Mekanik zaman saati; bitki yetiştirmede kullandığınız elektronik ekipmanınızın çalışma saatlerini ayarlamanıza olanak verir. 15 dakika süre ile ayarlama yapılır. Dakiktir, elektrik kesilmediği sürece ayarlarını kaybetmez. Mekanik yapısı sayesinde uzun ömürlü kullanım sağlar.
Analog zaman saatleri, diğer bir ismi ile mekanik zaman saatlerinin üzerinde bulunan döner kadran 24 saatte bir döngüsünü tamamlayarak başa döner. Döner kadran üzerinde sağa ve sola hareket ettirilebilen ve 15 dakikalık süreleri temsil eden tırnaklar bulunur.
Mekanik zaman saatinin üzerinde bulunan 17:00 ile 18:00 arasındaki ve 12:00 ile 13:15 arasındaki tırnaklar sağa doğru itilir. Daha sonra zaman saatinin ortasındaki tekerlek, saat 09:15'i gösterecek şekilde yerel saate ayarlanır.
Analog zaman saati ise kontrol edilmek istenen saatlere göre ayarlanır ve her gün aynı zamanlarda sistemin çalışmasını sağlar. Astronomik zaman rölesi günlük ve haftalık programlanabilirken, analog zaman saati sadece günlük olarak programlanabilir.
Zaman saatlerinin en yaygın kullanım alanı aydınlatma sistemleridir. Çevre ve dükkan tabela aydınlatması gibi uygulamaların yanı sıra işyerleri ve fabrikalarda mesai zili, okullarda ise ders zili sistemlerinde tercih edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Çalışma prensibi açısından çekmede gecikmeli ve düşmede gecikmeli olmak üzere iki tip zaman rölesi bulunmaktadır. Çekmede gecikmeli olan röleler düz zaman rölesi olarak, diğeri ise ters zaman rölesi olarak ifade edilebilmektedir.
Özellikle ilk bakışta okunması zor olduğu söylenen, “geçe”, “kala” gibi saat okuma terimlerinde kısa süreliğine duraksama yaratan bir saattir. Saatin görünümü dijital bir görünüme sahip olmaması nedeniyle analog adını alır. Kadranda sayılar, akrep ya da yelkovan vardır.
Dijital saatler tamamen elektronik aksamlarla işlev gösterir. Analog saatlerin fonksiyonları sınırlıdır, dijital saatler sürekli olarak geliştirilir ve kullanıcısına yeni özellikler sunar. Analog saatler içlerinde bulunan pillerle çalışır. Dijital saatler de pillerle çalışabilir, fakat büyük bir bölümü şarjla çalışır.
Pilli saatlerde Analog ve digital (elektronik) olmak üzere iki ana gruba ayrılır.
Sadece saati söylemen yeterlidir. Örneğin, akrep 9'un, yelkovan ise 12'nin üzerindeyse, 'saat 9' demektir. Yelkovan 3 ya da 9'un üzerindeyse, 'çeyrek' ifadesini kullanman gerekir. Yelkovan 3'ün üzerindeyse çeyrek geçiyor, 9'un üzerindeyse çeyrek var demektir.
Mekanik saatlerin elle kurmalı saatler olduğunu belirtmiştik. Otomatik mekanizmalar ise otomatik sarma saatleri olarak da bilinen mekanizmalardır. Manuel sargıyı kullanmayan bu mekanizma, çalışma gücünü kişinin bileğinin doğal hareketinden alır. Saatin içindeki komplike parçalar bileğin hareketi sayesinde çalışır.
Mekanik saat modelleri, tepe düğmeleri vasıtasıyla manuel olarak kurulurlar. Tepe düğmesinin çevrilmesi sayesinde ortaya çıkan gerilim enerjisi, saatin iç mekanizmasındaki yay sistemi olarak bilinen ana zembereği sıkıştırır. Mekanizmanın daha sonra dişlilere aktardığı mekanik enerji, saatin çalışmasını sağlar.
Mekanik saat 'de saatin dişlileri zemberek adlı spiral bir yay tarafından döndürülür. "Kurmalı saat"te enerji, saat kasasının yanındaki "taç" (İngilizce: crown) adlı bir topuzu çevirerek zemberekte depolanır. Ardından zemberekten gelen enerji saatin hareketi bitene kadar saati çalıştırır.
W otomat tipinde olan zaman saati rezervli özelliktedir. Bu sayede elektrik kesintilerinde meydana gelebilecek olası zaman hatalarının önüne geçilir. Analog zaman saati ile dilediğiniz saatlerde istediğiniz ışığın yanmasını, istediğiniz cihazlarınız açılıp kapanmasını sağlayabilirsiniz.
Dijital Zaman Ayarlı Priz Özellikleri
Bu tür prizlerin özellikleri, şu şekilde sıralanabilir: Yalnızca günlük değil, aynı zamanda haftalık program yapabilmenize olanak tanır. Böylelikle, her gün ayar yapmak zorunda kalmazsınız.
Zaman saatini kurarken ilk olarak L ucunu bağlamanız gerekir. L ucuna gelmesi gereken faz iken N ucuna bağlanması gereken ise nötr olan iletken olmalıdır. Bu sayede zaman rölesinin enerji alması da sağlanmış olur.
Bunlar; zemberek, dişli çark, balans çarkı, eşapman ve kadrandır. Mekanik saatler başka bir isimle kurmalı saat olarak da bilinir. Pil ya da başka herhangi bir enerji kaynağı olmadan çalışmaları mümkündür.
Mekanik saatlerin metal parçaları sıcaklığı etkisiyle genleşir veya daralır ve bu hassasiyeti etkiler. Saat normal şartlarda sıcaklık yükseldiğinde geri kalma, düşük sıcaklıkta ise ileri gitme eğiliminde olur.
Ömür boyu dayanabilecek bir otomatik mekanizma oluşturmak çok fazla beceri gerektirir, ancak iyi bir otomatik saat onlarca yıl dayanabilir. Düzenli bakım, otomatik saatin zamanı doğru tutmasını sağlar ve mekanizmanın herhangi bir bileşeninin hasar görmesini önleyebilir.
KALİBRE: Saatin çalışmasını sağlayan ve özelliklerine göre farklılaşan mekanizma. KASA: Mekanizmanın, kadranın içinde olduğu, saatin tüm dış yapısını oluşturan ve koruyan kutu.
Bir kol saatinde yer alabilecek en komplike özelliklerden birisi perpetual takvim göstergesidir. Şubat dahil yılın tüm aylarının kaç gün çektiğini hesaplayarak tarih düzeltmesi yapan bu özellik, yaklaşık 100 yıl boyunca herhangi bir ayara gerek duymadan çalışır.
Bir Solar saat, ışık enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek çalışır. Solar hücre (kadranın altındaki solar hücre birimi) tarafından alınan ışık enerjisi, elektronik enerjiye dönüştürülür. Enerji şarj edilebilir pilde depolanır ve saati çalıştırmak için kullanılır.
Quartz saatler, pil gücü ile çalışır ve elektronik devredeki bir devre kontrolörü, kristalin titreşim frekansını hassas bir şekilde takip eder. Böylece, saat doğru zamanda çalışır ve zamanı tutar. Quartz saatler, mekanik saatlere göre daha doğru zaman tutarlar ve daha az bakım gerektirirler.
00:00 saat 12 demektir. Tam saatlerde Akrep herhangi bir sayının üzerinde ve Yelkovan 12'yi gösteriyorsa bunlar Tam saatlerdir. Örneğin; Akrep 5'in hizasında Yelkovan ise 12'nin hizasındaysa saat 05:00 ya da günün dönümüne göre akşam üzeri 17:00 demektir. Bir saat 60 dakika ve yarım saatte 30 dakika demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri