Uyku süresi 8 saate kadar çıkar. Bu uzun süre içinde yapılan hareketler kişilerin gün içinde şikayetlerini yakından etkiler. Uyku yerinin karanlık olması önemlidir. Bunun dışında uyurken mutlaka sırt üstü yatılmalıdır.
Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır. Başın uzun süre eğen kişilerde vertigoya daha sık rastlanır. Vücudun doğru pozisyonlanması vertigo ataklarının oluşmasında rol sahibidir.
Pozisyonel Baş Dönmesi Tedavi
KRM sonrasında hastalara 48 saat süre ile hastalığın olduğu kulak tarafına dönerek yatmamaları, sırtüstü ya da ters tarafa yüksek yastıkta yatmaları, öne eğilmemeleri, başlarını yukarı bakacak şekilde kaldırmamaları ve ani hareketlerden sakınmaları önerilmektedir.
Başınızı etkilenen kulağınıza doğru çevirin (yani sol tarafınızda başınız dönüyorsa, sol dirseğinize bakacak şekilde çevirin ). 30 saniye bekleyin. Başınızı çabucak kaldırın, böylece dört ayak üzerindeyken sırtınızla aynı hizada olur.
BPPV li hastalar ani baş hareketlerinden kaçınmalı, bol istirahat etmeli, bol sıvı tüketmelidirler. Yüksekte çalışmaktan ve tehlikeli cihaz kullanmaktan kaçınmalıdırlar. Vertigo tedavisinde fizik tedavi de kullanılmaktadır. Vertigo tedavisi esnasında kafein, tütün ve alkolden uzak durmak gereklidir.
İlgili 32 soru bulundu
Vertigo krizi sırasında güvenli bir alana çekilmek ve hareketsiz şekilde durmak gerekir. Kriz sırasında en önemli nokta hareketsiz kalmaktır. Bu sırada stresli düşüncelerden uzak durmak önemlidir. Kriz sırasında kişi kendini telkin etmeli, krizin geçeceğini kendine söyleyerek psikolojik rahatlamalıdır.
Bir bardak suda kaynatılıp, süzülerek tüketilen kişniş, vertigo semptomlarına karşı kullanılabilmektedir. Vertigonun baş dönmesi yanında mide bulantısı semptomu da görülür. Mide bulantısına karşı zencefil çayı içilebilmektedir. Civanperçemi ve anason çayı da vertigoya iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
En sık kullanılan yöntem olan Dix-Hallpike manevrasında, hasta oturur pozisyonda konumlandırılır, sonrasında hastanın başı masadan biraz sarkacak şekilde sağ tarafa çevrilir ve bu şekilde 30 saniye beklenir. Sonra hasta oturma pozisyonuna alınır. Ardından tekrar aynı hareket hastanın başı sağa çevrilerek yapılır.
İlk üç gün hastalarımıza istirahat tedavisi ve yanında ilaç tedavisi veriyoruz. Ondan sonrasında denge sinirinin gücünü yitirdiği için tekrar güçlenebilmesi için rehabilitasyon hareketleri verilmesi gerekmektedir. Hastalarımız ne kadar uzun süre istirahat ederlerse bu hastalığın düzelmesi gecikmektedir.
Vertigo en sık hangi nedenlerle ortaya çıkıyor? Baş dönmesine sık neden olan hastalıklar, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (Pozisyonel Baş Dönmesi), Meniere hastalığı, Vestibüler Nörinit (denge sinirinin virüsler tarafından tutulumu) ve migrene bağlı baş dönmesi olarak sıralanabilir.
Santral vertigo vakaları acil müdahale gerektiren önemli sağlık problemleridir.
Banyo yaparken zeminde kaymayan paspaslar kullanın. Banyonun zeminine oturmak ya da ayakta duş yapmak yerine bir banyo sandalyesi kullanın. Gerekliyse banyonuza ve duşunuza tutunacak tutma yerleri yapın..
Eğer sersemlik, kusma, çift görme, yürüme güçlüğü, şiddetli baş veya boyun ağrısı, kol ve bacakta uyuşma gibi belirtiler yoksa başına darbe alan kişinin uyumasında bir sakınca yoktur. Hatta bu durumda istirahat gerekir.
En sık rastlanılan türü, halk arasında kristal oynaması olarak da bilinen Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)'dur. BPPV varlığında kişide, sırtüstü yatarken, yatar pozisyonda sağa sola dönerken, öne doğru eğildiğinde, başını yukarı kaldırdığında ya da aniden hareket ettirdiğinde baş dönmesi şikayeti oluşur.
En belirgin özelliği ise baş dönmesine neden olmasıdır. Bulunduğu bölgeden kopan kristaller, baş hareketleri ile birlikte yer değiştirir. Bu nedenle denge hücreleri uyarılır ve baş dönmesi ortaya çıkar. Kulak kristalinin oynaması nedeniyle oluşan baş dönmesi, genelde 15 – 60 saniye sürer.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir.
Vertigo Krizi Belirtileri
Düşme ve dengesizlik hissini veren bir sağlık durumudur. Bu durum genellikle kulak veya sinir sistemi bir problem nedeniyle ortaya çıkar. Bulantı veya kusma, baş ağrısı, ağız kuruluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Vertigo krizi genellikle birkaç dakika veya günlerce sürer.
Vertigo, birkaç hafta içerisinde kendiliğinden geçebilir, bazen sürekli hale gelebilirken bazen de geçer ve sonra tekrar ortaya çıkabilir." Vertigo'nun semptomlarını ise Dr.
Baş dizlere doğru uzatılır ve 30 saniye boyunca yere değdirilir. Rahatsız olan kulak yönünde baş döndürülür ve 30 saniye beklenir. Baş hızlıca kaldırılır ve dört ayak üzerinde 45 derecelik açıda tutularak 30 saniye beklenir. Ardından baş dik olacak şekilde yukarı kaldırılır ve manevra tamamlanır.
Bazı kulak kristali oynamaları kendiliğinden düzgünleşebilir veya hafif olabilir, ancak bazıları cerrahi girişim gerektirebilir. Doktorunuz size en uygun tedavi yöntemini önerecektir.
Bol sıvı alımı
Vücudunuzun susuz kalması da vertigo ataklarının tetiklenmesine sebep olabilir.
Baş dönmesinden musdarip olan kişiler bir bardak suyun içerisinde yarım limon sıkarak bir tatlı kaşığı şeker ile beraber bu suyu içmelidir. İçildikten kısa bir süre sonra baş dönmelerinin geçtiği görülür. Ayrıca kokusu sayesinde mide bulantılarına da iyi gelir.
Sakız çiğnemenin çene kaslarında güçlendirme ve stresi azaltma etkilerinin yanında vertigo tedavisinde etkisi büyüktür. Sakız çiğnemek östaki borusunda açılma yaparak kişide rahatlamaya neden olur. Bu etkisinin yanında kulak çınlaması sorununu da büyük bir oranda azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri