Seçme Öyküler Burun - Palto Dünya Çocuk Klasikleri (7-12 Yaş)
Yazar, gerçekçi bir üslupla kaleme aldığı bu hikâyesinde küçük adam temasını ele almaktadır. Sıradan insanların çektiği sıkıntıları, maruz kaldığı eşitsizlikleri ve çektikleri acıları, hikâyesinin baş kahramanı olan Akakiy Akakiyeviç'in yaşantısıyla tüm çıplaklığı ile gözler önüne serilir.
Gogol'un Palto'su, Rus Edebiyatı'na büyük katkılar vermekle kalmayıp, dünya edebiyatına yeni bir bakış kazandırır… Gogol'un Palto'su, dünya edebiyatında emsalsiz bir eser olup, birçok kaliteli yazara ilham olur. Gogol böylece; Turgenyev, Tolstoy, Çehov ve Dostoyevski gibi efsaneler arasında bulur kendini.
Gogol, Palto isimli kitabında Akakiy Akakiyeviç isimli bir yazı memurunun aylarca para biriktirdikten sonra terzisine diktirdiği paltosunun çalınmasıyla birlikte başına gelen olayları anlatıyor. Çeviri Ayşe Hacıhasanoğlu'na ait. Gayet anlaşılır, 56 sayfalık bir kitap.
Rus Edebiyatı'nda gerçekçilik akımının öncüsü Gogol'un gerçekçi bir üslupla kaleme aldığı bu öykü küçük adam temasını ele alıyor.
İlgili 34 soru bulundu
palto zamanın rusya'sına ayna tutar niteliktedir. öyle ki gogol bu kısa romanında romanın başkahramanı akakiy akakiyeviç'in hayatını trajikomik bir şekilde okuyucuya anlatır. akakiy akakiyeviç dönemin rusya'sında devlet dairelerinin birinde memur olarak görev yapmaktadır.
Akakiy Akakiyeviç görevini tam yapan, fakat bunun dışında hiç bir amacı ve uğraşı olmayan bir kişidir.
Palto aslında burada başkahramanımızın arzuladığı, istediği hayatı simgeler. Varlığının ihtimali bile hemen değişim yaratır. Palto hayaliyle kendini güçlü hisseder, hayatı fark eder ve gözleri parlar. Büyük zorluklarla parayı biriktirir.
Soğuk havalarda, mevcut giyeceklerin üstüne giyilen kalın kumaştan giysiye palto adı verilir. Paltolar genellikle dizin aşağısına kadar uzanır; soğuğu engellemek için ağır kumaştan veya kürkten yapılır. Dizde veya dizin yukarısında biten türleri de vardır.
Burun Kitap Açıklaması
Öykü, dokuzuncu dereceden bir memurun burnunun yüzünü terk edip kendi hayatına devam etmesini anlatır. Burun, makam ve mevkinin getirdiği saygınlığın bir simgesidir ki öykünün kahramanı Kovalev, burnunu kaybettikten sonra saygınlığını yitirdiğini, sadece memurluğunun kaldığını düşünür.
Bu cümleyle Dostoyevski, memur Akaki Akakiyeviç'in hikâyesinin anlatıldığı Palto adlı öyküye göndermede bulunarak Rus ve dünya edebiyatında önemli yer tutan gerçekçilik akımının köklerini Gogol'e dayandırır.
Romandaki olaylar 19 yy daki Çarlık Rusya'sında geçmektedir.
“Hepimiz Gogol'un Palto'sundan çıktık.” Dostoyevski - 1000Kitap.
Konka dediğimiz burun etleri de burun yan duvarına yapışan bir kemik ve onu saran yumuşak doku ve kan damarı ağından oluşur. Burun solunum sisteminin ilk organı olmasının yanı sıra koku alma gibi önemli bir görevi de üstlenir.
Burun boşluğu septum tarafından ikiye ayrılır, septum ön kısımda kıkırdaktan arka kısımda ise kemiklerden oluşur. Her iki burun boşluğunun dış duvarında havanın temizlenmesi ,ısıtılması ve neminin ayarlanması ile görevli üç adet kemikçik ve bunları saran nemli mukoza yapısı vardır.
Akaki Akakiyeviç; görevini yapma dışında hayatta hiçbir amacı olmayan, kendi içine gömülmüş, hayatın dışına düşmüş, toplum dışı, pasif ve acınası bir kişidir.”
XIX. yüzyıl Rus edebiyatında gerçekçilik akımının ve Doğalcı Okulun kurucusu olan Nikolay Vasilyeviç Gogol, dönemin yazarlarını etkileyen önemli bir isimdir.
Hikâye, Çar 1. Nikolay'ın baskıcı devrinde yaşamış küçük bir devlet memurunun hayatı üzerine merkezlenir. Günlük formatında yazılan hikâye, başkahraman Poprişçin'in deliliğe doğru gidişini anlatır. Yaşadığı sıkıcı ve tekdüze hayata bir de müdürünün kızına duyduğu aşk eklenince içinde bulunduğu girdap iyice büyür.
Bir Evlenme Teklifi, Anton Çehov'un yazdığı seyirlik bir oyundur. Toplumcu gerçekçi Rus yazar Çehov'un 1888 - 1889 yıllarında yazdığı eser; yazarın her zaman yaratttığı özgün karakterlerin kusursuz betimlemelerinde hayat bulan, yaşamın ve içindeki insanın kendine has yapısını ele alan bir yapıttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri