- Meleklerin ikişer üçer dörder kanatları bulunmaktadır. Bazı meleklerin ismi ve özellikleri bilinmektedir. Bu melekler Kur'an-ı Kerim'de de geçer. 4 büyük melek olarak adlandırılan bu melekler; Cebrail, Azrail, İsrafil ve Mikail melekleridir.
Meleklerin, nuranî mahiyetlerine uygun (yaptıkları iş ve vazifelerine göre) ikişer, üçer, dörder kanatları vardır.
- İnandığımız üzere Kur'an'da meleklerin kanatları olduğu geçmektedir. Buradan hareketle "Tüm melekler kanatlıdır, kanatsız melek olmaz." desek doğru demiş olur muyuz? Hz.
Ancak meleklerin kanatlı olduğu Kur'an'da ifade ediliyor. Bu kanatların şekli, mahiyeti, yapısı, yüce Allah'ın bildiği gibidir. Kanatlar göğe yükselmeyi, engin ufku, haber taşımayı, hızı ve gücü sembolize eder. Melekler bu nedenle de kanatlı yaratılmış olabilir.
Yani, Allâhü Teâlâ'nın em- riyle onların canlarını alır. Ayrıca her insanda, 384 vazîfeli melek vardır. Bunlar dan, Kirâmen Kâtibîn melekleri insan ne yaparsa onu yazmakla vazifelidirler.
İlgili 27 soru bulundu
Bunlar: Cebrâil, Mikâil, İsrafil ve Azrail'dir. Cebrail'in görevi peygamberlere vahiy getirmektir yani o Allah'ın emir ve yasaklarını peygamberlere getiren (ileten) melektir. Ayrıca Cebrail tüm meleklerin en büyüğü ve en üstünü anılır.
Mekânı göklerde olup on iki kanadı vardır. Ölüm anında kılıcını çekmiş olarak kişinin baş ucuna gelir.
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Allah'a evlat isnad eden, meleklerin Allah'ın kızları olduğunu iddia eden dalalet ehli kimlerdir; meleklerin cinsiyeti nedir? Değerli Kardeşimiz; Melekler nurdan yaratılmış itaatkâr varlıklardır. İnsanlar için var olan erkeklik ve dişilik onlar için söz konusu değildir.
Melekler de nefis yani can, ruh sahibi varlıklar olduklarından ayetin hükmüne göre onlarda öleceklerdir. Fakat ölümleri kıyametin kopma âlâmetlerinin başladığı zamandır. Her bir varlığın kıyamet vaktinde ölmesi o varlıkta vazifesi olan meleğin görevini bırakması anlamına gelir.
Mükemmel bir üstün güce sahiptir. Kusursuz bir melektir. Ayrıca en son ölecek ve ilk dirilecek olan da Cebrail aleyhisselamdır. 600 tane kanadı vardır.
Meryem'e göründüğü gibi aslî suretinin dışında da görülmüştür. Allah katında değerli ve şerefli; insanlar yanında da saygın bir elçidir. Anahtar Kelimeler: Cebrâil, Vahiy, Kur'ân, Meryem, Temessül.
Peki 777 ne demek? Bu sayı, bütünlüğü, ruhsal uyanışı, ilahi müdahaleyi ve bazı durumlarda şansı temsil eder. Bu sayı hayatınızda sürekli karşınıza çıktığında, meleklerin size yolculuğunuzda yanınızda olduklarını söylemeye çalıştıkları ve size doğru yönde rehberlik etmek istedikleri anlamına geldiği düşünülür.
"Hatırla ki insanın hem sağında hem solunda oturan ve onun amellerini tesbit etmekte olan iki de (melek) vardır. O bir söz atmaya dursun, mutlaka onun yanında hazır olan gözcü(melek)vardır." (Kâf, 50/17-18).
Bunlar Büyük Melek Mikail, Büyük Melek Rafael, Büyük Melek Cebrail ve Büyük Melek Uriel'dir. Bununla birlikte, bazı Anglikan kiliselerinde yedi büyük meleğin tasvir edildiği vitraylar görmek mümkündür. Bu tasvir edilen büyük melekler, Mikail, Cebrail, Rafael, Uriel, Yofiel, Kamael ve Sadkiel'dir.
Anlamı ''yazıcı melekler'' olan Kiramen Katibin, insanın sağ ve sol omzunda bulunur. Sağ omuzda bulunan meleğin adı Rakib'dir ve insanın sevaplarını yazar. İnsanın sol omzunda bulunan melek ise günahları yazar. Bu meleğin adı ise Atid'dir.
Kur'an-ı Kerim'de açıkça belirtilmiş olan meleklerin varlığına ve özelliklerine dair bilgiler bulunmaktadır. - Melekler nurdan yaratılmış varlıklardır. - Yeme içme uyuma evlenme gibi ihtiyaçları bulunmaz.
Değerli Kardeşimiz; Melekler zaten nurânî ve ruhanî varlıklardır. İnsanlar ve hayvanların müşterek vasfı, bedenleriyle birlikte ruhlarının da olmasıdır.
Aquinas'a göre melekler, on- tolojik, ahlak ve akıl başta olmak üzere her yönüyle insanlardan üstündürler. Aquinas'a göre melekler zekâ ve bilgi ve irade sahibidirler.
Meleklerin kokusunu dünyevi bir bitkiye benzetecek olursak Yasemin kokusunu andırmaktadır. Ancak her meleğin kokusu farklıdır. Meleklerin genelinde bir koku daHa vardır ki buda Maşita hatunun kokusudur.
İslam dininde melekler, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, günah işlemeyen, gözle görülmeyen, nurdan ya da ateş yaratıklar olarak nitelenmiştir.
Fakat Cenab-ı Hak'tan (cc) izinsiz insanlara gözükemezler. Bazı âlimler meleklerin, insanlığın ibadetini, Allah'a (cc) taattaki ciddiyet ve gayretini görmek için indiklerini söylerler. Melekleri bazı kâfirler de görmeyi istemişlerdir. Ancak Cenab-ı Hakk'ın hikmeti müsaade etmediği için melekler onlara gözükmemişlerdir.
Azrail (A.S)'ı ölüm meleği olarak adlandırılmaktadır. Kur'an-ı Kerim'e göre Azrail aleyhisselam herkesin canını aldıktan sonra kainatta tek Allah-u Teala ile o kalacaktır. Allah-u Teala Azrail aleyhisselam'ın canını alacak ve kainatta tek kalacak.
Tırpan, geleneklerde önemli bir yerde bulunmaktadır, çoğu kez de efsanelerde Kronos, Mahşerin Dört Atlısı ve Azrail gibi mitolojik varlıkların elinde kudreti simgelemektedir.
Eğer kişi Müslüman olarak yaşamışsa Azrail (as) ona ışık gibi görünür; yani nurani olarak görünür. Eğer kafir veya günahkar olarak yaşamışsa, derecesine göre ateş gibi veya buz gibi o kişinin ruhunu alır. Yani insanın fıtratı nasıl ise Azrail (as) ona o şekilde gözükecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri