Melih Cevdet Anday; Orhan Veli Kanık ve Oktay Rifat Horozcu ile birlik- te 1941 yılında Garip akımını başlatmış ve Cumhuriyet dönemi Türk edebiya- tının önemli şairlerinden biri olmuştur.
Melih Cevdet Anday (d. 13 Mart 1915, Çanakkale – ö. 28 Kasım 2002, İstanbul), Türk şair, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarıdır. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte ortaya çıkardıkları Garip Akımı ile Türk şiirindeki yenilenmeyi başlatmıştır.
İstanbul. Türk şiirinin büyük ustalarından, "Garip" şiir akımının son temsilcisi Melih Cevdet Anday, vefatının 17. yılında anılıyor. Şairliğinin yanı sıra tiyatro oyunu, roman, deneme ve makale yazarı olan Anday, 13 Mart 1915'te dünyaya geldi.
Ali Oktay Rifat (d. 10 Haziran 1914, Trabzon - ö. 18 Nisan 1988, İstanbul), Türk şair, oyun yazarı ve roman yazarı. Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır.
Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914, İstanbul – 14 Kasım 1950, İstanbul), daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı.
İlgili 26 soru bulundu
Ahmet Muhip Dıranas, Cumhuriyet Dönemi Türk şiirinin “saf şiir” anlayışına mensup şairlerindendir.
Edip Cansever, İkinci Yeni şiir anlayışına sahiptir.
Ece Ayhan Çağlar (10 Eylül 1931, Datça - 12 Temmuz 2002, İzmir), Türk şair, etikçi. İkinci Yeni şiir akımının öncülerindendir.
- Garip akımında kural ve kalıplara karşı çıkılmıştır. - Şiirlerde şairanelik ve mecazlı anlatım kabul edilmemiştir. - Garip akımına kadar hiç işlenmemiş konular ele alınmıştır. - Şiirlerde kafiye, ölçü ve dörtlük uygulamasına karşı çıkılmıştır.
Melih Cevdet Anday'ın tüm bu şiir hayatı boyunca duygu ve düşünceleri- ni ifade ederken doğadan faydalandığı ve doğayı sevdiği görülür. Şair; sanatı doğadan bağımsız düşünmezken kişisel duygularını, düşüncelerini, ruh halini doğa betimlemeleriyle sunar ve insan ile doğayı özdeşleştirir.
Melih Cevdet Anday'ın Kasım 1936'da yayımlanan “Ukde” isimli şiiri, Garip üçlüsünün de Varlık dergisinde yayımlanan ilk şiiri olma özelliği gösterir.
Melih Cevdet Anday'ın Kasım 1936'da yayımlanan “Ukde” isimli şiiri, Garip üçlüsünün de Varlık dergisinde yayımlanan ilk şiiri olma özelliği gösterir.
Melih Cevdet Anday Hayatı
Melih Cevdet Anday, 1953-1955 yılları arasında Akşam Gazetesi'nin edebiyat ve sanat sayfasında editörlük yapmıştır. 1956 yılında "Yan Yana" isimli şiir kitabı çıkmıştır. Bu kitap 1964 senesinde yasaklanmıştır. Yazar, 1979-1980 yılları arasında Paris'te eğitim müşavirliği görevinde bulunmuştur.
Lise yıllarında kendisinden bir yaş büyük Oktay Rifat ve Orhan Veli ile Sesimiz mecmuasını çıkardılar. Garip (1941) adlı ortak kitabın yayımlanmasıyla başlayan Garip Hareketi'nin üç ayağından biri oldu. Romanlar, tiyatro eserleri yazdı, çeviriler yaptı. Kitapyurdu.com'da kayıtlı 82 eseri vardır.
Ali Oktay Rifat (10 Haziran 1914,Trabzon - 18 Nisan 1988, İstanbul); Cumhuriyet Dönemi'nde şiir, roman, tiyatro gibi farklı türlerde birçok eser yazmış Türk şair, oyun yazarı, roman yazarı ve avukattır. Garip akımının kurucuları arasında yer almış, İkinci Yeni şiir akımının yol açıcılarından olmuştur.
Ece Ayhan, şiirin "hele İkinci Yeni şiirinin her zaman ve her anlamda muhalefet"te olduğunu savunur. Ona göre şiir, "yalnızca dünyaya, kente, babaya, okula değil; aynı zamanda öğrencilere de, oğullara da, hemşehrilere de, insanlara da, hatta şiire de" bozuk çalmalıdır.
Cemal Süreya, İkinci Yeni hareketinin şairlerinden biridir.
Sezai Karakoç ya da kimlikteki adıyla Ahmet Sezai (1933 – 16 Kasım 2021), Cumhuriyet Dönemi'nde şiir, çeviri, hikaye, tiyatro, deneme, düşünce yazısı, inceleme ve röportaj gibi türlerde toplam 50'den fazla kitap yazmış Türk şair, hikaye yazarı, düşünür ve siyasetçidir.
İlk kez 1941 yılının Mayıs ayında yayımlanan Garip'te Melih Cevdet Anday'ın on altı, Oktay Rifat'ın yirmi bir, Orhan Veli Kanık'ın ise yirmi dört şiiri yer aldı.
Tanpınar'ın şiirlerindeki muhteva, denilebilir ki onun sonsuz iç dünyasının bir göstergesidir. Tanpınar, bütün temalarında bir sonsuzluk özlemi içinde, evrensele ulaşma noktasında gayret sarf etmiştir. Muhteva, şiirin diğer unsurlarıyla önem kazanır ve bir anlama ulaşır.
İslami duyarlığın kendine özgü şairlerinden olan Zarifoğlu, ilk şiirlerinden itibaren İkinci Yeni‟nin kapalı şiir anlayışını benimser ve bu çerçevede şiirler yazar.
Toplumcu gerçekçi şiirin öncüsü; Nazım Hikmet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri