Bir 'Edebî Tür' Olarak Mektup Edebî mektuplar, çoğu kez mektup biçimiyle yazılmış makale, deneme, eleştiri, anı ve günlük niteliğindeki yazılardır. Mektubun bir edebiyat türü sayılması, daha çok kompozisyon ve üslûp nitelikleri bakımındandır.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Mektup Türleri
Mektuplar “edebî mektuplar”, “özel mektuplar”, “resmî mektuplar”, “iş mektupları” ve “açık mektuplar” olmak üzere temelde beşe ayrılır. Bunların dışında manzum şekilde, yani şiir olarak yazılan mektuplar da vardır.
Mektup:Bir haber vermek, haber almak, bir şey sormak, istemek, bir duyguyu ya da düşünceyi paylaşmak, bir konuyu tartışmak gibi amaçlarla işi ve kurumların birbiriyle haberleşmek için yazdıkları yazılardır.
- Dilekçe: İstida ya da arzuhal olarak da isimlendirilen dilekçe, bir şikayetin ya da bir isteğin resmi daireler veya üst makamlara iletilmesi için yazılan, içeriğinde imza bölümü bulunan bir mektup türüdür.
İlgili 35 soru bulundu
Resmi bir mektup keçeli veya kaliteli bir tükenmez kalemle yazılabilirken, özel mektuplarınızı mavi ya da siyah renkli kalem ile yazılması uygundur. Kırmızı kalem yazışmalarda asla kullanılmayacak bir renktir. Okunaklı yazmaya özen gösteriniz ki, karşınızdaki mektubunuzu keyifle okuyabilsin.
- Mektuplarda üslup doğal ve samimi olmaktadır. - Mektup dönemin özelliklerini en iyi şekilde yansıtan metin türüdür. Bu nedenle belge niteliği taşımaktadır. - Mektuplarda herhangi bir konu sınırlaması bulunmamaktadır.
Mektup, birbirinden uzakta bulunan kişilerin bir haberi duyurmak, bir isteklerini bildirmek veya bir şey istemek için yazdıkları yazılara denir. arasında yazılan özel mektuplar dışında "davetiye", "özür", "tebrik", "teşekkür' mektupları ve "edebî mektuplar" da özel mektup olarak kabul edilmektedir.
Mektup denilince, akla eski edebiyatımızda genel olarak “inşâ” dediğimiz yazı türü gelir. Bunun böyle düşünülmesinin nedeni, elbette mektup deyince düzyazının ilk anda akla gelmesidir.
Yazılı mektubun tarihçesi çok eski çağlara dek gitmektedir. Elimize geçen en eski mektuplardan biri Sümer dilinde çivi yazısıy la yazılmış bir kil tablettir ve yaklaşık Î. Ö. 2100-2016 arasında bir zamana tarihlendirilmektedir.
Mektup tekniği, roman türünde genellikle iki şekilde kullanılır. Bunlardan ilki, romanın müstakil ve peş peşe gelen mektuplarla şekillenmesi, diğeri ise tekniğin romanın genelinde ve gerektiğinde kullanılmasıdır (Tekin, 2002: 227).
Öz. Türk yazı dilinde, tespit edilen ilk mektup örnekleri, Türk dilinin Eski Türkçe devrinde (7.-13. yy.) yazılmış, Eski Uygur Türklerinden kalan mektup parçaları ve fragmanlardır.
5)Hitap: Mektubun yazıldığı kişi veya kuruluşa hitap etmek için kullanılan kelimelerdir. Hitap bölümü adresten sonra 3 satır alttan, sola yaslı olarak yazılır ve hitaptan sonra virgül konulur. Hitap kişiye özel ise; “Sayın” kelimesinden sonra soyadı yazılır.
Gönderi üzerine tam, doğru ve okunaklı adres ve posta kodu yazma örneği yukarıdaki gibidir. * Posta pulu zarfın sağ üst köşesinde, * Gönderici adresi ve posta kodu zarfın sol üst köşesinde, * Alıcının adresi ve posta kodu, zarfın sağ alt kısmına ve zarfın alt kenarında 2- 2,5 cm boşluk kalacak şekilde olmalıdır.
Balzac‟ın 1840‟ta yazdığı İki Yeni Gelinin Hatıraları ile Vadideki Zambak mektup romanın en gelişmiş örneklerindendir. (Kefeli 2002, 42-45). Bu dönemde yine J.J.
Mektup, daktilo, kalem ya da elektronik yöntemlerle yazılmış olan yine elden, posta veya elektronik posta ile muhatabına gönderilen ve biçim olarak genellikle düz yazı şeklinde olan uzun bir mesajdır. Mektup yazılacak muhataba uygun bir hitap ile başlar ve imza ile sonlandırılır.
Eski zamanlar sevgiliye, arkadaşa, aileye ya da herhangi bir kuruma haber vermek ve haber almak için karşılıklı posta yoluyla gönderilirdi. Mektuplar genellikle özel yazılardır ve türlerine göre değişiklik gösterir. Edebi, siyasi, tarih, açık ve resmi gibi tüleri bulunur.
1) Gönderici adı, soyadı, adresi mektup zarfının sol üst kısmına yazılmalı. 2) Alıcı adı, soyadı, adresi mektup zarfının sağ alt kısmına yazılmalı.
Bu kelime genellikle mektub şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı mektup şeklinde olmalıdır.
Mektup kelimesinin eş anlamlısı, dilimize Farsçadan geçmiş olan "name" kelimesidir. Name ve mektup kelimesi cümle içerisinde birbirlerinin yerine kullanılabilirler.
Birbirinden ayrı yerlerde bulunan kişi veya kurumlar arasında özel veya resmî haberleşmeyi sağlayan yazı türüne mektup denir.
Münşeat, divan edebiyatı içerisinde yer alan nesir yazarlarının yazdıkları yazılarla birlikte bu yazıların toplandığı mecmualara verilen isim olarak bilinmektedir. Halk Edebiyatı'na geçtiğimizde ise mektup türü türkülere ve manilere konu olmuştur.
2- Mektup başlığı; Mektupta başlık ve hitabet çok önemlidir. Yazdığınız kişi veya kuruma bağlı olarak hitabetinizi ve yazı dilinizi ayarlamalısınız. Samimi veya resmi durumunuza göre; “Sevgili” veya “Sayın” hitabını başlığınıza koyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri