İstanbul suyunun sigortası olarak nitelendirilen ve Sakarya'nın Kocaali ilçesinde bulunan Melen Barajı, yüzde 64 doluluk oranına sahip Ömerli Barajı'nın su ihtiyacını karşılamayı sürdürüyor.
Melen Projesi, toplam 4 safhadan müteşekkil olup nihai safhası tamamlandığında İstanbul'a yıllık takriben 1 milyar metreküp su temin edilecektir. Projenin ilk 3 safhasını tamamlayarak İstanbul'a Melen'den düzenli olarak içme suyu verilmektedir.
Elmalıdere Barajı: Istranca Projesi kapsamında 1997 yılında hizmete alınan Elmalıdere Barajı, yıllık 11.6 milyon metreküp hacme sahiptir. Barajın suları, Fatih Sultan Mehmet İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde arıtılmaktadır.
Alan Kullanımı: Ömerli Havzası içinde yer alan Ömerli Barajı, İstanbul'un büyük ölçüde içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla 1970'li yılların başından beri kullanılmaktadır.
İnşaatı şehir efsanesine dönen ve defalarca ihaleye verilen İstanbul'un su sorununu çözecek Melen Barajı'nın ilk yüklenici firması ile Devlet Su İşleri Müdürlüğü mahkemelik oldu. Şirket Melen Barajı gövdesindeki çatlakların zeminden kaynaklandığını belirtti.
İlgili 42 soru bulundu
Büyük Melen Projesi, Melen Çayı'ndan İstanbul iline boru hatlarıyla su getirme çalışmasıdır. Proje Türkiye'nin en büyük su temini çalışmasıdır. 1990 yıllarda İstanbul'un içme suyu sıkıntısı başlamıştır. Göçle gelen hızlı nüfus artışı, içme, kullanma ve sanayinin ihtiyaç duyduğu suyun temininde problemler oluşturmuştur.
Melen Barajı'nın ilk ihalesi 2012'de yapıldı
İki ertelemenin ardından resmi sonuç, 05 Şubat 2013'te açıklandı. "Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB)" tipindeki barajın yapım ihalesini Ece Tur Şirketler Grubu ve Yöntaş İnşaat İş Ortaklığı aldı.
12 Mayıs 2017'de Melen Barajı bitirilmedi. Dönemin Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, barajın 11 Ağustos 2018 tarihinden resmen bitirileceğini duyurdu.
Melen Çayı, Düzce İli sınırlarında doğarak Karadeniz'e dökülen bir çayımızdır.
Bu dev barajın gövdesi 80 ay gibi kısa bir zamanda bitirilmiştir. Yıllık ortalama su akışı 26 654 milyar m3 tür. Toplam su depolama hacmi 48,7 milyar m3 tür. Her bir grupta; gücü 300 Megawatt olan 8 adet türbün jeneratör bulunmaktadır.
Ömerli Barajı, İstanbul'da, Riva Çayı üzerinde, içme suyu temini amacı ile 1968 - 1972 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Baraj, 220 milyon metreküplük su kapasitesi ile İstanbul'un en büyük barajıdır.
Baraj su seviyesi ve doluluk oranı
Atatürk Barajı'nın işletmeye uygun minimum su kotu 526 metredir. Bu seviyede baraj gölünde 37,6 milyar m3 su bulunmaktadır. Barajda uygun en yüksek su kotu ise 542 metre olup bu seviyede baraj gölünde 48,8 milyar m3 su bulunur.
2016 yılında bitmesi gereken Melen sisteminin; gelinen noktada DSİ tarafından gerekli iyileştirmelerin yapılmasının ardından planlanandan on yıl sonra, yani 2026 yılında tamamlanması öngörülüyor.
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız ise “Baraj revize edilemiyorsa bir an önce yeni bir baraj inşaatına başlanmalı” dedi. 2016 yılında bitmesi gereken Melen sisteminin, gelinen noktada gerekli iyileştirmelerin yapılmasının ardından planlanandan 10 yıl sonra, yani 2026'da tamamlanması öngörülüyor.
Melen Barajı İnşaatı | Ece Tur Şirketler Grubu - Ece Tur Şirketler Grubu.
Barajın 2016 tarihinde bitirilmesi planlanıyordu, ancak baraj gövdesinde su tutulmasına engel olacak derecede çatlaklar oluşması nedeniyle proje yenilendi. Melen Barajı'nın gövdesinde oluşan çatlakları güçlendirmek için başlayan inşaat çalışmaları, ekonomik nedenlerle 2022'de durdu.
Melen Çayı, İstanbul'a bağlandı, su sıkıntısı kalmadı - Patronlar Dünyası
Düzce'nin bağrından kopup, İstanbul'a gelen Melen Çayı… Projeyi 1997 yılında DSİ tarafından hazırlandı, 2001 yılında inşaat işleri başlayan projenin ilk etabı 20 Ekim 2007'de uygulamaya geçmişti. Tarih 16 Haziran 2019.
Barajların haricinde Melen Çayı, Yeşilçay ve Istrancalar'daki doğal su havzalarında kurulan regülatörlerden de su anlık olarak alınıp arıtılarak şehre aktarılabiliyor. İSKİ'ye göre 2021 ve 2022 yıllarında Melen ve Yeşilçay regülatörleri İstanbul'un su ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ını karşıladı.
DSİ BÜYÜK İSTANBUL İÇME SUYU MELEN PROJESİ
Yaklaşık 185 km olan isale (su getirme) hattı güzergahı dört ilin (Düzce, Adapazarı, İzmit, İstanbul) sınırlarını aşarak İstanbul'a ulaşmaktadır (Şekil 1).
39 milyon 650 bin TL'lik en düşük teklifin sahibi Su İş Proje Mühendislik ve Müşavirlik Limited Şirketi ihaleyi kazandı. DSİ ile şirket arasında 5 Haziran 2023'te sözleşme imzalandı.
Kâğıthane İçmesuyu Arıtma Tesisleri, İstanbul'un Avrupa Yakası'na Eyüpsultan ve Kâğıthane ilçe sınırlarında yer alan bir musluk suyu sağlayan İSKİ'ye bağlı büyük arıtma tesisidir. Günlük kapasitesi 700.000 m³'tür.
Melen Çayı, Düzce ili sınırlarından doğup 60 km boyunca akarak Melen Ağzı olarak bilinen bölgeden Karadeniz'e dökülen ırmağımızdır. Havza genişliği 2317 km karedir. Melen çayı aşağı kesimlerde Sakarya-Düzce il sınırını ayırmaktadır.
Fırat Plastik'in bir diğer başarı ile tamamladığı proje ise Ömerli Barajı projesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri