Adını ilk âyette geçen "fâtır" kelimesinden alır. Aynı âyette yer alan "melâike" kelimesinden dolayı Melâike sûresi diye de adlandırılmıştır. Sûre, Mekke devrinin ortalarında Habeşistan'a hicret olayından sonra ve mi'racdan önce nâzil olmuştur (Abdullah Mahmûd Şehhâte, I, 319).
Fatır suresi, Kur'an-ı Kerim'in otuz beşinci suresidir. İlk âyetinde “yaratan” anlamına gelen fâtır kelimesi geçtiği için bu adı almıştır; aynı âyette “melekler” mânasına gelen kelimenin yer alması sebebiyle “Melâike sûresi” olarak da bilinmektedir.
Fatır Suresini okuyan kişiler mahlukat tarafından da sevilir. Her gün Fatır Suresinin okunması şeytanın şerrinden korur ve ömrü de bereketli olur. Fatır Suresi yazılıp araca konulduğu takdirde hırsızlara ve diğer tehlikelere karşı kişiyi korur. Fatır Suresinde Allah'ın kudretinin delillerinden örnek verilmektedir.
Mekke'de indirildiğine inanılan surede başlıca, Allah'ın varlığına ve birliğine işaret eden kainat olayları, öldükten sonra dirilme, Allah'ın nimetleri ve müminle kafir arasındaki fark konu edilmektedir. Surede Allah'ın varlığına, birliğine, hikmet ve kudretine işaret eden çeşitli deliller sunulmuştur.
29.Şüphesiz, Allah'ın kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden, gizlice ve açıktan Allah yolunda harcayanlar, asla zarar etmeyecek bir ticaret umabilirler. 30.Allah kendilerine mükafatlarını tam olarak versin ve kendi lütfundan daha da artırsın diye (böyle yaparlar).
İlgili 36 soru bulundu
41: Gökleri ve yeri hiçbir arızaya meydan vermeden tutan ve yok olup gitmekten koruyan Allah'tır. Şâyet yıkılıp gidecek olsalar, yemin olsun ki, Allah'tan başka onları tutabilecek hiçbir güç yoktur. O, ceza vermekte acele etmeyen ve çok bağışlayandır.
Fâtır suresi 34 ayet tefsiri
Cennete girdikten sonra şöyle derler: "Dünyada iken cehenneme girme korkusu ile içinde bulunduğumuz tasayı gideren Allah`a hamdolsun. Şüphesiz bizim Rabbimiz günahlarından tövbe eden kullarına karşı çokça bağışlayıcıdır, taatlerinin karşılığını bol bol verendir."
45: Eğer Allah insanları yaptıkları günahlar yüzünden hemen cezalandıracak olsaydı, yeryüzünde tek bir canlı bile bırakmazdı. Fakat Allah belirlenmiş bir vakte kadar onlara süre tanıyor. Vâdeleri dolunca gerekeni yapacaktır. Allah, kullarını hakkiyle görmektedir.
Fâtır suresi 2 ayet fazileti ve sırları ise şu şekilde sıralanabilir: Her gün Fâtır suresini okuyan kişilerin şeytanın şerrinden korunduğu söylenir. Ömrün bereketlenmesi için Fâtır suresinin okunması buyrulmuştur. Fâtır suresini okumayı alışkanlık hâline getiren kişiler, cennete istediği kapıdan girmeye hak kazanır.
Şüphesiz Allâh dâimâ üstündür, çok bağışlayandır. Ve insanlardan ve yürür hayvanlardan ve davarlardan da böylece renkleri muhtelif olanlar (vardır) ve Allah'tan kulları arasında da ancak ilim sahipleri olanlar korkar. Şüphe yok ki, Allah galiptir, yarlığayıcıdır.
Zümer Suresi'nin faziletleri ise, her kim yatmadan önce bu sureyi okursa huzurlu bir uyku geçirir. Başını yastığa huzurla koyar ve vicdanı rahatlar. Herhangi bir sıkıntısı varsa son bulur. Allah'ın adını zikretmek ve O'na ibadet etmek, şükretmek, dua etmek Zümer Suresi içerisinde de geçmektedir.
Her gün 7 defa Ahzab Suresini okumak, işlerin kolaylaşmasına, zorlukların çabucak aşılmasını sağlamaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) Ahzab Suresiyle ilgili 'Kim Ahzab Suresini okuyup aile efradına da onu öğretirse Allah onu kabir azabından korur' şeklinde söylediği rivayet edilir.
Zuhruf Suresini okuyan kişiler kabir azabından ve tüm kötülüklerden korunur. Bu sure şeytanın vesvesesinden kurtulmak için okunur. Geçimsiz karı ve kocanın aralarının düzelmesi için surenin 9- 14 ayetleri yazılarak evin dört bir yanına asılır.
8- Meleklerin cinsiyetleri, evlenme ve çoğalmaları yoktur.
- Melekler nurdan yaratılmış varlıklardır. - Yeme içme uyuma evlenme gibi ihtiyaçları bulunmaz. - Melekler sürekli olarak Allah-u Teâlâ'ya itaat ve ibadet halinde bulunurlar. - Melekler her zaman iyidir kötülüğü isteme ve bilme iradeleri yoktur.
Hicr Suresi, 30. ayet: Böylece meleklerin tümü, topluca secde etti. Nahl Suresi, 2. ayet: Kullarından dilediklerine, melekleri emrinden olan ruh ile indirir: Benden başka İlah yoktur, şu halde Benden korkup-sakının, diye uyarın."
Sûre, Mekke devrinin ortalarında Habeşistan'a hicret olayından sonra ve mi'racdan önce nâzil olmuştur (Abdullah Mahmûd Şehhâte, I, 319).
El Fatır Ayet; “(Allah) Göklerin ve yerin fâtırıdır” Manası; Gökleri, yeri ve her şeyi yoktan yaratan. Yarattığını yok edip onu yeni bir yaratılışla tekrar yaratan ve yarattığı her şeye fıtratını koyan.
48, 49. Rabbinin hükmü yerine gelinceye kadar sabret. Çünkü sen Bizim himayemiz altındasın. Namaza kalktığında Rabbini hamd ile tenzih et. Geceleyin de, gecenin sonunda yıldızların batışının ardından da O'na ibadet edip tenzih et.
(İnsanın) Onun önünden ve arkasından (devamlı) izleyenleri (ve takipçi melekleri) vardır. Onu Allah'ın emriyle (sürekli) gözetip korumaktadırlar. Bir millet kendi durumlarını değiştirmedikçe Allah onların durumlarını değiştirip bozmayacaktır.
Gelip geçmiş her toplumun mutlaka bir uyarıcısı olduğu gibi, Biz, seni de Kur'an (Hak) ile müjdeci ve uyarıcı olarak gönderdik. Gerçekten Biz seni doğru ile birlikte müjdeleyici, uyarıcı olarak gönderdik. Hiçbir topluluk da yoktur ki onun içinden bir uyarıcı gelip geçmiş olmasın.
Fatır Suresi 41. ayet meali: "Şüphesiz Allah gökleri ve yeri, nizamları bozulmasın diye tutuyor. Andolsun ki onların nizamı eğer bir bozulursa, kendisinden başka hiç kimse onları tutamaz. Şüphesiz O, halîmdir, çok bağışlayıcıdır."
Ahkaf Suresi genellikle kötü rüyalardan kurtulmak ve değerli eşyaların korunması amacı ile okunmaktadır. Hz. Muhammed, Ahkaf Suresi okuyan kişilere kum tanelerinin on katı kadar sevap yazılacağı müjdesini vermiştir.
Allah Teâlâ, bu güzel vasıflara sahip olan mü'min erkek ve kadınların günahlarını bağışlayacağını ve cennette onlar için büyük bir mükâfat hazırladığını müjdelemektedir. İslâm'ın bütün yönlerini hulâsa eden bu âyet-i kerîmeye göre Allah'a kulluk açısından erkek ve kadınlar arasında hiçbir fark yoktur.
Hadîd suresi 9 ayet tefsiri
Sizi küfrün ve cehaletin karanlıklarından iman ve ilmin aydınlığına çıkarmak için kulu Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem-e apaçık ayetler indiren O`dur. Şüphesiz Allah, size yol gösterici ve müjdeleyici olarak peygamberini gönderdiğinde size karşı çok şefkatli, çok merhametlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri