Baraj üzerindeki çatlaklara kamuoyundaki tepkinin ardından DSİ 14. Bölge Müdürlüğü, 28 Şubat 2020'de Melen Barajı güçlendirme inşaatı ihalesi düzenledi. İhaleyi kazanan, 412 milyon 151 bin 148 liralık teklifin sahibi Everest Madencilik İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu.
Sakarya ile Düzce illerinin sınırını oluşturan Melen Çayı projesi doğmuştur. 2040 yılında İstanbul'un nüfusu 17 milyon, yıllık su ihtiyacı 1997 hm³/yıl olacağı tahmin edilmektedir. Proje 1997 yılında DSİ tarafından hazırlanıp, 2001 yılında inşaat işleri başladı. Projenin ilk etabı 20 Ekim 2007'de uygulamaya geçti.
Melen Çayı, Düzce ilinin bir akarsuyudur. Havzasının %80'i Düzce ili sınırlarında kalır. Havza genişliği 2317 km²'dir.
2016 yılında bitmesi gereken Melen sisteminin; gelinen noktada DSİ tarafından gerekli iyileştirmelerin yapılmasının ardından planlanandan on yıl sonra, yani 2026 yılında tamamlanması öngörülüyor.
DSİ BÜYÜK İSTANBUL İÇME SUYU MELEN PROJESİ
Yaklaşık 185 km olan isale (su getirme) hattı güzergahı dört ilin (Düzce, Adapazarı, İzmit, İstanbul) sınırlarını aşarak İstanbul'a ulaşmaktadır (Şekil 1).
İlgili 37 soru bulundu
39 milyon 650 bin TL'lik en düşük teklifin sahibi Su İş Proje Mühendislik ve Müşavirlik Limited Şirketi ihaleyi kazandı. DSİ ile şirket arasında 5 Haziran 2023'te sözleşme imzalandı.
İnşaatı şehir efsanesine dönen ve defalarca ihaleye verilen İstanbul'un su sorununu çözecek Melen Barajı'nın ilk yüklenici firması ile Devlet Su İşleri Müdürlüğü mahkemelik oldu. Şirket Melen Barajı gövdesindeki çatlakların zeminden kaynaklandığını belirtti.
12 Mayıs 2017'de Melen Barajı bitirilmedi. Dönemin Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, barajın 11 Ağustos 2018 tarihinden resmen bitirileceğini duyurdu.
Barajın 2016 tarihinde bitirilmesi planlanıyordu, ancak baraj gövdesinde su tutulmasına engel olacak derecede çatlaklar oluşması nedeniyle proje yenilendi. Melen Barajı'nın gövdesinde oluşan çatlakları güçlendirmek için başlayan inşaat çalışmaları, ekonomik nedenlerle 2022'de durdu.
“Melen Barajı'nın gövdesinde oluşan çatlakları güçlendirmek için başlayan inşaat çalışmaları bize göre teknik, müteahhide göre ekonomik nedenlerle 2022'de durdu” diyen Yıldız, güçlendirme işinin DSİ tarafından feshedilerek, tasfiye edildiğini belirtti.
İstanbul'un 2 milyon 662 bin 747 metreküp su kullandığı bilgisini paylaşan Özpınar, bu suyun yüzde 45'lik kısmı olan 1 milyon 208 bin metreküpünün Melen ve Yeşilçay sistemlerinden İstanbul barajlarına takviye olarak verildiğini söyledi.
İSKİ, yapımı hala tamamlanamayan Melen Barajı'nın su temini noktasında yaratabileceği olumsulukları azaltmak için Melen Çayı'nda 3. pompa istasyonu kurdu. Yeni pompa istasyonu ile İstanbul'a yılda 75 milyon metreküp yani Alibeyköy Barajı'nın 2 katı kadar ilave su sağlanacak.
Melen isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: İşlenmemiş, kıraç toprak.
Melen Projesi, toplam 4 safhadan müteşekkil olup nihai safhası tamamlandığında İstanbul'a yıllık takriben 1 milyar metreküp su temin edilecektir. Projenin ilk 3 safhasını tamamlayarak İstanbul'a Melen'den düzenli olarak içme suyu verilmektedir.
Barajların haricinde Melen Çayı, Yeşilçay ve Istrancalar'daki doğal su havzalarında kurulan regülatörlerden de su anlık olarak alınıp arıtılarak şehre aktarılabiliyor. İSKİ'ye göre 2021 ve 2022 yıllarında Melen ve Yeşilçay regülatörleri İstanbul'un su ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ını karşıladı.
İstanbul kenti'nin içme suyu ihtiyacının Melen Çayı'ndan karşılanmasını amaçlayan Türkiye'nin en büyük su temini projesi kapsamında, Melen Sistemi'ne ait kesin projelerin ve ihale dokümanlarının hazırlanması, ihale değerlendirmesinde İdare'ye yardım ve inşaat kontrollük hizmetlerinin verilmesi.
Türkiye'nin en yüksek barajı ise halen yapım aşamasında olan Yusufeli Barajıdır. Artvin ili Çoruh Nehri üzerinde yükselen bu barajın gövde yüksekliği 275 metreye ulaşacaktır. Tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajı, dünyanın da 3. en yüksek barajı olma özelliğini taşıyacaktır.
Üç Boğaz Barajı Çin'in Hubei eyaleti, Yiling bölgesinde Sandouping kasabası yakınlarında bulunan, Yangtze Nehri üzerine kurulmuş bir hidroelektrik barajıdır. Üç Boğaz Barajı 22500 MW kapasite ile dünyanın en büyük hidroelektrik barajıdır. 40.000 işçinin çalıştığı baraj dünyanın en büyük beton yapısıdır.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir. 12 m yükseklik, 110 m uzunluğa sahip barajdan içme ve sulama suyu temin edilmekteydi. MÖ 2950-2750 arasında Nil Üzerinde Sadd-el Kafara barajı yapılmıştır.
Bu kapsamda Melen Çayı'na karışan atık suları temizlemek için 87 kilometre atık su kolektörü yapımı planlandı. Bu hattan geçen sular Düzce İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Cumayeri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ne ulaştırılacak. Böylece Melen Çayı'na bir damla atık su karışmayacak.
Sakarya'dan İstanbul'a su getirmek için hazırlanan Melen Barajı projeleri DSİ Genel Müdürlüğünce 2011 yılında onaylandı, 2012 yılında 213.8 milyon liraya ihale edildi ve 2014 yılında da temeli atıldı. 2016 tarihinde bitirilmesi planlanan barajın gövdesinde su tutulmasına engel olacak derecede çatlaklar oluştu.
Baraj alanında çayın drenaj havzası 2.371 km², yıllık ortalama debi 1599 hm³/yıldır. Bu akışın %67'sine tekabül eden 1077 hm³/yıl İstanbul'a içme suyu olarak gönderilecektir. İnşaat sözleşmesi 17.12.2012 tarihinde yapılmış, 6 Mart 2014 tarihinde temel atılmıştır. Barajın 2026'da hizmete alınması hedeflenmektedir.
Bir çanak şeklinde olan ovanın tüm suları Efteni Gölü'nde bir araya gelerek Melen Çayı'nı oluşturur. Düzce şehir merkezinin doğu yakası sularını toplayan ve üzerinde Hasanlar Barajı bulunan Küçük Melen Çayı, Efteni gölüne dökülür.
İstanbul'un 2071 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak Türkiye'nin en büyük içme suyu temin projesi olan Melen Barajı'nın yüzde 53'ü tamamlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri