Kullanım Şekli:Tavsiye edilen günlük alım miktarı 18 yaş ve üzeri yetişkinler için 1 tablettir.
*Melatoninin bebeklerde kullanımı önerilmemektedir.
MELATONİNİ KİMLER KULLANMAMALI ? Çocuklarda yapılan birçok çalışma oldukça faydalı olabileceğini gösteriyor ama 6 yas altı çocuklarda etkisini net gösteren bir çalışma yok. 6 yaş üstü de olsa çocuklarda kullanımı mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.
Melatoninin uyku üzerine etkisine dair yapılan çalışmalar sonucunda hem erişkin hem de çocuklarda olmak üzere uyku süresini ve kalitesini arttırabileceği, uykuya dalma süresini ise kısaltabileceği gösterilmiştir. Ayrıca jet-lag bulgularınının düzenlenmesinde ve gün içi uykululuğun azaltılmasında da etkili olmaktadır.
Uykusuzluk hastalığı olan insomnia ya da jet lag gibi durumlar melatonin takviye ürünlerinden fayda görebilir. Melatonin hormonu uyku kalitesine katkısı dışında bağışıklık sistemi, vücut sıcaklığı, kan basıncı ve kortizol hormonu seviyesinin düzenlenmesinde de katkı sağlayabilir.
İlgili 17 soru bulundu
MELATONİNİN YAN ETKİLERİ VAR MI? Melatonin takviye olarak alındığında, düşük dozlarda kullanılırsa yan etkilerinin daha az olduğu görülüyor. Ayrıca hamilelik veya emzirme döneminde ya da karaciğer problemi olan bireylerin melatonin takviyesi kullanılması önerilmez.
Baş Ağrısı ve Migren
Bazı durumlarda migren veya baş ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Melatonin takviye olarak kullanılır fakat herkes için uygun olmadığını ve yan etkileri olabileceğini unutmamak gerekir.
Melatonin bir uyku ilacı veya sakinleştirici değildir yalnız. Bunu bilerek kullanın. Vücudun sirkadyen ritmini düzeltiyor, uyku vaktinizi düzenliyor.
En İyi Melatonin Hapı ve Markası
Naturalnest Melatonin Complex Dilaltı Tablet. Orzax Ocean Melatonin 3 mg Tablet. Hyper Melatonin Sprey.
Genellikle yaşlılarda uykuya geçişi kolaylaştırmak için takviye olarak kullanılan bu hormonun bazı yan etkileri de olabilir. Araştırmalar yetişkinler ve yaşlılar üzerindeki yan etkilerinin hafif olduğunu gösterse de baş ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi hafif düzeyde yan etkiler ortaya çıkabilir.
Ayrıca odayı tam karanlık durumda tutan ışık geçirmeyen perdeler olmalıdır. Üzüntü ve stresin melatoninin salgılanmasını azalttığı unutulmamalıdır. Depresyon gidericiler, uyku ilaçları, beta blokerler (tansiyon ilacı) melatonin salgılanmasını azaltmaktadırlar.
Çocuklarda Melatonin Kullanımı
Uyku, her yaştan birey için hayati bir ihtiyaçtır. Uykusunu alamayan bir çocuk ise hırçın ve huysuz olabilir. Çocukların uyku düzeninin sağlanması için bazı durumlarda melatonin faydaları düşünülebilir. Ancak çocukların, genellikle yetişkinlerin aldığı dozda melatonin ihtiyacı bulunmaz.
Melatonin düzeyinin normal değerlerin altında olması, başta insomnia olmak üzere pek çok uyku bozukluklarına yol açar. Aynı zamanda yorgunluk, hâlsizlik, çarpıntı, kaygı bozukluğu, depresyon, cinsel isteksizlik ve işlev bozuklukları gibi pek çok rahatsızlığa yol açabilir.
Melatonin aynı zamanda bir antioksidan olması nedeniyle çeşitli hastalıklara karşı koruyucu olarak da kullanılabilir. Bu anlamda melatonin kullanımı; kalp-damar sağlığı, endokrin sistemin düzenlenmesi, kanserin gelişiminin yavaşlatılması gibi çok önemli konularda faydalı olabilir.
Bebeklerde en sık karşılaşılan sorunlardan biri uyku sorunu olarak biliniyor. Farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkan uyku problemi ilaç kullanmadan düzene koyulabiliyor. Bebeğiniz uykusuz olduğunda sizlere de huzursuzluk verebilir. Baybay şurup ile rahat bir uyku süreci geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Eksojen formulasyonu uyku bozukluklarında ve Jet lag (insanda 24 saatlik biyolojik etkinlik çevriminin ani değişmeler nedeniyle uğradığı geçici değişiklik ve düzensizlik) tedavisinde kullanılır. Melatonin dünyada ve ülkemizde uyku ilacı olarak eczanelerde reçetesiz satılmaktadır.
Bunun temel nedeni ise vücutta hormon üretiminin uyku sırasında da devam ediyor olmasıdır. Gece uykusu sırasında ve en verimli uyku saatleri içerisinde salgılanan melatonin hormonu, güneşin doğması ile birlikte yerini mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonuna bırakmaktadır.
Kızılcık, Badem ve Ceviz Melatonin Deposu
“Başta kızılcık olmak üzere vişne, papatya, anason, fındık, badem, cevizde yüksek miktarda melatonin bulunur. Bunların dışında, balık, peynir, muz, çilek, elma, portakal, böğürtlen gibi meyveler de melatonin açısından önemli.
En az 7-8 saat uyumayı planlayan hastalar tarafından kullanılmalıdır. Zolpidem'in daha düşük dozlu dilaltı formu (Intermezzo), gece ortasında aniden uyanıp tekrar uykuya dalmada güçlük çekildiği durumlarda kullanılır; ancak hastanın ilacı aldıktan sonra en az dört saat uyuyacak zamanı olmalıdır.
Melatonin ağız yoluyla hap formunda, dil altı hap formunda, cilt üzerine jel olarak, ya da bir sağlık uzmanının doğrudan gözetimi altında vücuda enjekte edilerek kullanılabilir. Melatonin aldıktan sonra dört ile beş saat boyunca makine veya araç kullanılmaması gereklidir.
Mutluluk hormonu olarak adlandırılan seratonin ile melatonin aynı anlama gelmektedir. Normal seviyedeki melatonin mutluluk vereceği gibi düşük seviyedeki melatonin ise kişinin stresinin artacağı ve dolaylı yoldan kilo alacağı anlamına gelmektedir.
Seçenekler: 60 Tablet 3,51 TL/adet. 120 Tablet 3,24 TL/adet.
Kahve, çay ve bitki çayları da melatonin içermekte ve Akdeniz diyetinde sıkıkla tüketilmektedir.Bitki çayları arasında en yüksek melatonin içeriği; papatya çayı, yeşil çay ve kediotundadır. En düşün değer ise sarı kantarondadır. Siyah çayın melatonin içeriği ise yeşil çaya göre daha düşüktür.
Melatonin Hormonu beyinde bulunan epifiz bezinden özellikle geceleri ( karanlıkta ) salgılanan bir hormondur. Bu hormon triptofan adı verilen bir aminoasitten elde edilmektedir. Triptofan, vücutta sentezlenemeyen dışardan alınması gereken bir aminoasittir ve seratonin hormonunun sentezlenmesinden de sorumludur.
Başta kızılcık olmak üzere vişne, papatya, anason, ceviz, badem ve fındıkta yüksek miktarda melatonin bulunur. Oreksin isimli beyinde bulunan bir madde de uyku, açlık gibi zihinsel aktivitelerin düzenlenmesinde önem taşır. Karbonhidrat alımının artması durumunda oreksin düzeyi azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri