllarında Demirci Mehmet Efe 1920 yılında yedi ay süreyle Isparta ili Gönen İlçesi İğdecik Köyünde bulunun konakta ikamet etmiştir. Bu binayı karargâh binası olarak kullanmıştır. Bir dönemin tarihine tanıklık etmiş olan konak günümüze değin ayakta kalmayı başarmıştır.
Yunan birliklerinin geri çekilirken yaktığı bir Türk köyünde sıhhiyeciler yaralıları taşıyor (Ağustos 1922). Justin McCarthy'ye göre Türk Bağımsızlık Savaşı boyunca 640,000 Türk sivil Yunan ordusu tarafından öldürüldü.
1969 Malatya doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini Malatya'da tamamladı. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.
Birinci TBMM'nin düzenli ordusuna katılmamak için isyan etti. Kuvvetleri dağıtılıp isyan bastırıldıktan sonra kaçarak Yunanistan kuvvetlerine sığındı. Savaştan sonra Ürdün'e geçti ve 21 Eylül 1948 tarihinde Ürdün'ün başkenti Amman'da öldü. Ölümünün ardından bir Çerkes mezarlığına gömüldü.
İstatistiğe göre Bursa 5072 şehitle ilk sırada, 4916 şehitle Kastamonu ikinci, 4639 şehitle de Konya üçüncü sırada yer alıyor.Çanakkale destanın 100. yılında ortaya çıkan bu liste yüreklerin hüzünlediği bir anda göz yaşlarına neden oldu.
Kurtuluş savaşında kaybettiğimiz tek savaş hangisidir. Sorunun cevabı Kütahya Eskişehir Savaşı dır.
Adına yakılmış meşhur İzmir'in Kavakları türküsünde Çakıcı olarak anılan Çakırcalı Mehmet Efe'dir (türküde "Kamalı Zeybek" şeklinde anılan da bir başka efedir). Çakıcı olarak da tanınan Çakırcalı Mehmet Efe, 1872 yılında İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Türkönü Köyünde dünyaya geldi.
1885-1959 yılları arasında yaşayan Demirci Mehmet Efe, Yörük Ali Efe'yle birlikte Kurtuluş Savaşı sırasında Ege yöresinde büyük yararlar göstermiş en ünlü Efelerdendir. İstiklal Harbinde yararlığı görülen efelerden biri. Nazilli ilçesinin Piribeyli köyündendir. Efe olmadan demircilik yapardı.
Yüzyılın ilk çeyreğinde Afyon, Dinar ve çevresinde yaşayan, yörede Koca Mustafa efenin vuruluşuna kadar birlikte gezen İnce Mehmet. Halk türkülerine bu denli konu edilen kişi, türkülerin yoğunluk kazandığı bölgeden anlaşıldığı kadarıyla büyük ihtimalle Ödemiş – Kaymakçılı İnce Mehmet'tir.
Efelik ruhu çok önemlidir. Kadın veya erkek ayırt etmeksizin efendi kişilerdir. Geçmişte hataları olan efeler de var. Fakat bu hatalarına bakarak bunları tamamen karalamak yanlıştır.
Efe' nin ekibindekilere "Kızan" denir. Kızanları Efe' den ayıran özellik giyimde de belli olur. Efe, gümüş saat kösteği, gümüş sigara tabakası kullanır, Kızanları kullanamaz. Kızanlar, Efenin izni olmadan evlenemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri