Filizlenmiş tahıllar ve baklagiller pişirilebilir ve yemeklere eklenebilir veya un haline getirilerek farklı şekilde kullanılabilir.
Filizlendirilmiş yeşil mercimek salatası bol sosla ve yeşillikle tek başına hem görsel, hem de lezzet açısından nefis bir salata oluyor. Ya da filizlendirilmiş yeşil mercimekleri yaptığınız bütün salataların üzerine ilave ederek de tüketebilirsiniz.
Mercimek: 8-14 saat suda bekletilir, 1 günde filizlenir. (Kırmızı, siyah ya da yeşil mercimek) Küçükler daha hızlı filizlenir.
Kansızlık için bire bir: Mercimek filizi demir açısından çok zengin. Demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olan hemoglobinin sentezlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Filizler C vitamini açısından da yararlı oldukları için demirin bağırsaktaki emilimini de artırıyorlar.
Sabah suyunu iyice süzün ve yıkayın. Süzülmüş yeşil mercimeği derin bir kaba aktarın ve üzerini tülbent veya bir havlu ile örtüp ışık görmeyen bir yerde bekletin. Sabah- Akşam yeşil mercimeği yıkayın ve tülbentle tekrar sarın. Çiğ bir şekilde rahatlıkla tüketebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Filizlenmiş tahıllar ve baklagiller pişirilebilir ve yemeklere eklenebilir veya un haline getirilerek farklı şekilde kullanılabilir.
Nohut, mercimek, fasulye, hepsi farklı zamanlarda filizlendiği için arada bir kontrol edin. Filizler 0.5-1 santim uzunluğa geldiklerinde (bu genellikle 3-5 gün sürebilir) sudan geçirin ve iyice süzün. Kavanoza alıp, buzdolabına kaldırın.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Filizlendirme Yöntemi
Filizlenme, tahıl ve baklagillerdeki fitik asit, lektin ve enzim inhibitörlerinin parçalanmasını sağlar. Çimlenme olarak da bilinen filizlenme, tohumların, tahılların, kabuklu yemişlerin veya baklagillerin sindirilebilirliğini ve besin değerini geliştirmek için kullanılan yaygın bir uygulamadır.
Kahverengi mercimek; bu mercimeğin lif oranı diğere tüm mercimeklerden daha yüksektir. Bu yüzden sporcular ve sağlıklı beslenen kişiler tarafından oldukça fazla tüketilmektedir. Kahverengi mercimeğin hadi şekerimsi ve aromalıdır. Bu yüzden genellikle çorba yapımında ve salata yapımında kullanılır.
Mercimeğin çimlenmesi için en uygun sıcaklıklar 8-13 °C aralığındadır. Mercimeğin ekim işleminden hasat işlemine kadar geçen süre iklime bağlı olarak değişiklik gösterse de genelde 6-7 ay sürmektedir.
Bölgemizde yaz sıcaklıkları erken ve birden geldiğinden, yaz ayları çok sıcak ve yağış olmadığından bölgede yazlık mercimek yetiştirmeyip, kışlık kırmızı mercimek üretimi yapılmaktadır. Optimum çimlenme sıcaklığı 8-13 ºC olup, genelde uzun gün bitkisidir. Vegetasyon periyodu iklime bağlı olmakla beraber 6-7 aydır.
Kırmızı mercimeğin yöresel özellikleri vardır. Bazı yörelerin ürünlerinde böceklenme olmakta, taneler erimemekte ve geç pişmektedir. Mercimek taneleri, sağlam, bütün, iyi kurutulmuş ve rutubeti en fazla % 14,5 olmalıdır. Yabancı madde, bozuk tane, kalbur altı tane oranı en çok % 0,5´tir.
Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
BAKLİYATLARI LAKTİK ASİTLE FERMENTE İŞLEMİ
Bu işlem için yapılması gereken yöntem oldukça basittir. Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi bakliyatların ıslama suyuna bir miktar probiyotik olan yoğurt, kefir, turşu suyu eklemektir. Bu işlemde en önemli nokta ıslatma (fermente etme) süresi ve ortamın ısıdır.
Çimlenme, tohumda bulunan embriyonun uygun şartlar bulunca gelişerek ana bitkiye benzer bitkiyi vermek üzere tohumdan çıkarak serbest hale geçmesine denir.
1. Tohumları toprağa dikmeden önce nemli kağıt peçete içine koyup, bu peçeteyi de kilitli poşete koyup çimlendirebilirsiniz. 3. Tohumları toprağa direkt dikerek de çimlendirmek mümkün. Ancak öncesinde 1 geceden sabaha suda bekletirseniz çatlayıp çimlenmesi daha kolay olacaktır.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Susam böcekleri evlerimizde en fazla hayvan mamalarını, bakliyatları istila ederler. Yetişkin susam böceği özellikle serin ve bulutlu ve kapalı günlerde uçarlar.
BAKLİYATLARIN BÖCEKLENMEMESİ İÇİN NE YAPMALIYIZ? Pirinç biti ya da bakliyat bitleri uçarak evinize girebilse de çoğunlukla paketlenmiş ürünlerin içinde gelirler.
Baklagiller. Fasulye, nohut, bakla, mercimek ve diğer baklagiller nem içermeme özelliğine sahiptir. Bu nedenle sağlık için herhangi bir risk oluşturmadan uzun yıllar saklanabilirler.
Evde kuru fasulye, mercimek, barbunya, nohut nasıl saklanır gibi sorularınızın cevabı olarak da, bu bakliyatları mutlaka ağzı kapalı, cam, vakumlu kavanozlar kullanarak hava ile temasını keserek saklamalısınız. Çünkü böceklenme, kelebeklenme gibi bozulmalar hava ile temas etmeleri durumunda görülür.
Kuru mercimekleri pişirmeden önce bir süzgeç yardımıyla durulayın, bu sayede toz ve kalıntıları temizlenecektir. Konserve mercimek kullanıyorsanız, fazla sodyumu arındırmak için pişirmeden önce de duruladığınızdan emin olun. Kısık ateşte pişirin ve uzun pişirme sürelerinden kaçınmak için en sonunda tuz ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri